Saturday, January 15, 2011

Okonomiyaki (in the making)

okonomiyaki merupakan salah satu masakan jepun yang popular di sini... boleh di gelar pizza jepun atau pizza kobis! nak kata lempeng kobis pong boleh la kot! hahaha.... nih menu kegemaran anakanda danish... walaupon dier tak gemar makan sayur, tapi bila dbuatkan okonomiyaki nih satu adunan besar nih dier boleh abeskan sorang! sedap katanya... tp biler dbuatkan sayur kobis tak nak pulak dier makan.. hmmmm... ok lah! atas permintaan pengunjung hanamemories, meh kiter saksikan bahan2 dan juga cara membuatnya... sangat mudah dan yang penting sedapp!


Bahan-bahan : 1/2 biji bawang besar hiris , 1 biji telur

150g kobis potong halus (bukan cincang yer), 100g tepung gandum/tepung okonomiyaki

4-5 batang crabstick (boleh letak udang,sotong etc), segenggam udang kering putih/pink

150ml stok dashi (jika tiada guna air biasa, tambahkan sedikit garam/kiub ikan bilis), bahan taburan nori halus dan juga katsuoboshi (bonito flakes/ikan panggang sagat)

sos okonomiyaki dan juga mayonis. Jika tiada sos okonomiyaki, boleh buat sendrik campuran kicap pekat, kicap cair/worcestershire sauce.tp rasa lari sket la..
Cara-cara: satukan semua bahan kecuali sos dan bahan tabur dan kacau sebati. Adunan bila dicampur jgn terlalu cair macam lempeng mesia yer.. lihat seperti gamba bawah.. begitu kejadiannyer seperti di restoran2 jepun.. boleh letak kepingan hirisan daging jika suka..

Panaskan sedikit minyak dalam kuali.. Masukkan bahan yang sudah di gaul. Biarkan masak lebih kurang 8-10min.. Guna api kecil takut hangus.. Kemudian terbalikkan..

bila dah masak, telangkupkan pinggan atas kuali dan terbalikkan.. sapu sos okonomiyaki.

picitkan pula sos mayonis, taburkan nori halus dan juga boneto flakes..

potong square dan bismillah..... jemput makan...

34 comments:

  1. kakakkkkk...ini sungguh menggoda...jap2 nak siap2 g japang ni...tungggu tau

    ReplyDelete
  2. cepat cepatt... sebelom pintu dapur aku tutup! muekekekeke

    ReplyDelete
  3. salam hana...guling2 anak mata tgk kesedapannya..terasa2 kat kerongkongan :p~

    ReplyDelete
  4. tengok lempeng jepun ni teringat ada tepung takoyaki dlm esbok.. lama tak buat cik takoyaki.. ermm tunggu along balik dulu, biar dia yg golek2 hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnyer tgk.. mampu tengok gambar jek la.. nak buat errkkk.. mcm susah je.. klu dah pemalas tu semua rasa cam susah!hahhaha

    ReplyDelete
  6. Waaaa...kekejian sunggguhh..rasa2 ngko lah kan JJ ada tak jual benda2 aneh tu?....

    ReplyDelete
  7. kira lempeng la ni..tapi nmpk sungguh sedapp...patut danish suka....ehhh...aunty mas pun suka...kita mkn sama2 nak tak danish...suruh mak buat lebih sikitt..he..he..

    ReplyDelete
  8. tetibe tekak aku jadi cam loya..napa ek?ha ah...sebab aku lepas makan kuih lapiss...esok aku dtg tengok balik menu neh..kakakaka..tapi aku mmg terliur tengok menda2 mcm ni kat jasco..nanti aku try amik bau dia.sodap ke idak..

    ReplyDelete
  9. Sedapppp....nak sepotong kak...

    ReplyDelete
  10. wah....sedap2....tp..maner nak cari bebarang tu kat cini..kalu setakat kubis n sayur tuh ade r..huk3..sedey2...

