Wednesday, December 1, 2010

Agar-agar Tembikai @ Puding Tembikai

pestaim mencuba.... agak kalut juga.. kira boley la kot.. tp masih tk pueh ati la sbb sukatan air nih main agak2 jerk td... sbbnyer td tunggu lina reply. udahnyer tawakkal ajer tp refer juga kat blog kakwan. next time nak wat lg cung la cam lina.pg.. yg tembikai kuning tuh plak kurang menjadik dsebabkan lambat kacau tetiba dah mengeras puding tuh.. hahaa... bila potong jd tak cantik.. anak2 sungguh teruja melihat kejadian nih.. `suikak`??! (tembikai).... hihi... ade beberapa resepi kalau dilihat tidak menggunakan kuning telur. hanya putih telur je... tp yg nih ade kuning telur.. rasanya lg lemak puding tuh.... macam Agar2 Buih. cubelah! nampak mcm susah tp sebenarnya senang je.. untuk step by step boleh rujuk kat blog kak.wan. klik SINI. tima kasih lina.. sedap! rajen sket curah ngan sos kastad. hikhik.....

RESEPI AGAR-AGAR TEMBIKAI
Source: Lina.pg@blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1 paket agar2 serbuk (10gram)
  • 4 - 41/2 cawan air ( cawan arcopal ) - (1cwn-190ml)
  • 3/4 cawan gula - hana buh 1/2cwn je
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur gred A (asingkan kuning dan putih )
  • Pewarna merah , kuning dan hijau
  • Sedikit kismis- xde stok, hana gune choc.chip
Cara-cara
  1. Masak agar2 bersama air dan gula hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla.Tutup Api. Sejukkan adunan agar2 hingga suam2 kuku ( anggaran 15-20min)
  2. Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika terbalikkan bekas,adunan tak tumpah), kemudian masukkan kuning telur satu persatu, pukul lagi hingga kembang dan gebu.
  3. Tuang adunan agar2 (yg dah suam2 kuku tu) ke dalam bekas adunan telur. Pukul lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk.
  4. Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas.
  5. Letakkan kismis di permukaan agar2 (sebagai biji buah tembikai ). Sejukkan ke dalam esbok
  6. Apabila agar2 sudah beku, keluarkan agar2 dari bekas dan warnakan bahagian luar dgn warna hijau sebagai kulit tembikai.
  7. Tara..dah siap..selamat mencuba

33 comments:

  1. dulu penah wat gak kak.. tp kureng minat ngan rasa sbb biuh2 gitu kan. ahehehehehe! tp tu la.. rupa menarik. leh wat perhiasan. kikikikikiki! kakk.. pasni wat durian plakkkk! :P

    ReplyDelete
  2. to pia..
    cam sape erk???! wakakakakakakaka

    to jiya...
    *lastik vontot kamben! utk org2 yg minat ajer... tak minat g main jauh2... kekekeke..... bg aku dulu doyan spoloh kilo nnti aku buatkan! hahaha

    ReplyDelete
  3. org demam tak leh mkn tembikai..
    tapi tmbikai versi tipu or puding ni mak kata boleh..buat ubat..nak sikit ye kak..huk huk

    ReplyDelete
  4. kak hana, masa kacau kat tengah tu, bahagian tepi biar putih yer kak...nampak cantik la.....bau telur kuat tak kak....
    macam susah jer ni....
    puding tembikai akak memang menjadi la...cantikk...

    ReplyDelete
  5. wahhh...shantekk !!!
    nakkkkkk...

    ReplyDelete
  6. to faradean..
    hihihi... terer mak kamu! anaknyer pong ikut terer.. sila sila amik yer.. jgn segan2 jgn malu2.. sakit blakang cter! haha

    to mas..
    haah...yg tepi tuh jgn usik.. leh tgk kat blog kakwan yer mas... dah buh esen vanila xde la bau sgt mas.. lgpon telur tuh dipukul dengan agar2 panas td.. so jd masak la telur tuh... try la.. senang je..

    to hani...
    macehhhh... hikhik... meh sini! ade lg satu belom potong..hehe

    ReplyDelete
  7. Waaaaaaaaaaa...musim tembikai kat sana eh..patutlah tembikai sini x tumbuh melata...dah pindah musim ke sana rupanya...alaaa..ko buat tuh kira cantik dah...janji sodap! Akak kan, bab cantik2 ni nombor dua, yg penting boleh makan sudah..hahaha (*mcm ayat org maleh gituu..ekeke)

    ReplyDelete
  8. Ayoh Hana, persis banget dengan buah originalnya. Bagus!

