Saturday, June 6, 2009

Donut Kentang

ohaiyouuu!! menu brekpes kami dah kuar dah nih! ngeh ngeh ngeh... mana taknyer, smlm ptg lg pas buat bingka tuh aku dh nguli adunan donat nih.. then aku frozenkan, pg nih dh tinggal goreng! sonangg kije mokcik! hehehehe tp donut nih kan, manyakkkk sodapp! manyakkkk lembut!! tp korang kene ikut tips2 yg dbagi tuh yer! jgn ngelat2! aku ikut sebijik gedebuk cenggitu! kali nih taat dan patuh btol aku! hahahaha jom layan resepi. amik dr dapur kak.suzi! tQ kak.... bisa dpaham2kan ya omong indonesia!! hihihi

:: Penulis : Fatmah Bahalwan

Bahan-bahan
  • 500 gr tepung terigu protein tinggi (tepung gandum)
  • 50 gr susu bubuk (serbuk)
  • 11 gr ragi instant
  • 200 gr kentang, kukus, haluskan dan dinginkan
  • 100 gr gula psir
  • 75 gr mentega
  • ½ sdt garam
  • 4 btr kuning telur
  • 100 ml air dingin

Cara-cara

  • Dalam wadah, campur tepung terigu, gula, susu bubuk, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus ,tuang telur dan air dingin, uleni hingga rata dan setengah kalis.
  • Beri mentega dan garam, uleni terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit. *hana istirahatkan lebih kurang sejam lebih gak! sbb tuannya btol2 beristirihat! muahahaha
  • Bagi adonan, masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
  • Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
  • Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.

TIPS

Sukses Membuat Donat Kentang
:: Penulis : Fatmah Bahalwan

  • Membuat donat sesungguhnya sangat mengasyikkan! Asalkan kita memberi perhatian khusus pada beberapa hal, Insya Allah, donat akan bundar cantik, dan lezaaat....
  • Siapkan semua bahan terlebih dahulu tanpa ada yg boleh ketinggalan satupun, meski garam sekalipun.
  • Ingat aturan bikin roti, ragi gak boleh ketemu garam dan atau mentega ya. Nanti raginya mati, gak mau mengembangkan adonan. Garam dan mentega masuknya setelah adonan setengah kalis.
  • Haluskan kentang sampai benar-benar halus, kalau perlu pake blender, supaya adonan bisa licin dan gak gradakan :)
  • Setelah Halus Dinginkan kentang sebelum dibuat Donat. Terus kalau tidak dalam keadaan dingiiiinnn...waaa.., raginya langsung mati jeh.
  • Buat adonan hingga kalis elastis, ikuti step by step pada resep, hingga ketika dibulatkan permukaannya halus licin. Bulatan yang halus dan licin akan membentuk donat yang bulat cantik ketika digoreng/merekah.
  • Istirahatkan adonan lk. 20 s/d 30 menit (tergantung cuaca), tutup dengan plastik spy permukaannya tidak kering.
  • Lubangi bagian tengahnya, goreng dengan panas sedang (supaya donat matang sempurna sampai kebagian dalam).
  • Menggunakan sumpit, buat gerakan memutar pada lubang donat ketika donat mulai digoreng dan merekah, agar bentuknya membundar cantik. Gerakan memutar (sentrifugal) akan membantu terbentuknya donat yang bundar.
  • Bila salah satu sisi sudah kuning kecoklatan, segera balik, teruskan menggoreng sampai kedua sisi coklat. Angkat. Tiriskan.(fb)

4 comments:

  1. haa..tu dia...seb bek buleh paham2 sket bahasa indon ni...hiks..teringin lak tgk donut kentang ni..klu x ikut aturan..x gebu la kot ye hana..

    ReplyDelete
  2. to cikmin..
    tuh tanda2 nk derhaka la yerk! ekekeke tk tau la gebu ke tk.. sbb pestaim try resepi nih dgn taat menuntut perintah! muahahaha

    ReplyDelete
  3. k.hana..sy buat dgn menderhaka sikit..sy boh dough softener 1 sudu kecik..hehe...lembutttt..je...ngeh..ngeh..ngeh..tapi kan tang air tu..sy letak sikit je..xde la smpai ikut sukatan dia yg betul2 munyer

    ReplyDelete
  4. klu buh sough softener lagi la lembut kan kan! mmg bleh buh..air pon akak main ejas2 jerk! agak2 tk lekat kat tgn.. tp sedap kan kan donut nih! akak bior semalaman pon masih lembut!

    ReplyDelete