Monday, December 20, 2010

Strawberry Shortcake



sebenarnya wat kek nih atas permintaan pengunjung... tak hingat la sapa nama dier erk! rasanya dari taun lepas dier tanya resepi kek nih...... mintak maap lambat bebeno nak menunaikannya.... akceli kek nih pemes nak2 time krismas... tp idak ler bersempena... sajer wat makan2... lagipon kek nih mudah nak membuatnya... macam kek span biasa.... wat2 tak nampak jer la kecacatan yg ada kat kek nih... dah lama tak main deco2 nih.. kekok ghase.. malu ah kat tokey2 kek.. yo mbakyu meen yoo... kikiki.. resepi nih di adaptasi dari majalah jepun.. tp aku olah sedikit..

RESEPI STRAWBERRY SHORTCAKE
by : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan (loyang 18cm)
  • 3 biji telur (size M)
  • 90g gula
  • 80g tepung gandum - ayak
  • 30g butter - cairkan
  • 1sb susu segar
Syrup (hana tak buat)
  • 30g gula
  • 60ml air panas
  • >>> satukan bahan hingga gula larut
Cream/Filling
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170.
  • Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
  • Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering. Bakar selama 30min. Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.
  • Untuk membuat filling - Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.rujuk link di atas.
  • Bila kek dah sejuk, belah tengah kepada dua/tiga bahagian. Sapukan atas kek dengan syrup menggunakan brush hingga lembab. (hana tak buat step ni). Kemudian sapukan cream. Taburkan strawberry yg telah dipotong dua. Letak lagi cream menutupi strawberry. Tutupkan lagi dgn kek. dan ulang langkah tadi (sapu syrup dan buh cream). Jika buat dua lapis, memadai sekali sajer sapu syrup, cream dan stroberi.
  • Sapu keliling kek dengan cream. dan hiaskan ikut suka.
  • Sejukkan baru potong.

30 comments:

  1. wa.. geram tgk.. lom pas lg wat kek span.. slalu xjd.. (Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan bahagian atas kek) spray ape ats adunan tu kak? igt nk cube buat.. bhn die simple je..

    ReplyDelete
  2. Beautiful cake! Ngga pernah bosan liatin .... :)

    ReplyDelete
  3. kak hana....baking sheet tu aper...pastu mcm aloy tanyer..spraykan atas adunan kek tuh camner kak?

    ReplyDelete
  4. grrrrrrrr.. tensen aku nmpk kek..weh smlm tringin nk beli stroberi.belek2 sepeket kecik, stoberi korea, humang aiii rm23..letak balik sambil tunduk kepala dan berlalu menolak troli..sob sob..nah tuko penkek.berbaloi giler kalu dpt tuko ngn stroberiii

    ReplyDelete
  5. to peri pia..
    sepotong cukup pia? hihihi

    to aloy..
    spray tuh supaya permukaan kek cantik dan tak kering... tapi sebenonyer akak tak buat pong.. leh abaikan step tuh klu tak nak buat..

    to DG..
    u buat lg cantik la DG.. ai nih kejap ok kejap k.o! kekekeke

    to missalongwani..
    baking sheet tuh kertas minyak yg wat alas apa2 kek.. lam kata lain oven paper.. psl spray tuh utk cantikkan permukaan kek dan tak kering... akak tak buat pong step tuh... alhamdulillah ok jer..

    to izahdaut..
    hahahaa... tengah aku bayangkan keciwaan yang terdampar dlm atimu.. kikiki..... aku pong tgh nk makan puas2 stoberi sini.. lepas nih mengidam la jawabnyer... sob sob sob...

    ReplyDelete
  6. fuh !! mengancam sungguh straberi tuh, nak kena gi cameron highlands cari buah straberi dulu nih...hehe

    ReplyDelete
  7. wahhh tergodanya tengok kek tu.....cantik lak tu....tumpang makan sini bolehh kak...
    maceh kak tolong mas...tngh usahakan ni....pening gak yer....

    ReplyDelete
  8. wah........nnti nak cube r.....mekasih kak...

    ReplyDelete
  9. salam...
    'spray' kek tuh ngan apa yea? air ke?