    ReplyDelete
  9. Huwaaaa...sebijik cam tembikai kak! Cantik sungguh!!! :D

    KakHana, about dslr yang akak tanya kat Love. Yalor, baru perasan our camera is the same! heheh..

    Love bukannya pandai sangat guna dslr kak, still in learning process. Love suka tengok gambar2 yang akak ambik, very bright. Akak guna natural sunlight ker? For Love, takde sunlight kat kitchen baru ni..so selalu guna lampu ceiling je.

    All these while Love guna kit lens 18-55mm tuh. Baru started pakai Tamron 90mm macro. Love letak setting resolution the highest kak. Tak guna flash. Selalu shoot gambar letak setting kat TV or P.
    ISO auto. Focus dia Love adjust manual most of the time, center focus. White Balance auto.

    Lepas edit kat Photoshop, love save the file in Highest quality.

    Ini saje yang Love buat kak. Karang buat yang sama ngan Tamron macro. hehehe...

    Ada plan nak beli another lens...tak brp suke 18-55 tu dah, hehehe! maybe 50mm punye...

    Okey dah type banyak dah ni...pass me some pudding pls!!! :D

    Again, I adore ur pics!!!

    ReplyDelete
  10. hahaha... love2... kemain lg dia, aku numpang blaja gak ye mekkkk... hehe... pandai ngko love pakai tv, akak pakai p jek...m, tv, x abis blaja lg... hahaha

    aku pong penat bercerita mek ina, ni nk tnya lak, yg bhian ijau tu camne lak, link tu x leh bukak la.... huhu... aku tunpang mkn kat sini jek la ye... hehe

    ReplyDelete
  11. tembikaiiiii..eh penah gak mkn agor ni..tapi mcm mkn buih gitu..ikiki..tpi mmg kreatif kan.slalu dulu2 org buat dessert untuk pngntin mkn beradap kan

    ReplyDelete
  12. Amboiii..Hana mkn semongko adem2..ko ngompol..baru 2 hari lps tgk kt blog kakwan..rupanya org jepun dh buat dulu..ngapa kulitnya kurg ijo..ojo ngompol yo..malu kt darwsih

    ReplyDelete
  13. jaluk sitik nduk, arek ngerasani ki... apek temen jadinya!

    ReplyDelete
  14. to kak.ummi..
    hahahahahaa... mana der tumbuh melata tembikai musim sejuk kak! musim stoberi ado la... haaa kang jgn muntah ijo klu kuor menu stoberi ajer! wakakakakaa


    to DG..
    haha..tenkiu DG... tp nih versi kontot dan leper! kalau yg originalnya kan bolat2 mcm bola! haha

    to coklatku..
    salam kembali... maceh macehh... meh jemput makan skali.. hihi

    to love2cook...
    waaaa sungguh terharu ko sudi share ngan akak... akak pong still learning jugak love... tuh yg duk intai sana intai sini..tanya sana tanya sini... sbb nak arapkan buku manual tuh baca spoloh kali pong belom tentu dapat! wakakakakaka...

    tenkiu love! akak lagiiiii la adore with ur pics taw! akak xde la gune natural sunlight.. ko tau2 aje skrg nih kan musim winter.. nak carik matahari punyerlah susah! hihi... guna lampu ceiling jugak...sblm2 nih pong tk penah guna flash.. cume mlm jerk kdg2 pakai flash sbb nampak cam ok je.. tp bila kat public menjadi masalah la pulak! hahaha

    owhhh...kisahnyer setting TV n P er? akak nih manjang gune AV jerk.. sbb apa pong tak tau... maybe sbb yg tuh nampak lawo! muahahahaha... leh la try pas nih setting macam love.. tp bila guna macro ade something depren taw love... nnti love try shoot byk2 er.. hihi.. ppon tenkiu dear!

    to anawahid..
    *siku bini wahid! kekekeke... kene kat aku lg terer! tau reti gune AV jerk.. apa kejadah pong aku tak tau! wakakakakaka...

