Wednesday, March 9, 2011

Agar-agar Lapis Pelangi



ku sangka kan panas hingga ke petang, rupanya salji ditengah hari! begitulah keaadaannya ketika menikmati agar2 ini... nak wat camne yer tak! cuaca tuh ketentuan Allah... makan ajerlah sbb dah buat..... akceli aku wat malam tadi..pagi nih dah siap sejuk2 kuor peti es... tapi bertambah sejuk ngan cuaca yang ada.. hahaha.... akceli dulu2 penah gak try jenis puding lapis2 gini... tapi failed! lerai selai selai...... kali nih alhamdulillah..... cume lapisan plain biru jerk yang tak melekat sbb masa tuh terlebih keras! dah lorek2 garfu pong dier tak mo lekat.. gasak situlah! janji yang atasnya elok ajer... cantik mmg sayang nk makan.. sblm mkn kene tenung2 dulu.. hihihi.... agar2 nih sesuai klu nk buat hantaran kan kan...dan rasa agar2 nih mcm agar2 santan... and akceli agar2 yg aku buat nih ader perisa... belen buat kakigori aritu... abiskan stok.. sedapppp.. resepi nih dah lama simpan dari myresipi by Azie... leh tgk gak versi kak.ede yg smlm dier buat puding nih juga..


RESEPI AGAR-AGAR LAPIS PELANGI
source : Aziemas@myresipi.com
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan A
  • 2 sudu makan serbuk agar2 (lebih kurang 15g)
  • 1200 ml air
  • 170g gula
Bahan B
  • 2 sudu makan serbuk agar2 (lebih kurang 15g)
  • 400 ml santan
  • 800 ml air @ semua santan
  • 170g gula
  • 1/2 sudu teh garam
Bahan C
  • Pewarna - biru, hijau, merah, kuning dll

Cara-cara
  • Masak bahan A dan B dalam periuk berasingan sehingga mendidih. Periuk yang mengandungi santan kacau sentiasa supaya santan tak pecah.
  • Sementara itu sediakan loyang 22cm. Sukat 250ml@ 2 senduk agar2 plain dan warnakan dengan pilihan. Tuang ke dalam loyang dan biarkan 5 minit atau hampir beku.
  • Kemudian sukat lagi 250ml @ 2 senduk agar2 santan dan warnakan dgn warna tadi juga dan tuang ke dalam loyang melalui bahagian tepi loyang secara perlahan2 agar agar2 tidak bercampur dgn lapisan pertama. Biarkan sejuk 5 minit lagi atau hampir beku. Kemudian ulang langkah sukat agar2 plain kemudian agar2 santan dgn warna yang berlainan dan buat sehingga habis.
  • Nota : Sementara menunggu agar2 sejuk, agar2 yang dalam periuk, buka api kecil agar tidak membeku. ataupon gune cara double boiler.
  • Pastikan semasa melapis agar2 tidak terlalu keras supaya lapisan tidak tertanggal. Jika keras, lorekkan menggunakan garfu.
  • Simpan dalam peti sejuk dan potong ikut suka.

43 comments:

  1. ya ampun kak hanaaaaa...punyalah comey agar2 tuh, mesti masa makan tarik selapis2...hik3

    ReplyDelete
  2. waaaa..nampak pelangi warna warni masuk sini...silau2 mata..ngeeee :) bak mai sikit kak...tukar ngan paste laksa sarawak...uhuhuhu....

    ReplyDelete
  3. woooowwwww...cantiiikkknya....
    ternganga mas tengok agar2 akak yang sangat cantik ni....
    ooppsss..dah tutup mulut..hhhmmmmm...cantik sangat agar2 tu...
    dah puji2 ni...he..he...nak sepiring....muahahaha...
    mas pun dah buat agar2 ni..sedappkan kak hana...rasa lemak tu elok2 jer...
    akak ni kalau bab lapis melapis memang teror la...
    cantik jer jadi...

