Friday, January 14, 2011

Kek Coklat Kukus Zaima

akceli wat kek nih dah lama dah...minggu yg sudah sudah..... gamba pong tak amik banyak.. itu jam nak makan itu jam amik... so dpt la seketul yg kunun nampak cantik.. haha... ppon tenkiu wat kak zaima noor masri.. kak.noor la nih yer? hihi... sedap dan moist keknyer... terjah dari dapur mekna.blog yang dah wat bisnes ngan kek nih... juga leh tengok di dapur kak.maz.. tima kasih semua... takyah mintak la da jadi baja... hihihi

RESEPI KEK COKLAT KUKUS ZAIMA
source : teratak.chetam

Bahan-bahan
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair@ susu segar
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur

Cara-cara

  • Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
  • Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
  • Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je)
  • Tutup loyang dengan aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .

TOPPING COKLAT dari Noor Masri - hana tak buat
Bahan-bahan

  • 250 g coklat masakan } potong kecil2
  • 1 sudu besar majerin
  • 130 ml double cream atau whipping cream
  • sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional *boleh ganti susu pekat

Cara membuat

Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.

22 comments:

  1. tak aci...penat2 terbang ke jepun nk mkn kek coklat....dah lama abiss rupanya...terbang balik subang balik...huhh...
    tapi kan kek tu nmpk lembab la....sukanya...

    ReplyDelete
  2. hihihihi.... sori banyak2 mas.. jgn terjun bangunan er mas er..nnti blk umah g buat mas er... hihihihi

    ReplyDelete
  3. aku rasa cam penah buat dah kek ni..hmmm ye ye betul...betull apa yg betul?entah..otak 3 suku neh..terjunn dulu

    ReplyDelete
  4. Waaaaaaaaaaaaaaaaaa..mokcik kijaaammm betul...nak buat jugak laa..kebetulan abglong ada balik ni..esok leh bekal dia bwk blk hostel...fav anak2 ni ooiii..hehe (*pssttt..Hana, tanya jgn marah eh, apasal sekali pandang kek ko ni nmpak mcm kepala tedung jek..wahahahah, sabauu ya mokcik..gurauan keji sikit..haha)

    ReplyDelete
  5. ting tong tiong...saya dah bw pinggan ni..tp dah habes la plak kek tu...balik laa

    ReplyDelete
  6. salammmm mama..
    mama tok mai dgn kapal laut meredah lautan nak jumpa cucukus yg lama dah tak keluar2..mak aii ummi kepala tedung..siap ummi nanti kena patuk baru tauu ahakss.. itu mercu tanda kejyaan mama hana buat kek ni..mama tok tgok bahan dia senang jer dah siap print ni nak try masak ptg ni jommmm....

    ReplyDelete
  7. salam hana...eeeeeee.....best nya ada kek cekelat...(sambil muka tak malu hulur piring kosong, untung2 dpt sepotong heheehe). Hana, resepi kek tu zaiima yg punya, akaknya resepi topping tu aje...resepi ni pernah popular kat forum cari 4-5 tahun yg lalu. akak mmg suka resepi zaiima ni. lembab dan gebu....nyum nyum

    ReplyDelete
  8. waa...dh abis dah ke kek cekelat tu..buat org terliur jer tau..huhu nk blk dh la....hehe

    ReplyDelete
  9. Aku dh byk kali try resepi ni Hana...mmg dijamin SIRIM...sedapppppppppp n lembut n moist....

    ReplyDelete
  10. rajinnye masak..saya kalu kek beli instant betty crocker je..hihi..pemalas sungguh..ni kena try ni..dah terliur dah..:)

    ReplyDelete
  11. wah nampak sedap je kek tu. tak pernah lagi akak buat kek kukus ni

    ReplyDelete
  12. salam,

    agak2 kalau bakar menjadi tak resipi nih?

    ReplyDelete
  13. salam hana,
    normally kek coklat yang dikukus memang lebih sedap & more moist..
    rasa nak ngap aje kat sini..

    ReplyDelete
  14. watie pun pernah buat resepi kek tuh ...mmg menjadi...

    ReplyDelete
  15. Akak dah pernah buat kek tu.....Tak boleh simpan lama..kek kukus akan keras....

    ReplyDelete
  16. Salam Hana,
    Kalaulah dapat rasa sepotong pun jadila.........takut kempunan nihhhh..

    ReplyDelete
  17. jom tengok maamtok dah buat dah kek ni..ada ceta disebaliknya..hahaa

    ReplyDelete
  18. to pia..
    douzo douzo... hihi

    to izahdaut..
    dah terjun dapat jawapan tak? muakakakakaka

    to kak.ummi..
    kahkahkahkah... ader ker atut kepala tedung! gasak situ sbb masa tuh akceli mmg mls nak amik gambo.. tp bukan ker akak kata yg posing tak cantik tuh lg sedap! kekekeke

    to hani..
    ok la..silalah balik.. wakakakaka

    to kak.ilah..
    salam kak.ilah...hahaha... k.ummi tuh imagine dier mmg kuat tuh kak.. suker verangan kot nk kene patuk tedung! uisshhh bahaya bahayaaa takkan nk bermadu somi kot.. ya ampoonnnn.... kikikiki

    to kak.noor..
    salam kak...oowhhhh maknanyer resepi nih 2 in 1 punyer olang er kak? zaima and noor masri.. kisahnyerrr... *sambey hangguk2 paler.. hihihihi... ppon tenkiu wat akak2 sekelian..mmg sedap kek nih!

    to nieza..
    lerr semua org nk balik..num kopi dulu tak nak ker?? kekekeke

    to mummy amelynn..
    oit makcikk..lama beno tk nmpk ko eh..ghupernyer dh jd tokey! klu tokey dah cop sirim maknanyer mmg kompom la tuh!! hihihi

    to iryd..
    akak tk penah bli instant sepjg duk sini.. biasa bli cuma pancake tuh jer! akceli mls nk belek2 sebenonyer.. hahaha

    to kak.aidah..
    try la kak.. mmg gebu and moist..kite wat setengah adunan naik kembang btol!

    to ketaosis..
    salam keratosis..kek nih boleh dibakar...tp lebih moist jika dikukus..

    ReplyDelete
  19. to kak.ayu..
    salam kak.ayu... btol btol... kite pong suker yg versi kukus2..kdg yg bako pong kite kukus gak! hiihihi

    to watie..
    kan kan..pehtu dier naik gebu kan watie kan kan... moist plak tuh..

    to arizakiah..
    owh yer ke kak? sbb jarang2 simpan sampai 2-3 ari.. itu jam potong itu jam leh abis terus.. hihihi

    to kak.wattie..
    salam kak.. adeh kak..jgn terjun bangunan dulu kak..nnti kiter buat lain eh... hihihi

    to kak.ilahjy..
    waaaa mamatok dah buat eh! nape tu nape tu?? *kepochi! hihihi

    ReplyDelete
  20. haaaa baru je buat semalam. pastu kena pegi hantar kat nephew. kalau tak memang habis makan sorang2. habis la badan kena pam.

    ReplyDelete
  21. salam. kak hana, thanks for the recipe! jadilah buat, memang moist. saya minta izin kongsi recipe di blog saya. :D

    ReplyDelete