RESEPI KUIH BAKAR DURIAN
by : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 3 biji telur
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula - boleh kurangkan 3/4cwn
- 100g isi durian
- 31/4 cawan santan (hana buh 21/4cwn santan+1cwn air/susu cair)
- 2 sudu besar butter - cairkan
- garam
- pewarna kuning
- bijan sangai (optional)
- Blend semua bahan kecuali bijan sehingga sebati.
- Sapukan loyang dengan minyak.(untuk hasil kuih bingka yg garing dan berkerak, panaskan dahulu loyang dengan minyak). Kemudian tuang adunan ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
- Bakar suhu 170-180 selama 1jam.
- Sejukkan baru potong.
dalam xpekena lempuk
ReplyDeleteteringin ni...bak 1 hihi
setengah loyang aku bagi! hehe......
ReplyDeletekak..
ReplyDeletebak kata pepatah..
tiada rotan, akar pun jadi..
kretip!
mcm ni la aku suker, main blend segala..aku nak wat yg senang cam ni :)
ReplyDeletewah senang ....dan sedap tu yg pentingkan..:)
ReplyDeletesoalan- bagaimanakah anda mendapat bekalan durian? tengah musim ke kat sana? hehe :)
ReplyDeletetomeinya. kiut miut jerk rupa kuih bakar durian nih.
ReplyDeletekak hana, mas nak 1/2 loyang bleh...rakyat jelata ramai kat rumah ni...he..he..
ReplyDeletewaaaa...lamanya dah teringin nak wat kuih ni tp tak tahu resepi....leh cilok....hehehe
ReplyDeletesalam hana..ala cenonet teww..minta sikit.potong besar besar ya:)
ReplyDeleteKakHana...thank U so much for sending over kuih ngan ayam sekali ye! We loved it ...yumm yumm! :D
ReplyDeleteBrought over some butter cake for U and kids...:)