    ReplyDelete
  11. Salam Hana, patut le nama dia mcm nk tergeliat je lidah sebut,ada nori, ada boneto...ceceh mcm kenal je benda2 tu, yg sebenonye tidak! ni kalo mkn ptg2 sedap eh!! btw talam cndolnye dah abis tp kalo Hana nk bg sepotong yg oko oki ni dialu2kan sgt laaa.... :D

    ReplyDelete
  12. mengancam sunggoh. tapi dapat takoyaki kat jusco pon dah cun nih :)

    benito flakes lebey okeh :p

    ReplyDelete
  13. datang ambik bau je lah kat sini..nyampah dah ni..mencikkkkk tau..tunjuk2 tapi takpat rasa..eh..balik copek lah..kekeke

    ReplyDelete
  14. ina,

    udang kering pink tu sama ke dengan udang geragau? ni lebih kurang lempeng korea cuma minus the kobis, udang kering. dia letak udang basah, sotong :)

    ReplyDelete
  15. slm hana....anak kita suka sgt ngan pizza jepun ni...gemar benar diaorg ni..boleh mkn berpotong2 lak tu...yg tak suka sayur...bole makan benda ni...heran betul bebudak ni...

    ReplyDelete
  16. Waaaaaaaaaaaahhh x reti nak sebut..pintal2 lidah akak....boleh lalu x rasa2nya tekak ikan patin akak nih dgn mende ni agak2 ko laaa..hehehe, nnt balik sini ko buat kan tuk akak eh...mesti buat! sapa suh ko tayang...hehe

    ReplyDelete
  17. wahhh..saya sepanjang duduk jepun tak pernah buat makanan jepun kecuali buat miso sup instant..hahaha...makan kat luar je..ni kena try ni..oishi so!

    ReplyDelete
  18. mekna..

    adeehh.. makcik ni dok jauh..
    nak jumpa bebenda aneh ni tang mana pon tak tau.

    meh lah.. nak jemput sikit. nampak sodap bona..

    ReplyDelete
  19. Hana!!!sampai hati makan tak pelawa opah..kecik hati btol:(..nak sedulang:)sedap ni

    ReplyDelete
  20. nak banyakkkk!!!! terus je minta banyak sbb tau dah...klu mintak sikit sure tak cukup...nnt berebut makan ngan boy,bb & mierza... hahahaa!!!

    ReplyDelete
  21. Salam Kak Hana,
    Mula2 nampak macam pancake..lepas potong nampak cam kek pulak. hehhe...apepun memang nampak best :)
    psst, young man Darwish buat ape tu? :)
    Ijan

    ReplyDelete
  22. uishhh cam no nk sebut tu..tak reti lak nk sebut...tapi terliur nk mknnya...haha layan... jamu mata jer lah nk minta sure dh abis kan....hehe

    ReplyDelete
  23. wah bagus niii ada sayur..nanti mamatok nak pekena kakak2 kat umah yg tak suka sayur...hehe..lepas ni buat n3 lagi pasal makan jepunggg tauuu maceh kongsi resepi

    ReplyDelete
  24. to deliah..
    salam del.. hahahaha... ko tak ikut gulin2 skali ker del? sedap wooooo... *sajer menjeleskan kerongkong del! muekekekeke

    to kak.nor..
    cepat kak sementara along blk tuh! suh along mkn puas2 sampai terbongkang! muekekekeke

    to hotmama..
    hahahaha.... bagos lah klu ko dah ngaku..tk susah2 aku nak carik jawapan.. muekekeke

    to cikyuki...
    nak jemput makan dah abeh.. jemput layan mata jerk la yer.. hihi

    to matgebu..
    ini pengkeji yg baik ati! hahaha... ader la mat kat JJ.. aritu jiya bli kat JJ pasir gudang klu tak silap.. sedenak ader JJ ker? *ayat sinis.. muekekekekeke

    to mas..
    hahahaha.... klu ko ajak danish makan, silap2 dier bawak lari semua2 tuh! kahkahkahkahkah...

    to izahdaut..
    kat jusco ader jual jugak er okono nih? aku igt jual takoyaki jer.. weiihhhh ko bior btol kalau loya 5 bulan!!! ayooooooooo... muahahahahahaha

    to ibh..
    ko g mintak ngan danish! hahaha

    to missalongwani..
    jgn sedey2.. ader jual kat jusco... aritu kak.nor, aziemas, jiya, erkk sape lagi ntah diorg bli kat jusco.. cume tang sos tuh kadang ader kadang tak.. tgk tmpt la..