    weiihh...klik btol2 la... dah btol dah tuh link aku bg...mesti pc ko tgh menopause tuh! wakakakakaka... yg ijo tuh, pas ko telangkupkan kat pinggan, ko sapu lah ngan kaler ijo kat `punggung` puding tuh.. aku sapu gune brush.. pehtu terbalikkan smula.. kejap jerk ijo tuh meresap kat puding pas sapu.. ada paham bini wahid??? kekekeke

    to izahdaut..
    hentah! aku kat donia cyber nih baru aku perasan ade mende2 kretip camni... hahaha..... haah macam mkn buih! tp aku suka makan ngan kuah kastad lah! syok la weiihh! apa kira sejok2! hahahaha

    to maksusue..
    wakakakakakaka... ahhh! ben karepe dewek! eneng pempers darwish kok! nyileh waie... wakakakaa.... aku mmg letak sitik waie ijo ne.. moh la ijo2 banget mangan pewarno kan dak elok thooo.... kan kan? hihi

    to kakrose..
    akakkk... yuk mareng nang kene mangan2 ngombe2.... enak kok! hihi

    ReplyDelete
  15. Darwis!!! opah nak buat tembikai sebijik..minta ngan mama tu hehe

    ReplyDelete
  16. Muy bonito y creativo.
    Me gusta.
    ;-D

    ReplyDelete
  17. wahhhh cantiknya puding tembikai hana tu...sebelum ni kak ima pernah tengok kat bazar ramadan...terfikir gak cam manalah nak membuatnya...sekarang dah tahu...leh lah dicuba kalau rajin nanti...hehe

    ReplyDelete
  18. cantiknya tembikai ini .... boleh di buat sebagai hantaran....

    ReplyDelete
  19. Laaa Kak Anawahid, kikiki!!! :)

    Kak Hana, setting AV tu untuk focus main item, blur yang kat belakang, tul tak. Boleh jugak guna yang tu kak.
    Itulah kak, macro ni mmg mcm2...byk kena belajar. First thing kena belajar tangan steady dulu! hahaha ;)

    Anyways, thanks for sharing the tips kak! Kita belajar sama ye! ;)

    Nak tembikai again...kihkihkih!

    ReplyDelete
  20. Nampak sedapnya tembikai ni Dik Hana, creative sungguh... telur tu masak ke kalau kita buat cam tu??

    ReplyDelete
  21. salam hana sori sgt2 xreply msg tuh...kite keje xleh nak blogging time keje hehehe..ada lagi tak agar2 tembikai ni..nak banyakkk..wow mmg mabeles hasil tgn hana ni..hana wat apa pun menjadi..sifu la katakan

    ReplyDelete
  22. salam hana bile melor tgk agar2 tu memori masa kecilpun dtg btandang. bonda melor slale buat agar2 tu masa kami kacil

    ReplyDelete
  23. Wahh Kreatifnya.. bikin kecur je.. ramai yg meleleh air liur nih..

    ReplyDelete
  24. Ini yang ku lemah ni...bab bab kaler kaler ni... tak tertahan jiwa dan raga menengoknya. Lupa pulak nak pakai spek itam tadi! Lenkali tepek je gambar hitam putih...bley??? Hihihi...

    ReplyDelete
  25. nk try buat . tapi ta phm lah mcm mne . .
    farah ta phm yg nieh .
    # Tuangkan ke dalam bekas, masukkan pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau dengan mengguna lidi @ chopstik. Kacau dgn berhati2 supaya warna tidak terkena dasar bekas.
    # Letakkan kismis di permukaan agar2 (sebagai biji buah tembikai ). Sejukkan ke dalam esbok
    # Apabila agar2 sudah beku, keluarkan agar2 dari bekas dan warnakan bahagian luar dgn warna hijau sebagai kulit tembikai.



    tlng ajr farah boleh . . bg tahu secara lebig terperinci .

    ReplyDelete
  26. salam farah..
    utk lebih detail dan memudahkan farah paham pls tengok kat link nih.. mudah2an dapat membantu.. :)
    http://resipicitarasawan.blogspot.com/2010/10/puding-tembikai-agar-agar-tembikai.html

    ReplyDelete