    ReplyDelete
  10. sampai ati makcekkk xanto kat sini 4 keping...mie tgg dari tadi smpai habis nasik 2 pinggan tau... ni tgh tunggu lagi nih... anto cepat ye...time kasih

    ReplyDelete
  11. to watie rose..
    g g g... baik2 tuh naik bukit.. ngeri nengoknyer dr bawah.. hihihi

    to mas..
    dah ok mas? akak aritu pong hubby akak yg buatkan..sambil nenenkan darwish sambil tuh akak tgk dier buat..kikikiki....

    to missalongwani..
    k..selamat mencube wani! gud luck yer..

    to nn..
    salam nn.. haah spray ngan air biasa/paip.. utk permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering.. akceli hana tak buat pong.. leh skip step tuh kalau x nak buat..slamat mencuba nn..

    to mimiey..
    weihhh baru abes 2 pinggan nasik nak makan lagik ka?? tunggu malam karang aku anto wat dinner.. ok ka?? kikikiki

    ReplyDelete
  12. to faradean..
    maceh fara... akceli serabut jugak klu tgk dekat2.. hahahaha.. meh makan kek ngan aku! ado laie nih...

    ReplyDelete
  13. uihhh.. nak sepotonnn.. lapar ni.

    ReplyDelete
  14. Wowwwwwwwwww...

    jeles tgk org pandai buat kek secantik dan nampak sesedap ini!

    ReplyDelete
  15. Salam Hana,
    Cantiknya kek ni..fresh stoberinya...masa akak kat oberC mmng senang dpt buah ni..kat sini nak beli,fikir 2/3 kali...sbb dah tak segar..pastu mahal....hah3...(kedekut tul....)

    ReplyDelete
  16. sluuurppp.....mbakyu mai.......mbakyu mai......hana..ko ni ghajin tahap semuut tuuuuu.....

    Segor giler stroberi tu hana..yummynyer cake tu..kopem dah abis ni.....kat cameron pun tak cam tu eik? MMM kalu ari2 masak cam u ni kan...hari2 tu lah cik asben jatuh cinta kan3....!!

    Just teasing....hik2....baru abis exam ni...padan muke ayu ni....payoh bebenor!

    ReplyDelete
  17. Akak...cedapnyerrr..kite fail bab deko nih..hua2 ;( kih3..buah stoberi tue rasa nk gigit je..tergoda nih..huhu

    ReplyDelete
  18. adik manissss,stroberi tuuuu..
    waaah..lawo..lawo..mesti cedap kan??.
    mau..mau..ngences dah ni..rasa cam dah masuk kat anak tekak,rasa lembut je bila telan.huuiih..bak mai setengah kek tu.tak kira nak jugak

    ReplyDelete
  19. wuarghhhhhhhhhhhhhhhh fara antu strawberyyyyyyyyyy nak jugakkkkkkkk kekekeke....

    ReplyDelete
  20. Salam Hana,
    kita datang lagi....dh siap buat keja umah jawap soalan tag award tu dtng nk mkn kek...ada lagi ker tak?...hihi btw cun la kek ni..tertarik dan menarik sgt..:D

    ReplyDelete
  21. Buat sakit bijik mata aku jee.huh dah lah nak balik sedenak dulu...bye..

    ReplyDelete
  22. huhuhu..gebus gebasnya kek u kak Hana.....haku jeles btui. Rajin tahap gaban ngko ni kak...

    ReplyDelete
  23. gebu nya kek.. kenapa namanya short kek ekkk... kalau belash jer apa2 whipped cream agak2 nya apa jadi yer... cayolah k hana

    ReplyDelete
  24. hmm..cantiknya gambar gambar kek kat sini...mcm nak makan gambar plak

    ReplyDelete
  25. salam ukhwah..kek stoberi sis hana ni...tapi lgi terancam nengok c kenit tuh d0k mainm salji..waser nk geget jew pp dier..bla nk blik mesia?nanti leh jijah tgu kat pintu kapai tr0bang tuh...

    ReplyDelete
  26. kak,kek ni mmg x perlu ltk baking powder ke?kalo kek saya mcm basah kat tengah ape silapnye???

    ReplyDelete
  27. to arezura..
    yep! tk perlukan baking powder... kek menjadi or tak bergantung pada pukulan/mix yg dilakukan..... pastikan kek dipukul hingga kembang gebu mcm kiter buat bolu.... klu basah tuh maknanya kurang masak... wallahua`alam....

    ReplyDelete