Monday, August 23, 2010

Puding Buih

arini layan dessert plak... sajer buh kat gelas malas nak telangkupkan... kang nak makan, curah jerk la kuah tuh kat ateh.. sblm nih dah penah buat, tp ade sedikit gagal. kali nih baru sukses gtu! erkkk sukses ker cekgu?? hehehehe.... maceh wat kak.nor bucuk bacin dan jugak ein. leh tgk puding diorg yg lawo gojez! hihihi... sape yg blom penah makan, korang bayangkan cam makan buih sabon.. tp nih lg selamat sbb btol2 buih yang boleh makan! kompomn korang tak masuk spital.. hihihi

Bahan-bahan
  • 1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
  • 1.8 liter air
  • 9 sudu besar gula
  • 1 helai daun pandan ~ disimpul
  • 6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
  • 1 tin fruit cocktail ~ optional
  • pewarna dan paste ikut citarasa ~ saya gunakan pewarna merah dan paste strawberi, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur
Untuk Kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air (guna tin susu cair)
  • 7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
  • 2 helai daun pandan ~ disimpulkan
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
  • Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.
  • Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu. Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
  • Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan kedalam peti ais.
  • cara membuah kuah:
  • Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
  • Bila nak menghidang, letakkan puding ke dalam mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.
**Bagi yg mempunyai lebihan telur putih (spt membuat kek lapis yg tidak banyak menggunakan putih telur, boleh aje gunakan 9 putih telur utk satu adunan ni. Resipi asal puding buih tidak menggunakan kuning telur, cuma putih telur. Bg saya puding buih lebih sedap kalau kita gunakan putih dan juga kuning telur, lebih lemak2 gitu. Dengan tu tak lah membazir kuning telur tu.

Aku buat ikut sukatan Ein, tapi separuh daripada adunan dibawah.. klu buh bekas kecik2 banyak juga leh dapat. tapi sape tekak beso, kompom tak cukup kot! hahaha... thanx ein.

Bahan-bahan
  • 2 paket agar2 serbuk ~ 1pkt 10gm
  • 1.2 liter air
  • 6 sudu besar gula pasir
  • 1 helai daun pandan
  • 4 bj telur A ~ simpan 1 kuning telur utk digunakan dlm kuah
  • esen vanila
  • pewarna/emulco yg disukai
Cara-cara >> sama seperti di atas.

15 comments:

  1. amboi.. mentang2 jadi projek buih dia arini bukan main banyak posing ya.. bak sponge segelas akak nak wat cuci pinggan hihihi...

    tahniah2.. dah pass dgn cemerlang.. nak sijil? nanti akak suruh abg print sijil spesel utk ina ya.. :)

    ReplyDelete
  2. wahhh cepat sungguh cekgu dtg menge`check`~ kikikiki..... resepi nih panjang beno tuh yg sajer buh gambo banyak2 bior tak boring nak baca! muahahahaa... nak nakkk..mana mana?? kekeke

    ReplyDelete
  3. dlm mimpi mlm ni akak hantar ya... hihihi

    ReplyDelete
  4. kak hanaaa..Mencik lawo sungguhhh... yg ni la puding ku jadi bubur..kikiki..salah tek nik kooott..nyampahhh...iish tak baik bulan pose...weii ade kepatut disuruh bayang cam makan buih..haru tul

    ReplyDelete
  5. ni beuatiful, gorjess...mabelesss..aku sukak!!

    ReplyDelete
  6. oh nmpk sedaaaaaaapp.. cam nak kunyah2 je skrin laptop ni.. hehe..

    ReplyDelete
  7. wah kak hana, cantikknya...menarik betul...kuahnya mana kak...tak nmpk pun...kalau tak letak kuah boleh tak..ha,,ha..saje jer tanya ni...nk juga tapau 4 gelas untuk berbuka nanti...

    ReplyDelete
  8. to kak.nor..
    wokey! ai tunggu lam mimpi! takde jugak, siap u! kikikiki

    to izahdaut..
    lerrr kisahnyer puding nih ker yg jadi buburrr... hahaha.. ko pukul abis2an tak zah sampai gebu? sampai btol2 sebati n ilang air agar2 tuh.. nnti ko try lg ah! aku pong dulu wat tak jadik gak! tp xde la jd bubur.. jadi nasik.. kikiki

    to yatmaria..
    kamu sukak ya buk?? kapan bau bikinnya?? nanti aku mau cop sebesen ya buk! kikiki

    to ira..
    ra... ko nih bior btol! kang jiran ko kata buang tebiat! kikikiki

    to mas..
    mas.. gambo last tuh ade la ciput ko nampak tangkai mangkuk kuah! haaa yg tuh lah! hahahaha..... tak syok la mas klu xde kuah.. kuah dier yg buat puding nih best! try la mas..

    ReplyDelete
  9. very spongy puding buih hana!! bila zaman akak nak try ek..??byk sgt waiting list! hehe

    ReplyDelete
  10. cantik dan teliti nampak puding tuu .. musti sedap kan dik :)

    ReplyDelete
  11. slm na...huiihhh,lawa sgt dah puding mu tu..sejuk ja mcm memandang,sesejuk bila menelannyer..kalau tak mkn ngan kuah..sedap juga rasanya ni..buat manis sikit.ok tak..emm masuk dlm list ida ni

    ReplyDelete
  12. that looks very colorful 'n tempting!

    ReplyDelete
  13. to k.ain..
    tol la kak! kiter pong nak tnya soklan yg sama kat akak.. bila akak nak buat? kekeke..

    to eliya..
    tertarik tak?! kekeke..

    to kak.ieda..
    sedap kak! try la.. cume leceh sket nak buatnyer. kene teliti juga tuh.. nnti jadik bubur cam izahdaut.. hihi

    to ida..
    salam da.. bleh jerk kot kot kott lebeykan gula.. tol tol.. tp klu ikut tekak aku, aku nak kuah! hihihi...

    to fathima..
    thank you.. u can try. it`s very delicious.. happy fasting fathima! :)

    ReplyDelete
  14. Wah main2 buih lagi dia... cantik ler kaler pink yogurt tuh!
    Ijan

    ReplyDelete