Friday, January 14, 2011

Telur Masak Taucu

sesekali tayang lauk aku yg cenggini ader selera tak?? selalu siap posing maut bagai.. haha.... resepi dr kak.ayu skodeng dr sedara2 aku tuh.. tenkiu tenkiuu... lebihkan cili wat pedas!

Horenso No Ohitashi.. resepi SINI

Ikan Goreng Berempah. resepi leh tengok SINI or SINI or SINI (edit sket)

RESEPI TELUR MASAK TAUCU
source : kak.ayu@singapore, Anawahid

Bahan-bahan
  • 3-5 biji telur
  • 3 ulas bawang merah-dihiris
  • 2 ulas bawang putih -dihiris
  • 1biji lada merah dibuang bijinya dihiris- hana tambah cili padi tk buang biji
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar taucu
  • 1 sudu besar sos tiram - ni memandai tambah... hehe
  • sedikit asam jawa
  • 1 sudu kecil gula
  • minyak untuk menumis
  • garam secukupnya kalau perlu- sebab taucu dah masin
Cara-cara
Goreng telur mata lembu/kerbau macam biasa. Gunakan minyak sedikit.Jangan sampai garing, kalau goreng separuh masak lagi sedap. Angkat telur dan letakkan dalam pinggan. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau. Masuukan taucu(kalau minyak sikit sangat, nanti taucu hangit jadi tambah air panas kalau nampak macam nak hangit. Masukan air asam jawa n sos tiram. Kalau nak sedap, asam direndam dengan air panas supaya pekat. Masukkan gula. masak sampai mendidih dan kuah pekat. Tuangkan kuah diatas telur.

22 comments:

  1. ngences dah ni! sedapnya.. lauk taucu la paling ai suka. baru je 2hari lepas buat ikan goreng masak taucu. bolehla buat telur masak taucu plak mlm karang. tengkiyus hana kasik idea kat kita :D

    ReplyDelete
  2. suka telur goreng....nmpk sedapp tu...nnti bleh try wat....

    ReplyDelete
  3. Owalah, kok suwi temen aku orak mangan toucu. Uwes ngences aku delok toucu kuwe!
    Njalok sak pinggan Mbakyu!

    ReplyDelete
  4. sedapkan???...tp taucu aku da mcm nk jadi kicap!! itam sgt..tapi aku bantai gak pakai tu..mabeleeesssss...anin pon laju jek ngadap..hahhaha

    ReplyDelete
  5. salam hana,
    wah cili padi meriah betul dalam telur tu..kalau kasi kat akak, memang akak suka kunyah2 cili tu..
    thanks hana sudi try juga..lain kali akak pun nak letak sos tiramlah..

    ReplyDelete
  6. hihihi...smlm saye pun masak ini telur grg taucu=)mcm pakat2 je kite ni akak yer...hohohohoh

    ReplyDelete
  7. to pia..
    cube pia jgn tk cube... syedappp wa cakap lu beb! hihihi

    to mrs plaine-june..
    sesama...try lah..kite pong tak terpikir jugak telur leh msk taucu cenggini..asyik2 ikan jerk kan... best nih! mesti u suker..

    to mas..
    akak wat telur tuh separuh masak mas waduhhhh enak banget! sambey plak geget2 cili padi tuh! hah! sendrik mau hingat! hihi

    to k.LG..
    bojomu reti mangan tocu dak kak? eneng stok ora? aku ijek sak botol urong di usik! padahal wes arep balek! hahahahaa... wong tamak slalu rugi yok?! kiki

    to deanza.wanda..
    jemput makan wanda...sedappp.. hihi

    to fmina..
    tenan ne uwenakk! abg waie ora doyan tocu.. tp seng telur waie de`e jikuk! opo mboh! hahahaha...

    to kak.ayu..
    salam kak.ayu... maceh kakk kiter sukerr sgt! bab cili tuh mmg sengaja wat podeh2! tang sos tiram tuh kiter tiru ana bini wahid! hahahaha...ppon tetap mabeles kak! tenkiu kongsi resepi.....

    ReplyDelete
  8. to zawani..
    eh dr semalam kite pakat sama2 kan wani.. yeahhh gimme ten! kekekekeke...

