Bahan-bahan
Bahan Kisar
- * 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
- * 1 labu bawang besar
- * 4 bawang putih
- * 2 inci halia - hana tambah 1 inci kunyit idop
- 6-8 ketul ayam - di bersihkan
- segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawan air
- 1 sudu besar halba - hana buh 1 sk je
- 1 sudu besar lada hitam- ditumbuk halus - 1sk je kasar2
- 1 batang serai - diketuk
- daun kesum - ikut suka banyaknya
- 1 biji tomato - di belah empat
- 1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
- garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
- minyak untuk menumis
- panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
- masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
- masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula, garam dan bahan perasa secukup rasa . * masam dan pekat atau cair kuahnyer ikut selera masing2*
- siap untuk di hidang dan dimakan
asam pedas letak halba ye..mmmm halba biasa tu ye bukan halba campur? mmmm nk bayangkan jap...mmmmmmmmm sedap sedap..jalan2 cari ilham..
ReplyDeletexpenah wt asam pedas buh halba..bleh cuba nnt..pinjam resepi ek...
ReplyDeleteeiii malasnya nak msk hari ni, mintk kat hana lah semangkuk asam pedas.....
ReplyDeleteBiasanya masak asam pedas dengan ikan, nak cuba ni!
ReplyDeletebaru plan nak buat semalam tetiba gi buat kari ayam plak..sbb akak punya asam pedas ayam buh daun limau purut hana,bila daun tu dah takde terus je akak mengkari hehe..awak buat dulu ya..maceh2..akak ambik semangkuk yo..
ReplyDeleteTerliur liat asam pedas ayam akak (sabar, masih lame buka).
ReplyDeletesalam hana...yg ni letak halba eyh...blh try..(ish, masuk draft lagik!!)erm,pnh mkn yg asam pedas letak lada hitam..sedap gak tp x pnh buat pun..nnti hana masak yg tu plak yerk..pastu tepek resepi kat cni..kami leh masuk draft :D bbnonyer dtg ni nak mintak puding yg jambu kat bawah nun..dah merah jambu mmg la jambu kan..kan..kan :)
ReplyDeletefeverett linn nih.... seminggu sekali mesti buat.. nyumm nyumm
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeleteyo lahh.. halba yg wat nasik lemak or nasik dagang tuhhh.. bukan halba yg wat kari tawww! p belek2 gobok ko! kekeke
to eliya..
klu pinjam kene pulang balik taw! kekekekeke
to kak.azian..
kiter pong sebenonyer tgh mls nih kak.. mujur ader idea senang nak masak. hihi
to tummy..
cubelah tummy! sedap juga ganti ayam. daging pong boleh! :)
to k.anymz..
daun limau purut kak er? gud idea nih! tp daun kesum tak buh la yer? kiter suker daun kesum.. klu campur dua2 apa jd kak erkk?? ker xpe.. hihi
to neyna..
saba na sabaaa... tuh tgk jam dh bape puloh kali tuh?? kekeke
to deliah..
salam del..penah gak try yg buh lada itam sajer del. tuh asam pedas johor like my MIL wat. ader gak rasanya n3 tuh sblm nih. tp wat kat ikan. puding jambu tuh kan dah tinggal 2 gelas ko! aku tak tau sape yg makan.. ishh ishhhh.. hahahaha
to ciklinn..
sedap kan lin kan kannn... akak nih hampir terlupa nak buat sebulan skali! nih rasanya setengah tahun skali! kikiki
akak dulu tak reti nak cuba asam pds ayam ni, sekali dah cubaaaa... sedap seh! terui jd menu fav!
ReplyDeleteari ni pon nak masak asam pedas ikan senangin..sabor je la tgk gambor tu..njalok sitik..
ReplyDeletemas pun selalu buat asam pedas ayam ni, tapi tak letak pulak halba...mesti sedap lagi kalau letak halba kan kak hana....mas nak hirup kuah tu sikit la kak...sedap nampak tu...kalau tak silap mas orang johor memang suka buat asam pedas ayam kan kak...
ReplyDeleteto kak.ain..
ReplyDeletesedap kan kak kan.. kiter mmula dulu pong gtu! skali dah masak, mcm tak leh nak stop nak menu ni jerk! hahaha
to niezaman..
yuk tukaran karo aku yuk! aku arep jugak iwak senangin!
to mas..
try mas letak halba plak.. sedap taw mas.. bau pong wangi.. haah! tol tol..owang johor mmg pemes menu nih!.
aku njalok sitikkkk..... last mkn asam pedas ayam few weeks sebelum dtg jepun hujung tawon lepas... huhuhu... kt sini lom buat2 lg...
ReplyDeleteNak2 ada ulam Jengkol ...perghh..terkulai layu lepas makan...ahaks..
ReplyDeletesinggah tgk darwish plak..sori la akak dah mula mngukis..tu yg xdan nk ronda2..asam pdas ni memang pbrat kmaz..xkira la ikan ke..ayam ke..dging ke..cdpkan..ada plak smbal blcan..waduhhhh..meh stware nk wak shur...
ReplyDeleteAsam pedas akak mmg letak halba.lebih2 lg kalau masak asam pedas sembilang.
ReplyDeletetapi kami tak penah masak asam pedas ayam. nnt leh cobalah..
puding bui awak to come sgt.kalau dekat mmg dah ngecek sikit.
hmm xpenah makan asam pedas ayam..asam pedas ikan pon baru pandai makan.. ingatkan ikan je leh dimasak asam pedas hikhikhik..:D
ReplyDeletewallaweiiiii... mabeles ndukkkk!!!... terasa nk mengasam pedas ayam lg jerk!... muhahaha
ReplyDeletehehe sedapnya.. tengok kat mag ketuk2 ramadan macam best, tgk kat cni lagi best =)
ReplyDeletesaya slalu try resepi akak mmg menjadi tau =)
tq