Thursday, December 16, 2010

Hokkien Mee

arini kami berbuka dengan mee hokkien... jangan tanya la yg kat penang tuh sbb kitaorg tak penah ghase... sejak jumpa kengkawan masak2 nih la gheti makan itu makan ini.. tau itu tau ini.. hihi...... terliur tengok mee hokkien makcikkantin tuh pasal mencube arini.... tima kasih makcik bg kite idea yg mudah... mmg senang nak membuatnya. nak tau ghase kene cube sendrik la yer.... bagi kami syedapppp! hehe... selamat berbukaaa... *arini waktu berbuka kanazawa 4.40min (mesia 3.40ptg)

RESEPI HOKKIEN MEE
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • *15 tangkai lada kering
  • *5 biji bawang merah
  • *2 biji bawang putih - bahan * blend
  • 1 mangkuk udang
  • mee kuning
  • bihun - xde stok, ltk mee kuning je
  • telur rebus
  • hirisan daging rebus
  • kangkung celur - hana xde ganti sawi je
  • taugeh
  • fishcake
  • bawang goreng
  • garam dan gula
  • air secukupnya
Cara-cara
  • Rebus udang. kemudian kopek kulit dan juga buang kepala. Asingkan isinya. Blend kulit dan juga kepala udang hingga hancur kemudian tapis. Simpan sebentar stok udang.
  • Panaskan minyak. Tumis bahan blend hingga pecah minyak. Masukkan garam dan juga gula sedikit. Ambil sesenduk kecil utk utk tumiskan dengan isi udang.
  • Masukkan air rebusan/stok udang tadi.(boleh masukkan air rebusan daging juga) dan masukkan lagi sedikit air. jgn byk sgt air nanti kurang rasa. didihkan.
  • Cara hidangan, letakkan mee kuning, bihun ke dalam mangkuk. Letak udang, kangkung, taugeh, fishcake dan telur. Curahkan kuah ke atasnya. Taburkan dengan bawang goreng.
  • Sedia untuk dinikmati.

14 comments:

  1. awk ni kat jepong ke hokkien china sana hihi,gurau :P

    salam 10 muharram hana ;)

    ReplyDelete
  2. yang pastinya saya berpijak dibumi yang nyata.. kehkehkehkeh... salam asyura juga wat mu pia...

    ReplyDelete
  3. salam hana,
    wah menu mee memang menjadi my family favourite..tak kira mee apa..
    sedap nampak tu..kalau kat sini hokien meenya kering macam mee goreng gitu..tapi normally teman2 yg berbangsa cinalah selalu makan akak tengok aje..hehe

    ReplyDelete
  4. salam kak.ayu..
    mee hokkien ade dua jenis kak.. satu yg kering dan satu berkuah... nih gara2 penat menggoogle sblm buat resepi nih dr blog chinese... hihihihi......

    ReplyDelete
  5. selamat berbuka kak hana .....
    sedap bangat tengok mee tu...nak semangkuk boleh...he..he...

    ReplyDelete
  6. salam kak hana..

    macam sedap je..nak kena cuba nih..tq kak!

    ReplyDelete
  7. selamat berbuka puasa hana.Sedap berbuka dengan makanan yang ada kuah ni kan:)

    ReplyDelete
  8. wah sedap nampak mee tu....anyway selamat berbuka puasa yer...:)

    ReplyDelete
  9. Salam Hana,
    Selamat berbuka puasa...syukur alhamdulillah...nmpk sedap mee hokien tu..klau orng yg masak semuanya nmpk sedapkan..klau dpt rasa lagilah nikmatnya...

    ReplyDelete
  10. Assalamulaikum Hana cyg..rindu banget dgn kamu :)) harap Hana dn keluarga sume sihat2 ya.

    brselera tgk menu mee hokkien, ada tggl kan k.ct sikit x ni..hihihi.

    ReplyDelete
  11. ade sikit rase nak dok jepong, blh bukak pose awal..hehehhehe...makcekkk pose ye???? camat bukak pose... kita pn pose tau tapi berbukak dgn nasi.. nak mee!!! jom barter....

    ReplyDelete
  12. nduk, delok ne me mu teringat kat anak... dia suke sangat mee hokkien nih! tp mamanya x reti nak masak!

    ReplyDelete
  13. salam Hana, saya dah try resepi ni, best sgt. My husband also like it. Thank u 4 sharing.

    ReplyDelete