wat num petang aka bekpes skali esok pagi..... akceli gune lempuk jerk.. blend kasi ancus dan kurangkan sukatan gula sbb lempuk kan dah manis kan.... sedap lemak2 gtu... harum pulak tuh! oklah... selamat berhujung minggu buat semua dan selamat makan nasik minyak sana dan sini.... tuan umah dah bentang futon.. kejap lagik nak zzzzzzz... hahahaha...
RESEPI KUIH BAKAR DURIANby : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 3 biji telur
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula - boleh kurangkan 3/4cwn
- 100g isi durian
- 31/4 cawan santan (hana buh 21/4cwn santan+1cwn air/susu cair)
- 2 sudu besar butter - cairkan
- garam
- pewarna kuning
- bijan sangai (optional)
Cara-cara- Blend semua bahan kecuali bijan sehingga sebati.
- Sapukan loyang dengan minyak.(untuk hasil kuih bingka yg garing dan berkerak, panaskan dahulu loyang dengan minyak). Kemudian tuang adunan ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
- Bakar suhu 170-180 selama 1jam.
- Sejukkan baru potong.
dalam xpekena lempuk
ReplyDeleteteringin ni...bak 1 hihi
setengah loyang aku bagi! hehe......
ReplyDeletekak..
ReplyDeletebak kata pepatah..
tiada rotan, akar pun jadi..
kretip!
mcm ni la aku suker, main blend segala..aku nak wat yg senang cam ni :)
ReplyDeletewah senang ....dan sedap tu yg pentingkan..:)
ReplyDeletesoalan- bagaimanakah anda mendapat bekalan durian? tengah musim ke kat sana? hehe :)
ReplyDeletetomeinya. kiut miut jerk rupa kuih bakar durian nih.
ReplyDeletekak hana, mas nak 1/2 loyang bleh...rakyat jelata ramai kat rumah ni...he..he..
ReplyDeletewaaaa...lamanya dah teringin nak wat kuih ni tp tak tahu resepi....leh cilok....hehehe
ReplyDeletesalam hana..ala cenonet teww..minta sikit.potong besar besar ya:)
ReplyDeleteKakHana...thank U so much for sending over kuih ngan ayam sekali ye! We loved it ...yumm yumm! :D
ReplyDeleteBrought over some butter cake for U and kids...:)