    ReplyDelete
  4. cantiknyerrr~~~~~~ clap! clap! sy kurang penyabar sket nk melapis2 nih.. nk tunggu lapis satu2 tu xbeku ke yg dlm periuk tuh?
    ps: tgh tgk berita ada earthquake kt jepun. hope you n your family are not affected.

    ReplyDelete
  5. woooooooit...kat sini dah nak abis winter....so boleh la pos itew agr yang teramatlah mengguda hana oiiiii!!!

    ReplyDelete
  6. ni agar2 untuk orang rajin jer
    meh la kiter berjiran hihihi

    ReplyDelete
  7. kak hana..oo kak hana..gegegege..sambil makan agar2 lawo yang gegeege sejuk ke?hahaha

    lawo siut..buat untuk kenduri kendara nampak cantikkk je hidangan kan.tapi nak kena ada teknik ni..aku sah sah serender dulu nak buat neh..

    ReplyDelete
  8. Cantiknyaaa....nak fengsaan jap..Rajin tul budak Hana nih...ntah dtg mana la power dia....dr Otomen kot...ekekekkee

    ReplyDelete
  9. alolo..comelnye agar2 akak. Penag buat resepi CMG yg ada sagu tu tapi tak jadi..terus maleh ler..hihi:B

    ReplyDelete
  10. Hana....comey nya agar2...rajinnya... :-)

    ReplyDelete
  11. cayalah kak...lawo beno..hikhik...ni kalo wat,mesti hubby ku suke..hohohoho..kak hana,blog ku dah huru hara asbab galok nak tukar templates..huhuh

    ReplyDelete
  12. mamatok jeles ni...geram nya awat la canteek bangat ni.. lembut gitu...warna yg nyaman...

    ReplyDelete
  13. assalam hana..mcm sayang je nk mkn agar2 lapis comel hana ni

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum...
    Huahhh nak berenti sekolah le cam ni. Cikgu2 asyik bagi homework yg susah2 je sekarang ni. Grrrrrrrrr.... tensionnya (sambil hentak kepala kat keyboard)

    ReplyDelete
  15. salam hana
    wooooooooow..cantiknyaaaaaa..
    kalo akak lah kan..sah..sah..akak tenung pandang2 je agar2 ni..konpem aku kesian tgk ko agar2..lawo la wey.entah dtg dari mana lah kuasa tiga ganda tiga hana ni tau..semuanya cantik2...nanges jap..huhu..pasni nak pengsan pulak.

    ReplyDelete
  16. terpegun weeehhh tgk agar2 lapis ko ni hana.......... sayang nak mkn kalau mcm ni punya rupa...

    ReplyDelete
  17. wah..terpegun...terkesima...

    cantiknya....

    terer tol la akak ni..kalau saya buat sure tak jadi..hhehehe...
    brownies mudah ari tu pun keras leh baling ke dinding......

    kagum tol ngan akak..

    ReplyDelete
  18. The jelly is very beautiful,Hana.Masa I tinggal kat Melaka dulu,I selalu beli kat bakery.1 small container about RM7.50.Makan sekejap dah habis.Thank you so much for the recipe and the very detail tunjuk-ajar.

    ReplyDelete
  19. Hana,
    One question...sudu makan tu is tablespoon with sukatannya 15ml ke?Thanks again.

    ReplyDelete
  20. to shereen... tQ.. mahal eh? ai kabo kat laki ai, macam nih awak jual kuih jerk la klu semua bende mahal.. smlm kabo si RV tuh satu slice 24ringgit!! hahahahaha

    did u mean `gram` right? not `ml` kan? rasanya betul la tuh... sbb ai pong agak2 jerk tuh.. hihi... thanx for ur concern..

    ReplyDelete
  21. wow...terpegun jap nengoknya....memang cantikla kak...sayang nk mkn ni..kalau bg saya nk simpan dlm almari jer wat perhiasan....ekekeke

    ReplyDelete
  22. Baru je lepas hujan, dah lah pelangi aku nampak kat sini.

