RESEPI DONUT KENTANG
source : mariam, kak.nor
Bahan-bahan
- 250 gram tepung gandum
- 80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
- 2 sudu besar susu tepung/skim milk
- 1 biji telur ( dipukul sedikit) - size kecil
- 80-90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
- 1 1/2 sudu besar marjerin
- 2 sudu besar gula
- 4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
- Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
- Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
- Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
- Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan.
donut kentang terbaikk
ReplyDeletedonut lakkkk pompuan ni buattt....rajin berlebih2 nampakkkk...!!!! (sila baca dlm keadaan jeles OK..)
ReplyDeleteakak...saye pom membikin itu donut ptg ni=)hihih...tapi xde kentang punyerrr...=)1st time buat,mmg best sgt2,gebussss yg teramat...hhohohohoho
ReplyDeleteto pia..
ReplyDeleteya ya ya...*angguk2 paler.. hihihi
to hani..
weiihh pompuan! jangan malas2... rotan kang baru tau! wakakakakakakaa...sekian pesanan penaja.. kikiki
to zawani..
ReplyDeletebagos bagoss..jgn malas macam itu pompuan *jelin2 kat makcik hani.. wakakakakakaaa.....
ting tong!!...saya dtng lagi!!..waduh begitu gebus sekali donut itew...saya tapau 2 ketoi yer....hehe tukar ngan roti..:)
ReplyDeleteeh? kentang pon boleh buat donat ke?
ReplyDeletesalam...owh ni la donat yg kata nk bt smlm tu ya...kite suka donat kentang :p~ 1 ni jer yg lawa..ok, yg x lawa mana, meh kiter tlng ngappp :))
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeletewah ada donut kentang, the last time akak buat donat itulah donat sweet potato tu..heheh..putar punya putar ..hahah lepas tu beli ajelah hahaha..
ikikiki..napa plak stu je lawa..verangan la tuh kat dapooo..wakakaa... gelak lagi dan lagi..huh aku pun bizi gak ni..zassss
ReplyDeletepandai betoi kakak sorang ni...tak ternmpk yg senget benget tu...he..he...cian donat satu tu control ayu....
ReplyDeletetak kira...nak juga 12 ketoi...yg mas frozen tu simpan dulu..habiskan donat kak hana ni...mas dah bawa tupeware ni...
aritu mak try gak buat. sedap.
ReplyDeleteDonut kentang 10 bijik Kak Hana!!! :D
ReplyDeleteLapar sgt karang...lolz! ;)
salam kak... kalau tak bubuh susu skim milk tu xpe ke? nak gnti dgn ape ye
ReplyDeletebak donut..darwish dah janji nak simpan utk auntie mokwo 10 ketoi..ka dia yg abeh kan??? muaaah to darwish!!..mokwo pung bz gak!!haha
ReplyDeleteaduhh..tak leh tgk la masakan kak hana ni..terliur..saya selalu buat untuk hubby saya..ade resipi dari blog kak hana ni..dia suka giler..thanks a lot for sharing those recipes!
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletesenang je rupenye wat donut...br tau..wakakak...nnt2 leh la cube buat tok hubby..
kak, bestnya duk jepun..dh brape lame kak? sy dr kecik lg tringin nk p sn..xsampai2 lgik smpai skg..huhuhuhu
akak..
ReplyDeletepagi tadi sy nmpak fish n chips..nk komen tak smpt..skali dah jadi donut la..
ee..kak..best gak cuti panjang ni kan? rsa mcm nk cuti mcm ni jek..haha..
akk..nnt klau blik mesia..klau dpt sek yg x bz oklah..skrg ni mcm2 pelan kena buat..pening2..asyik tukar2 format plak tu..10sen! - sekadar meluah perasaan...haha
Assalamualaikum...
ReplyDeleteJelesnya. Weekend lepas try buat donut refer myresipi. Sedihnya tak menjadi. Tak pe le nanti kalau semangat dah pulih boleh le cuba resepi ni pulak. Berapa ketul dapat ye kalau guna sukatan kat atas ni?
YA ALLAH Hana, u ni kan buat apa je... Jadiiiii je.. Akak pinjam jari kejap..
ReplyDeletesalam hana,apa khabar..
ReplyDeletedah ada donut kentang...tahu donut keledek....nampak brseri n gebu donut..nanti i try..!!!
http://subhieskitchen.blogspot.com/
Tq sharing resepi dh lama ngidamm nk buat takde resipi.sape yg gigit tuuuu???hihi
ReplyDeleterajinnnnyyyaaaaa......nyum nyum!
ReplyDeleteyang berkata sinis tu, ngap licin tak donutnya? hehe
salam,kak hana ni kan kalu dgn kilat rasanya cepat akak lg kot...mariam baru online n baca komen akak,tup..tup..k.hana dh update pasal nih...waduhhhh...tabik spring,toingg...toinggg...
ReplyDeleteHana, terima kasih sudi kongsi resepi.... Akak dah cuba... ikut resepi kat blog ni sejibik..alhamdulillah jadi, sangat lembut dan sangat sedapnya...ekceli sebelom ni try buat roti kentang Sabtu lepas tapi tak jadi...kentanng lenyek tu masih ada lebih..jumpa plak resepi ni...try...dapat la 16 biji. Buat mlm Isnin lepas...Pastu buat lg sekali tp without telur...juga masih lembut juga...kali ni kecik skit saiz dapat banyak la...bawak opis lagi..kawan2 puji kata sedap, lembut je...Suka....sukaa...
ReplyDelete