RESEPI KEK COKLAT KUKUS ZAIMA
source : teratak.chetam
Bahan-bahan
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu cair@ susu segar
- 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp soda bicarbonate
- 3 biji telur
Cara-cara
- Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
- Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
- Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je)
- Tutup loyang dengan aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .
TOPPING COKLAT dari Noor Masri - hana tak buat
Bahan-bahan
- 250 g coklat masakan } potong kecil2
- 1 sudu besar majerin
- 130 ml double cream atau whipping cream
- sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional *boleh ganti susu pekat
Cara membuat
Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.
tak aci...penat2 terbang ke jepun nk mkn kek coklat....dah lama abiss rupanya...terbang balik subang balik...huhh...
ReplyDeletetapi kan kek tu nmpk lembab la....sukanya...
hihihihi.... sori banyak2 mas.. jgn terjun bangunan er mas er..nnti blk umah g buat mas er... hihihihi
ReplyDeletesukidesu :D
ReplyDeleteaku rasa cam penah buat dah kek ni..hmmm ye ye betul...betull apa yg betul?entah..otak 3 suku neh..terjunn dulu
ReplyDeleteWaaaaaaaaaaaaaaaaaa..mokcik kijaaammm betul...nak buat jugak laa..kebetulan abglong ada balik ni..esok leh bekal dia bwk blk hostel...fav anak2 ni ooiii..hehe (*pssttt..Hana, tanya jgn marah eh, apasal sekali pandang kek ko ni nmpak mcm kepala tedung jek..wahahahah, sabauu ya mokcik..gurauan keji sikit..haha)
ReplyDeleteting tong tiong...saya dah bw pinggan ni..tp dah habes la plak kek tu...balik laa
ReplyDeletesalammmm mama..
ReplyDeletemama tok mai dgn kapal laut meredah lautan nak jumpa cucukus yg lama dah tak keluar2..mak aii ummi kepala tedung..siap ummi nanti kena patuk baru tauu ahakss.. itu mercu tanda kejyaan mama hana buat kek ni..mama tok tgok bahan dia senang jer dah siap print ni nak try masak ptg ni jommmm....
salam hana...eeeeeee.....best nya ada kek cekelat...(sambil muka tak malu hulur piring kosong, untung2 dpt sepotong heheehe). Hana, resepi kek tu zaiima yg punya, akaknya resepi topping tu aje...resepi ni pernah popular kat forum cari 4-5 tahun yg lalu. akak mmg suka resepi zaiima ni. lembab dan gebu....nyum nyum
ReplyDeletewaa...dh abis dah ke kek cekelat tu..buat org terliur jer tau..huhu nk blk dh la....hehe
ReplyDeleteAku dh byk kali try resepi ni Hana...mmg dijamin SIRIM...sedapppppppppp n lembut n moist....
ReplyDeleterajinnye masak..saya kalu kek beli instant betty crocker je..hihi..pemalas sungguh..ni kena try ni..dah terliur dah..:)
ReplyDeletewah nampak sedap je kek tu. tak pernah lagi akak buat kek kukus ni
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteagak2 kalau bakar menjadi tak resipi nih?
salam hana,
ReplyDeletenormally kek coklat yang dikukus memang lebih sedap & more moist..
rasa nak ngap aje kat sini..
watie pun pernah buat resepi kek tuh ...mmg menjadi...
ReplyDeleteAkak dah pernah buat kek tu.....Tak boleh simpan lama..kek kukus akan keras....
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteKalaulah dapat rasa sepotong pun jadila.........takut kempunan nihhhh..
jom tengok maamtok dah buat dah kek ni..ada ceta disebaliknya..hahaa
ReplyDeleteto pia..
ReplyDeletedouzo douzo... hihi
to izahdaut..
dah terjun dapat jawapan tak? muakakakakaka
to kak.ummi..
kahkahkahkah... ader ker atut kepala tedung! gasak situ sbb masa tuh akceli mmg mls nak amik gambo.. tp bukan ker akak kata yg posing tak cantik tuh lg sedap! kekekeke
to hani..
ok la..silalah balik.. wakakakaka
to kak.ilah..
salam kak.ilah...hahaha... k.ummi tuh imagine dier mmg kuat tuh kak.. suker verangan kot nk kene patuk tedung! uisshhh bahaya bahayaaa takkan nk bermadu somi kot.. ya ampoonnnn.... kikikiki
to kak.noor..
salam kak...oowhhhh maknanyer resepi nih 2 in 1 punyer olang er kak? zaima and noor masri.. kisahnyerrr... *sambey hangguk2 paler.. hihihihi... ppon tenkiu wat akak2 sekelian..mmg sedap kek nih!
to nieza..
lerr semua org nk balik..num kopi dulu tak nak ker?? kekekeke
to mummy amelynn..
oit makcikk..lama beno tk nmpk ko eh..ghupernyer dh jd tokey! klu tokey dah cop sirim maknanyer mmg kompom la tuh!! hihihi
to iryd..
akak tk penah bli instant sepjg duk sini.. biasa bli cuma pancake tuh jer! akceli mls nk belek2 sebenonyer.. hahaha
to kak.aidah..
try la kak.. mmg gebu and moist..kite wat setengah adunan naik kembang btol!
to ketaosis..
salam keratosis..kek nih boleh dibakar...tp lebih moist jika dikukus..
to kak.ayu..
ReplyDeletesalam kak.ayu... btol btol... kite pong suker yg versi kukus2..kdg yg bako pong kite kukus gak! hiihihi
to watie..
kan kan..pehtu dier naik gebu kan watie kan kan... moist plak tuh..
to arizakiah..
owh yer ke kak? sbb jarang2 simpan sampai 2-3 ari.. itu jam potong itu jam leh abis terus.. hihihi
to kak.wattie..
salam kak.. adeh kak..jgn terjun bangunan dulu kak..nnti kiter buat lain eh... hihihi
to kak.ilahjy..
waaaa mamatok dah buat eh! nape tu nape tu?? *kepochi! hihihi
haaaa baru je buat semalam. pastu kena pegi hantar kat nephew. kalau tak memang habis makan sorang2. habis la badan kena pam.
ReplyDeletesalam. kak hana, thanks for the recipe! jadilah buat, memang moist. saya minta izin kongsi recipe di blog saya. :D
ReplyDelete