    ReplyDelete
  23. cantik....pernah buat dulu tapi setiap lapisan tue mesti terpisah...huhuhuhu

    ReplyDelete
  24. kak hana ni sgt rajin dan kreatif. Bila lah saya nak jadi pandai mcm akak ni..

    ReplyDelete
  25. cantikkkkkkkkkkk.... klau akk bab2 melapis selalunya fail..

    ReplyDelete
  26. wehh kak..kaler biru jugakkkkkk yg terlerai hehh..sibbaik takde kaler biru tuh..kalo x boleh meroyan laa kejap nengoknya..hihii...

    sempat plak melapis agar2 lagi..haihhh rajin betul laaa mak darwish nih..
    lenkali makan agar2 sesambil lepak kat taman bersalji lg happening..hihi

    kak..amik laa gambo salji dari tepi tingkap tuu..nak gak tengok camne akak melihat bile tgk salji turun dr umah..siap soundtrek lagu korea*kesian kan..hahaha

    ReplyDelete
  27. suka klu hana wat kuih blapis2 ni sbb sure cantik gilos la..bkenan kat kaler2 tu..sedap mata memandang..sesuai dgn org alergik pewarna :)))

    dulu2 aku pnh gak bt ni..ms tu nk beli mahal so aku try bt sendiri..tp time tu x brp reti..aku guna resepi yg aku sendrik reka..bila siap, pelik plak tgk nape cam x nmpak je lapis tu..lamer memikir br tau yg lapis tu berselang seli ngan lapis bersantan/susu..n sampai la x bt2 lagik..iskh3x!

    ReplyDelete
  28. jelesnyer tgk org leh uat puding lapis ni...jeles pasal kite wat msti xlekat....mmg kompem...relai r nnti...tp...kalu datang berani tuh...nak try uat juga la...

    ReplyDelete
  29. salam...owh..hensem sungguh lapisan agar2 mu iteewww hana weh..begitu tekun hang dok melapis noo...

    ReplyDelete
  30. alahai cantekknye pelangi2 nh....dulu mase kck mak mrh tunjuk pelang nnti jari kudung...tp ni nk tunjuk gak, mitak2 dpt gbw balik 1 tuperware..ngeee..hhihji

    ReplyDelete
  31. waduh2...santek bangettt...kok telaten men kue...hah3 nak cakap jawa konon....mmng terpesona betul tngk agar2 lapis pelangi ni...

    ReplyDelete
  32. patut la ada pelangi sb hujan di tengahari hehe

    ReplyDelete
  33. kak...jgn tenung lame2 kuih tu..kang danish yang ngap..hehehe...cantiklah kak..akak klau wat benda semua kretip...

    ReplyDelete
  34. Assalam hana...
    Udah larut mlm baru leh jejalan kat umah anak cucu nie... waaa.. kann akak dah kata... klu hana buat grenti lagi cantik dan menawan... suker nyer akak tengok warna warni secantik pelangi...

    ReplyDelete
  35. weiiii santek arr beb ko wat tu agar2 felangi!!! wa suka!!!

    ReplyDelete
  36. Ayyyoooo... acik Hana, Munirah nak 2 ketul, aisyah nak satu loyang, Maryam nak 5 ketul, K.An nak tukang masaknya sekali.... napela Hana dok jauh..huhuhu.. takde can merasa pelangi sedap ni..

    ReplyDelete
  37. salam...cantiknya agar agar ni....org ptg pauh mai nak ambik resepi ni....tq hana....

    ReplyDelete
  38. hana,
    Suieeettt nya kaler dia..comel...geramnyer tgk bila la aku akan rajin buat agar2 lapis ni..nak makan tingin tp maleh..cemana tu??hmmm
    anyway, take care ye..harap2 kat tpt hana x de la kena earthquake..

    ReplyDelete