Saturday, January 15, 2011

Roti Marble Coklat Berkismis

salam sabtu.... jom kiter sarapan roti! akceli wat roti nih malam tadi... pagi2 tinggal bancuh2 air dan terus hidang untuk famili.... sangat sedap roti nih! lembut dan gebu jerk... akceli resepi asal Japanese Style Sweet Bun Dough. penah sebelum nih try versi gula.. leh tgk SINI... bun nih mmg tak mengecewakan! biler dah buh coklat dan kismis tersangat la sedapnyer.... tima kasih wat kak.noorma masri yg mmg pakar bab masak memasak sbb dah edit jadi cenggini... kiter tiru ajer lah! hihi.... akceli yg belang2 swirl tuh lebihan doh wat bun bolat2 tuh... tuh yg nmpk ceconet sbb size mini loaf! hihi.... aku wat setengah adunan dr resepi di bawah..

versi mini bun

RESEPI ROTI MARBLE COKLAT BERKISMIS
source : kak.noormasri

Bahan-bahan
  • 410g tepung high protein
  • 100g tepung superfine
  • 100g susu pekat manis dibancuh dgn air - hana buh 50g susu pekat + 50g gula
  • 3/4 sk garam
  • 7g atau 2 1/2 sk yis segera
  • 1 biji telur - pukul sekejap
  • 130ml air (-+ kurang lebih)
  • 60g butter - pd suhu bilik
  • sedikit coklat emulco dan kismis cincang
  • water roux (125ml air + 25g tpg gandum > kacau atas api sampai pekat)
  • Untuk sapuan (Egg Wash) : 1 biji telur + 1 sudu kecil susu atau air
Cara-cara

Masukkan ke dlm mixer/BM kesemua tepung, yis dan water roux. Gaul sekata kemudian masukkan telur, bancuhan susu dan garam.Uli sehingga membentuk doh.

Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga terhasilnya doh yg kenyal dan licin. Bahagi doh kpd 2 bahagian, satu warna asal dan satu lg masukkan sedikit coklat emulco dan kismis.

Perap selama 1 jam atau sehingga doh naik 2 kali ganda. Kemudian tumbuk biar angin nya keluar lepas tu canai doh biasa letakkan doh coklat atasnya canai lagi kemudian gulung. Potong gulungan tadi kpd beberapa bahagian, bentukkan menjadi bun atau loaf atau apa saja mengikut citarasa masing2.

Susun dlm loyang yg telah digriskan. Biarkan bun naik 2 kali ganda, kemudian sapukan 'egg wash' atas permukaannya. Bakar pd suhu 180'C selama 15-20 min sehingga keperangan. Angkat dan sapukan mentega cair atas permukaannya kemudian sejukkan atas redai besi. Utk mendptkan permukaan yg lembut, bun tadi hendaklah diselimutkan dgn kain bersih. Bila sejuk simpan bun dlm bekas kedap udara.

16 comments:

  1. lorrr.. menu kita serupa ya buk :)

    ReplyDelete
  2. lapaaarrr...try pos guna poslaju leh tak? hihi

    ReplyDelete
  3. cantikk...nmpk gebu dan lembut roti tu...nak sikitt...mesti ada bnyk lagi tu....air dah bawa ni...he..he..

    ReplyDelete
  4. cantekk roti zebra ...pandai tul menggoda...saya dah KIV ni..

    ReplyDelete
  5. hambooiiii....
    tak dan nak try resepi tu, ada lagi resepi baru. kena stok buku tebal salin resepi ni. hahhaa

    tabik i kat u =P

    ReplyDelete
  6. Salam Hana...

    Lembut Sedap Dan Gebuss Nampak Roti Ni..Tercekik Dah Ni...Air Mana? Hehehe

    ReplyDelete
  7. roti ni mmg gebu...aku suka aku suka.tepung roti lak dah abis..kalau idak nak jugak meroti..(ayat tunjuk rajin...)wakakkaa..yg sebenornya tak rajin ponggg

    ReplyDelete
  8. alamak..cedappnya kak..
    tak komen bnyk2..nk mkn je..haha

    ReplyDelete
  9. Swirl .. swirl ... cakepnya.

    ReplyDelete
  10. wah meroti lagi...btw memang cun ler roti ni..cantik marble tu...nanti boleh cuba resepi ni pula..:)

    ReplyDelete
  11. waaaaa..cute nya roti hana....nyum nyum

    ReplyDelete
  12. wah.. main swirl2 la pulak roti nih.. jeles! macam kena buat je. Kalau dok seblah rumah, konpom aku mintak :)

    ReplyDelete