    ReplyDelete
  9. cam sedap je..baru smlm buat taucu ngan ikan suzuki..boleh la cuba ngan telur plak..huhu..thanks for sharing..:)

    ReplyDelete
  10. Hello Hana, can see from your this delicious looking foods you ada Black belt in cooking, ha ha.
    Love that ikan berempa. I think saya boleh habis dua ikan no problemos.
    You have fun and keep a song in your heart. Lee.

    ReplyDelete
  11. i dan taucu...tak berapa nak ngam. hehee.....
    tapi nak try masak ni. simple and tengok gambar menyelerakan.

    wuhu!

    ReplyDelete
  12. to iryd..
    ur welkem... try la... ikan suzuki sodap tuh weihhh... penah jumpa ikan honda tak? kawasaki ker? kekekekeke

    to uncle lee..
    hi uncle lee... thank you for dropping by... hahahaha rasa nak terkentot baca ur statement tuh! sape lah nak bagi black belt kat ai tuh yer? ai masak bese2 jerk la uncle.. ikut gerak ati yg bernapsu.. silap aribulan membawa padah sbb gemok! hahahaha..

    akceli selalu skodeng blog uncle from kak.ummi...enjoy reading la bcoz jarang2 jumpa kat blog lain... kdg gelak2 sendrik then garu2 paler yg tk gatal nieh.. haha.. thanx eh uncle...

    to esh..
    wpon tak ngam tp terasa nak masak jugak eh esh? kira bagos eh motivasi aku nih? hihihihi... wat wat jgn tk wat... jgn lupe anto aku sepinggan dua.. hahahaha...

    ReplyDelete
  13. Assalamualikum.....
    Masalah besar weekend ni. Banyak beno resepi yang nak dicuba. Mai sini nampak sedap, pi dapur k nor pun semuanya sedap, pi dapur mas pun cam gitu jugak. Belum pi dapur yatie + izah (cikgu baru)lagi. Fening la.

    ReplyDelete
  14. lambat sampai..lori aku buat hal..terguling kat hyway.. aku dah cek tocu aku dah expired.nasib baik aku tak masak lagi menu neh.kalau idak satu keluarga menjadi korban kerna tocu expired..hehehhee..ikan tu cam best je.masuk list!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  15. hahaha..lawak kak sam kat atas tu..cikgu baru ni..haha..haipp ni cikgu baru garang neh..kak sam..apa link blog?aipp buat soalan kt sini..tumpang berlalu ye kak hana

    ReplyDelete
  16. Hana tak kisah kut. Kan..kan..kan? Izah semalam saya telah masuk ke dapur anda tanpa beri salam. Sori ye. Dapur kayu saya ada kat alifaimanaqil.blogspot.com
    Jgn gelak tau budak tadika ni baru nak belajo buat dapur. Tteeeeeetttttt....

    ReplyDelete
  17. to kak.sam..
    waalaikumussalam kak... sila sila.. buat mana terdaya.. jgn pingsan kat dapur sudah! muekekekeke...

    to izahdaut..
    tocu aku ader lg sebotol lom usik! padahal da nak balek... tp expired taun 2012! nnti aku kasik kat ko.. wakakakakaka...

    to izah n kaksam..
    sila baya yuran utk kes yang ke sekian kali.. wakakakakakakaa.. kak.sam, better akak buh link kat profile akak tuh..coz nyaris2 juga ilang link akak nak jejak smula.. hihi

    ReplyDelete
  18. Hana...leleh air liur dah nih..ikan goreng pun nampak sedap sgt..

    Seb baik dlm pantang..klu tak mmg kena buat weeken ni..

    ReplyDelete
  19. wah sedap ni...telan air liur jer nengoknya...:)

    ReplyDelete
  20. uiii mekkk!!!... yg ni aku suka!!!... wahid sekali belasah 3-4 bijik... tu x termasok bini wahid tu, mau sekali masak 10 bijikkk!!... wakakakaka... best kan kalo buh sos tiram sket... hehehe... pos mekkk... 10 bijikkk!!!

    ReplyDelete