di sebabkan arini kebizian sedikit wat urusan itu ini ngan en.hubby, aku kasi tayang la
dulu tart telur portugis yg lama sudah aku bikin nih... mmula mcm mls nak amik gambo, tp alang2 aku buat 3 tahun sekali, maka haruslah di abadikan kejadiannya di sini utk rujukan akan datang.. maybe lg tiga taun sejarah akan berulang.. wakakakaka.. hazab! arini lom sempat nak masak2 lagi la.... tgh pikir la nih nak masak utk lunch karang... akceli tart telur portugis beza ngan tart telur biasa sebab menggunakan puff pastry sebagai kulit. sedap banget! my peberet tart u! jom tengok resepi dari skyblue@myresipi. thanx lydia... klu xde puff pastry leh juga guna prata puff yg biasa tuh.. tp beza sket la kerangupannya tuh..
Nota: nak menjawab pertanyaan mamafami dan juga mokwo dan sape lg aritu erkkk... lebihan puff pastry boleh diguna smula..uli2 kejap then canai smula... tp hasilnya mmg tak seperti yg pertama yg sepatutnyer fluffy puffy gtu... yer la..drpd sayang dbuang baik dguna pakai smula... elakkan pembaziran... yer tak? hihi... lgpon kalau kat sini boley tahan regenyer tuh! huhuu...
Bahan-bahan (5-6 biji)
Cara-cara - 1 keping Puff Pastry
- *Bahan-bahan A*
- 1/4 cawan Gula Halus- klu tk suka manis leh kurangkan sedikit
- 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
- 1/4 cawan Whipping Cream
- 3 biji Telur Kuning
- 1/4 sudu kecil Vanilla Extract
- Panaskan oven, 200ºC.
- Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan kacau sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
- Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
- Masukkan puff pastry yg dipotong ke dlm tin muffin@alumminium cup@acuan tart shell.
- Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
- Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.
nampak sedap tu kak hana, tak dapat ku bayangkan kerangupan puff tu.....
ReplyDeleteHaishhhh, Love baru balik dari klinik kak! Tak sihat, maknanye masak simple je next few days...kesian kat my kids gak...:(
ReplyDeleteTart tu sungguh mengancam lerrrr! ;)
sedapnya kak..terliurrr..
ReplyDeletenak dua pun cukup..sbb 3 thn sekali kan boleh mkn..hihi
projek apa ngn hamzah mekkkkkkkk... kuikuikui... nk seploh mekkkkk...
ReplyDeletenampak senang jerk buatnyer, entah jadi ke tidak kalo watie buat tuh...hehe
ReplyDeletebaru la ku tau sejak kenal geng msk2 yg hot2 kat tenet ni...gunee puffy ghupenya..kikikih
ReplyDeletesedapnyer...slalu makan kat Season...tapi klu wat sendiri mesti lagi sedap...
ReplyDeletesalam kak hana, senang dan sedap nampaknyer ..cuma klau takde whipping cream boleh ganti ngn ape yer?
ReplyDeletesalam hana,
ReplyDeletebelum pernah buat egg tart..tapi hb akak pandai makan..bolehlah cuba lain kali..eh apa yang hazab tu hana?..
salam ziarah hana .... wahhhhh satu idea yang menarik buat egg tart tu ... boleh lah khai ikut style hana tu yer .... khai mintak izin ....pastu terimakasih lah sudi ucapkan selamat kat khai .... khai harap hana pun begitu juga ....
ReplyDeletebaru beli portugese tart ni kat tesco...kena wat sendiri ni nampak gayanyer...
ReplyDeleteslam..wah sangat menggoda tart ni..me n my little dotter punya peberet nih...psni leh ar try wat sendiri...
ReplyDeleteadekkk manissssss,windu sama kamuuu.
ReplyDeletedah lama tart ni masuk dlm simpanan.entah bila nak buat pun tak tau..
akak ambik hana punya dulu lah ya.akak nak 5 ketui.cukup lah utk rakyat sorang satu..hihihi
salam ana...klu xde whipping cream try ganti ngan fresh cream/double cream.. arap menjadi.. slamat mencuba.. :)
ReplyDeleteBaru je uat ni kelmarin..xsempat snap pic lol..dah bis hehe...Sy pakai fresh cream sedap gak..tp krgkan gula skit sbb takut to sweet:D nyum2..pakai paratha puff je kak..cari yg puff pastry xda..nak uat sndri..xlepas lagi huhu..hancur da rr..Yang pasti sedap kan kak nyum2...
ReplyDeleteSalam , kak hana..hehe ingat izan kemaman x,,yg pos sabun tu,,,aitu izan nmpak kak hana sefmly ..tapi x smpat nk tgur,,kat megamall..nie dik izan nk tanye , puff pastry tu mcmna rupenye,,ke yg org wat popoiah tu?
ReplyDeleteCantik tatnye tahniah
ReplyDelete