Friday, January 14, 2011

Donut Kentang

petang nih terasa kebizian sedikit melayan anak2...... tp sempat jugak la godeh2 donut nieh... ala kije bibik menguli.. apa kesahhhh... perap pong tak lama akceli malas sebenonyer nak nunggu... alhamdulillah lembut jugak donut aku...perasan! :p.. cume ayat sinis dr mereka2 itew.. `nape skrg mama buat donut tak lawo?` huH! mencik! akceli yg korang tgk nih hanya satu jer yg lawo... di ulangi SATU! gelak jgn tk gelak! rupe yg lain nauzubillah! hahahahaha... ppon terima kasih wat penyumbang2 idea dan resepi..... resepi amik dari dapur mariam... akceli dulu penah gak wat donut kentang resepi dr Fatmah Bahalwan. lembut dan sedappp...

RESEPI DONUT KENTANG
source : mariam, kak.nor

Bahan-bahan
  • 250 gram tepung gandum
  • 80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
  • 2 sudu besar susu tepung/skim milk
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit) - size kecil
  • 80-90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
  • 1 1/2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu besar gula
  • 4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
  • Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
  • Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  • Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan.

25 comments:

  1. donut lakkkk pompuan ni buattt....rajin berlebih2 nampakkkk...!!!! (sila baca dlm keadaan jeles OK..)

    ReplyDelete
  2. akak...saye pom membikin itu donut ptg ni=)hihih...tapi xde kentang punyerrr...=)1st time buat,mmg best sgt2,gebussss yg teramat...hhohohohoho

    ReplyDelete
  3. to pia..
    ya ya ya...*angguk2 paler.. hihihi

    to hani..
    weiihh pompuan! jangan malas2... rotan kang baru tau! wakakakakakakaa...sekian pesanan penaja.. kikiki

    ReplyDelete
  4. to zawani..
    bagos bagoss..jgn malas macam itu pompuan *jelin2 kat makcik hani.. wakakakakakaaa.....

    ReplyDelete
  5. ting tong!!...saya dtng lagi!!..waduh begitu gebus sekali donut itew...saya tapau 2 ketoi yer....hehe tukar ngan roti..:)

    ReplyDelete
  6. eh? kentang pon boleh buat donat ke?

    ReplyDelete
  7. salam...owh ni la donat yg kata nk bt smlm tu ya...kite suka donat kentang :p~ 1 ni jer yg lawa..ok, yg x lawa mana, meh kiter tlng ngappp :))

    ReplyDelete
  8. salam hana,
    wah ada donut kentang, the last time akak buat donat itulah donat sweet potato tu..heheh..putar punya putar ..hahah lepas tu beli ajelah hahaha..

    ReplyDelete
  9. ikikiki..napa plak stu je lawa..verangan la tuh kat dapooo..wakakaa... gelak lagi dan lagi..huh aku pun bizi gak ni..zassss

    ReplyDelete
  10. pandai betoi kakak sorang ni...tak ternmpk yg senget benget tu...he..he...cian donat satu tu control ayu....
    tak kira...nak juga 12 ketoi...yg mas frozen tu simpan dulu..habiskan donat kak hana ni...mas dah bawa tupeware ni...

    ReplyDelete
  11. Donut kentang 10 bijik Kak Hana!!! :D

    Lapar sgt karang...lolz! ;)

    ReplyDelete
  12. salam kak... kalau tak bubuh susu skim milk tu xpe ke? nak gnti dgn ape ye

    ReplyDelete
  13. bak donut..darwish dah janji nak simpan utk auntie mokwo 10 ketoi..ka dia yg abeh kan??? muaaah to darwish!!..mokwo pung bz gak!!haha

    ReplyDelete
  14. aduhh..tak leh tgk la masakan kak hana ni..terliur..saya selalu buat untuk hubby saya..ade resipi dari blog kak hana ni..dia suka giler..thanks a lot for sharing those recipes!

    ReplyDelete
  15. salam..
    senang je rupenye wat donut...br tau..wakakak...nnt2 leh la cube buat tok hubby..
    kak, bestnya duk jepun..dh brape lame kak? sy dr kecik lg tringin nk p sn..xsampai2 lgik smpai skg..huhuhuhu

    ReplyDelete
  16. akak..
    pagi tadi sy nmpak fish n chips..nk komen tak smpt..skali dah jadi donut la..
    ee..kak..best gak cuti panjang ni kan? rsa mcm nk cuti mcm ni jek..haha..
    akk..nnt klau blik mesia..klau dpt sek yg x bz oklah..skrg ni mcm2 pelan kena buat..pening2..asyik tukar2 format plak tu..10sen! - sekadar meluah perasaan...haha

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...
    Jelesnya. Weekend lepas try buat donut refer myresipi. Sedihnya tak menjadi. Tak pe le nanti kalau semangat dah pulih boleh le cuba resepi ni pulak. Berapa ketul dapat ye kalau guna sukatan kat atas ni?

    ReplyDelete
  18. YA ALLAH Hana, u ni kan buat apa je... Jadiiiii je.. Akak pinjam jari kejap..

    ReplyDelete
  19. salam hana,apa khabar..

    dah ada donut kentang...tahu donut keledek....nampak brseri n gebu donut..nanti i try..!!!

    http://subhieskitchen.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. Tq sharing resepi dh lama ngidamm nk buat takde resipi.sape yg gigit tuuuu???hihi

    ReplyDelete
  21. rajinnnnyyyaaaaa......nyum nyum!
    yang berkata sinis tu, ngap licin tak donutnya? hehe

    ReplyDelete
  22. salam,kak hana ni kan kalu dgn kilat rasanya cepat akak lg kot...mariam baru online n baca komen akak,tup..tup..k.hana dh update pasal nih...waduhhhh...tabik spring,toingg...toinggg...

    ReplyDelete
  23. Hana, terima kasih sudi kongsi resepi.... Akak dah cuba... ikut resepi kat blog ni sejibik..alhamdulillah jadi, sangat lembut dan sangat sedapnya...ekceli sebelom ni try buat roti kentang Sabtu lepas tapi tak jadi...kentanng lenyek tu masih ada lebih..jumpa plak resepi ni...try...dapat la 16 biji. Buat mlm Isnin lepas...Pastu buat lg sekali tp without telur...juga masih lembut juga...kali ni kecik skit saiz dapat banyak la...bawak opis lagi..kawan2 puji kata sedap, lembut je...Suka....sukaa...

    ReplyDelete