    ReplyDelete
  25. to kak.azllina..
    salam kak... hahaha.. ono ono sudah ngak ono! wes entekk.. muekekeke... cendol lebey xde ker kak? es batu siap kisar dah ready berkilo2 nih! nak buat abc! kikiki

    to cek chun..
    wokey cek! bayo lebey er! kekekekeke

    to kak.anymz..
    eh jgn la balik dulu... nih ader kopi ngan biskut kering nih..tk nak num dulu ker? muekekeke

    to sizuka..
    kak.shidah.. akceli udang kering tuh optional je.. biasanyer diorg letak daging nipis, sotong ngan udang basah... kobis tuh kira bhn wajib la kene ader... korea ngan jepun mknn diorg kan lebih kurang jerk kan kak kan... sape tiru sape pong tk tau..hihihi

    to ida..
    salam ida...btol btol btol... aku pong heran.. suku kubis tuh bleh abes time jugak kan kan...

    to kak.ummi..
    hahaha... boley boley...nanti kite lepak2 kat inderapura er.. tak pong kiter g sg soi..... bwk ngan koli2 skali! wakakakakakaka...

    to iryd..
    maknanya tak penah mkn okonomiyaki la eh? kat kedai xde jual yg halal kan? ker ader? sbb biasanya diorg letak niku... try la wat sendri iryd.. puas makan woooo sbb leh ltk macam2... hihi

    to hann..
    hahaha... tuh la sapo suh hang duk utaraq..meh duk selatan atau pantai timur.. aku ado kat situ! kikiki

    to cikmanggis..
    eh eh opah jgn majuk majuk... nnti muka buyuk atuk lari! kikikiki.. nnti darwish watkan opah eh... darwish pandai masak taw.. hihi

    to fizanordin..
    nah!! satu talam!! sila makan sampai terbongkang!muahahahahhaa

    to ijan..
    salam dear... alahai lama beno tak nampak... ijan sihat? dak bolat tuh dah pandai apa eh?? young darwish abg2 dier timbus dalam salji! hihihi

    to nieza..
    sebut btol btol.. o..ko..no..mi..ya..ki... dah mcm bukak kelas tadika lak! kekekekeke

    to kak.ilah..
    insyaAllah... klu tgk mknn diorg mmg byk makan sayur kak... pehtu tak main minyak2..semua rebus2 jerk.. kecoli tempura sayur! hihi... kakak2 pong tak suker makan sayur ker? haiihhh bukan ke kakak2 dah besor? hihihihi...

    ReplyDelete
  26. hehe kakak jiha kat UMP tu laaa paling takut sayur hahaha badan keringgg...mcm mama dia laa dh kawen baru pandai mkn sayur..tapii ulaman mama dia pandai makan..masa muda belia dulu..hehe

    ReplyDelete
  27. fuhhhh..leleh air liur tgk. Mesti sedap nie..nk cuba la nnti hehehehe
    tp yg nie ape maksudnya ekk hana "nori halus dan juga katsuoboshi (bonito flakes/ikan panggang sagat)"
    kat mesia nie ade ker? huhuhu

    ReplyDelete
  28. uh.. sungguh menggoda...
    xpe... nnti ble sy blk cuti sy nak wat!

    mekasih kak hana... x rugi sy ikut blog akak... untungnya sy dpt jmpa blog nih!

    arigato~

    ReplyDelete
  29. hana, terima kasih utk resepi...kat JJ tu sos dia halal ke?

    ReplyDelete
  30. dah try buat..nape sy buat rsa mcm cucur udang??sy silap buat ke mmg rsa cmtu??huhu

    ReplyDelete
  31. Salam Hana

    Ape nama brand sos okonomiyaki dalam pic tu? Dekat aeon ade jual sos okonomiyaki, but i dunno which one is halal.

    ReplyDelete