Thursday, December 2, 2010

Yong Tau Foo

akceli arini melayan baby tua yg tak sihat.... tp yang nak makan yong tau foo nih sebenonyer baby tua yg lg satu tuh... ala yg sihat sihat tuhh.. haha... hubby makan berkuahkan sup jerk... begitu gak anak2.. sebelom nak masuk tdo, meh aku tayang dinner kitaorang malam nih... resepi sos ytf nih masih refer resepi minami... tapi aku buat yg agak mudah.. resepi kuah sup plak rasanya dari Amy Beh. tapi cedok kat blog sini.

SUP YONG TAU FOO
Bahan-bahan
  • 3 liter air
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 2 camb stok pekat ayam
  • 2 cm halia, diketuk
  • 5 ulas bawang putih, diketuk
  • garam secukupnya
  • 1 camt gula pasir
Cara-cara
Jerang semua bahan di dalam periuk. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan selama 1 jam. Tapis air rebusan dan gunakan sebagai sup.
SOS YONG TAU FOO
Bahan-bahan
  • 10 tangkai cili kering *buang biji - goreng dahulu - hana rebus je
  • 1-2 inci belacan - hana tambah petis
  • 1 ulas bawang putih
  • 11/2 cawan air
  • gula melaka@merah@gula putih
  • garam sedikit
  • bijan sangai @ kacang tanah tumbuk
Cara-cara
Blend halus cili kering, bawang putih dan juga belacan. Masukkan semua bahan kecuali bijan ke dalam periuk dan rebus hingga kuah agak pekat dan lada masak. Buang buih2 merah yg timbul dipermukaan. Masak lama utk mengurangkan rasa pedas dan cili masak. Jika kering, tambahkan air lagi dan masak lg hingga pekat.Tutup api taburkan bijan sangai dan curahkan ke atas bahan2 pilihan utk yongtaufu.

15 comments:

  1. takdak kangkung ke mek hehe... :)

    ReplyDelete
  2. eeeeeee... nyamfah!! huh! kangkong dah kojol! tunggu taun depan petik kat parit kebun mak maimunah! kekekeke

    ReplyDelete
  3. Laju2 datang tgk ader yong TauFu.. sedapnyer Kak.. lapolah pulok.. ader lagi? join...kak tapau sekali tart telur portugis rajinyer ko Kak.. x tahan erma tgk...

    ReplyDelete
  4. ting tong..dah masuk tido?ingat nak minta yong tofu sikit..makan salad tak kenyang :)

    ReplyDelete
  5. menu sebelum tidur ye...awalnya tidur...sana tengah sejuk ke? sini hujan jek setiap malam...

    ReplyDelete
  6. salam hana, aku kan teringin koo nak menerai, tapi kan orang2 kat rumah ni mereka "was-was" nak makan segala maknikam benda2 tuu...habis tu kalau buat sapa yang nak hadap?...akuu jugakk, dah lah aku ni gebu...susahh lahhh....ketat tauuu!!!..

    ReplyDelete
  7. sedapnyee...nasib baik da buat kelmarin..klu tak mesti terliur...sy tak letak belacan tp tmbh oyster sauce n chilli sauce..hehe

    ReplyDelete
  8. walaweh Mbakyu,
    kita pun mangan yong tau foo haritu, tapi buat kuah ireng aje, kuah sup orang reti arek mangan, hehehe.

    ReplyDelete
  9. Adik manisssss ytf 1 ,iskkkkk bila ler nak buat ni meleleh dah ni

    ReplyDelete
  10. YTF... mana ada org buat sendrik menda ni..orang beli je... beli saploh cucuk mcm2 dapat..kangkung ado.. telur puyuh ado.. kira konyang sampai duo hari duo malam la...wakakaa...cabootttt

    psss..dah lama tak membeli YTF, agak2 dah 3 tahun dah, tahun depan aku beli balik ekk..ekeke

    ReplyDelete
  11. hana...lenda dtg sini ni nak bg sepotong sicilian orange kek yg lenda dok skodeng dapur hana aritu..chedap sgt weiiiiiii..tenkiu lah ye....

    ReplyDelete
  12. YEahhh..nanti akak nak buat soso nya sendiri.. Kekadang rasa seram makan yg beli tu.. Was2.. takut Cha Ya Nun Alif buat..hee

    ReplyDelete
  13. YEahhh..nanti akak nak buat soso nya sendiri.. Kekadang rasa seram makan yg beli tu.. Was2.. takut Cha Ya Nun Alif buat..hee

    ReplyDelete
  14. akhirnya... request resipi tertunai.. hehehe.. sedapppnyaa.. boleh guna utk kuah sotong kangkung gak x agak2 ..sedapnya nampak :)

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..

    Sedapnya Yong Tau Foo..anyway..thanks 4 add my link..:)

    JOM TUKAR-tukar LINK

    ReplyDelete