Monday, February 14, 2011

Meatballs Spagetthi

Salam di pagi Isnin yang ceria..... arini ader orang puasa, jadiknyer masak simple2 jerk lah utk rakyat2 yg tak puasa.... akceli dah lama nak masukkan resepi nih.... arini baru berkesempatan... meatball tuh cam biasa ar mana nak dapat kalau tak buat sendrik.... lama dah buat tapi frozenkan... bila2 masa senang tinggal masak jerk... lelebih lagi dengan kuah spaghetti begini bertambah la sedap! akceli my style suker buh daging cincang skali dalam kuah/sos... so lagi extra sedap `kedagingan` nya itu.... mai la jemputt....

RESEPI MEATBALLS SPAGHETTI
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Homemade Meatball

  • 200g daging cincang
  • 1 sudu makan tepung ubi - bleh gune tpg katakuriko@potato starch@tpg jagung
  • 1/2 biji putih telur
  • sedikit serbuk lada sulah
  • sedikit serbuk bwg putih@halia - jika tiada parut seulas bwg putih dan halia - optional
  • sedikit garam dan secubit gula/perasa
Bahan Sos/Kuah
  • spagetthi - rebus mengikut arahan peket dgn sedikit myk dan toskan
  • 100g daging cincang
  • 250g sos pasta@spaghetti - campuran carrot+cendawan
  • 3-4 ulas bawang putih - cincang
  • 1/4 bawang besar - cincang
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 biji tomato - dipotong dadu
  • 1/4 cawan tomato puree
  • 2 sudu besar sos chili - optional
  • garam dan sedikit air
  • minyak zaitun
  • daun parsley dan parmesan cheese - optional
Cara-cara
  • Untuk membuat meatballs - Satukan bahan meatball. Gaul sebati kemudian bulat2kan kecil. Didihkan air dalam periuk. Masukkan meatball. Bila terapung tandanya dah masak. Angkat dan toskan. Meatballs boleh juga di bakar suhu 180 atau di goreng dengan minyak yang sedikit sehingga masak.
  • Panaskan minyak zaitun,tumiskan bwg putih dan bwg besar hingga layu. Masukkan daging cincang dan biarkan sebentar sehingga daging berubah warna.
  • Masukkan tomato yg dipotong dadu dan tomato puree.masak hingga tomato hancur.
  • Masukkan pula sos tomato,cili dan juga sos pasta@spagetthi.
  • Masukkan air sedikit dan perasakan dengan sedikit garam. Masukkan meatballs dan didihkan.
  • Hidangkan sos bersama spagetthi dan taburkan dengan daun parsley dan parutan keju parmesan jika suka.

26 comments:

  1. salam akak=)
    nok sepinggan...hohohoho...lame dah xbikin spageti..dgg hncur tu bkn blend kan?chop ke kak hana?

    ReplyDelete
  2. salam wani..
    daging tuh daging cincang yg siap jual tuh.... leh guna apa2 jenama yg ok.. cam ramly ke.. klu xde bleh juga nk blend... tp seeloknyer gune food processer..

    ReplyDelete
  3. Wah rajinnyer masak d awal pagik
    Sama la ai pow pose jer
    Tp sebab sejuk bikin laksa jer nnt ♪(v^_^)v

    ReplyDelete
  4. kak hana cayang...
    mas nak sepinggan..tapi meatball jer...
    spagetti tak berapa reti makan la....wakakaka....

    ReplyDelete
  5. kak hana..semangkuk... aku tak pose...ikiki..aku heran laki aku tak suke spegeti..hisshh mcm2..

    ReplyDelete
  6. to lady ayu..
    selalu mmg msk pagi2 yu.... akceli nih bentou anak.. yg tk pose tumpang dua kaki..hihihi

    to mas..
    hihi... mai la mas... ader lagik.... meh aku ajor mkn spaghetti mcm aku ajar anak2 aku mkn.. ok? kekekekee

    to izahdaut..
    ko kene uli laki ko tuh jadikan satu macam... jd tk la pening paler jd mcm2... kekekekeee

    ReplyDelete
  7. kak laki aku pun sama kak(intonasi ngadu) cam laki ijah gak..x suka spageti..jadinya,nak ngendeng mkn sini jelah yer...sedap nampak tu

    ReplyDelete
  8. to HaSue..
    ko ngan ijah leh la geng g kelas camne nak ajar somi masing2 makan spaghetti... sila ikut langkah2 yang akan diterangkan nanti.. wakakakakakaa....

    *eh roti ko tak nak kuor lg la.. tunggu besok pulak! kekekekeke...

    ReplyDelete
  9. haaa..style gini lum try lagi, nanti ida nak try juga...masuk list dulu he..he

    ReplyDelete
  10. Nak print yer kak hana, nak suruh kaklong yg buat, bukan ZYASH yg buat...hehe.. Jom join ne HEARTBEAT

    HEARTBEAT Tambah Pendapatan Selain Nuffnang

    INCOME HEARTBEAT SETELAH 2 HARI

    ReplyDelete
  11. fensan....ngan serta merta air liur dalam mulut menjadi cair..sedapnyer kak hana wei..ni peberet kiter nih.huhuhuhuh
    (dengan menelan air liur berulang kali..)

    ReplyDelete
  12. Betul-betul buat Saya lapar bila lihat gambar-gambar ini :)

    ReplyDelete
  13. nak sepinggan!!! yg pinggan nasik tau...bukan pinggan kuih... meatball kasik lebih...lallalallla

    ReplyDelete
  14. hana...akak pun nak gak sepinggan...

    ReplyDelete
  15. Kak Hana suker... sedapnyer.. nampak tu pure daging...mmmm gulp.. terliur tu kak...he he he

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum...
    1 lagi masuk senarai. Bila nak siapkan tak tau lagi. Tq.

    ReplyDelete
  17. oke2.. ngah nganga ni.. suapkan :P

    ReplyDelete
  18. Salam kak Hana.... akak dah family sihat? maaf ye lama tak sempat datang. Sedappp nye spaghetti.... meatballs lagi tu. Nak tumpang makannnnnn lunchhhh buleh? :)
    Ijan

    ReplyDelete
  19. kak hana....terliurnye tgk gambar2 food akak ni...inspired saya nk masak2 selalu utk small family sy (walaupun anak sy lum tentu mkn...picky eaters)...ehehe..

    ReplyDelete
  20. kak..
    terliurnya..
    terliurrrnyaa..
    terliurrrrrnyaaaaaaaa...
    terus lapar..

    ReplyDelete
  21. Dikkkkkkk meatball lebey 1 plssssss malesnya nak buat

    ReplyDelete
  22. Sis tapau sikit....sedapnya..
    badan tak sedap nii best lee kalau dpt makan masam2

    ReplyDelete
  23. salam kak hana...sodapnya spaghetti tuh...nk bt x reti...heheheh...anto sepinggan...:p

    akak nk tnya nih,bole ke nk amik resepi kat cni??

    ReplyDelete
  24. salam erieyain... semua resepi2 boleh diambil untuk di cuba.. sememangnya utk dikongsi bersama.. pilih la mana2 yg berkenan yer.. harap memenuhi selera..

    tima kasih kepada semua yang sudi komen di sini... segala komentar amat dihargai... tQ again..

    ReplyDelete
  25. salam kak.. yg ini pon kita cuba menjadi jugak. terima kasih bebanyak. sama jugak macam tiramisu, senang dan mudah. sedap pulak. :)

    ReplyDelete