Monday, March 14, 2011

Swissroll with Creamcheese Filling

rasanya ini adalah acara baking ku yang terakhir kot....... before en.oben nak masuk kontena... esok nak kene siap packing semua barang2 coz 16hb nak serah list kotak2 and 18hb nih nak berlayar.... barang2 berlayar dulu..tuan kendian.. hihihi..... and akceli weken yang lepas aku menerima kunjungan tetamu yang bermalam kat rumah nih.. tuh yang sebok sket layan tetamu dan tak sempat nak update blog...... malam tadi pulak sibuk watkan goodies and presents utk kengkawan skola Danish... 16hb nih merupakan hari terkahir Danish di skola... sedeynyer rasa dah sampai hari penghujung...... harap2 nanti boleh bawa diri di skola yang baru..... k lah! jom tengok resepi... kali nih buh filling creamcheese... sebelum2 nih pong penah gak buat filling cheese nih.... bg aku dan anak2 tak kesah cream apa pon sbb keknyer sedapp... hehe.. idea strip from DG.. tp silap pulak letak inti kat blah bawah... haha....

RESEPI SWISSROLL WITH CREAMCHEESE FILLING
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan (loyang 27 x 27cm)
Bahan Kek
  • 3 biji telur (size M)
  • 50g gula
  • 60g tepung gandum - ayak
  • 1sk esen vanila (optional)
Filling
  • 150g cream cheese
  • 150g whipping cream
  • 30g gula
  • 1sk lemon jus
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 180.
  • Pukul telur dan juga esen vanilla hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
  • Masukkan tepung. Kaup balikkan hingga sebati.
  • Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian letak perisa strawbery@strawbery emulco. dan satu bahagian biarkan plain.
  • Alas loyang dengan baking sheet@kertas minyak. Masukkan adunan ke dalam piping bag, dan picitkan secara berselang seli di atas loyang. (buat secara melintang)
  • Bakar selama 10-15min. Sejukkan.
  • Untuk membuat filling - Satukan semua bahan dan putar hingga jadi bentuk krim. Sapukan filling ke atas kek, kemudian gulung dengan kemas. Hiaskan ikut suka.
  • Sejukkan dahulu kemudian potong dan hidangkan.

nih projek malam tadi utk kengkawan dan sensei Danish.
sila abaikan kotak2 yang byk dibelakang itu..hihi

37 comments:

  1. Salam hana mmg npk sedp le..lembut je rasa nak jilat scren ni....selamat bekemas brg2 tu... cantik pakeging gift tu bunga rose lagi

    ReplyDelete
  2. kak hana nak balik malaysia dah ey?

    ReplyDelete
  3. to kak.sheila..
    salam kak..tima kasih... mak dier sebenonyer yg suker roses..hihihihi

    to dd..
    haah nak balik dah..tunggu akak kat epot eh..hihihi

    ReplyDelete
  4. akak..yang sepotong tu untuk mad yer..he..he..
    akak pun dah buat kek gulung ni....
    nanti2 mas pun nak buat gak...
    esok nak balik kg la..he..he...
    mesti sedih kan nak tinggalkan jepun walaupun sangat gembira pulang ke malaysia...

    ReplyDelete
  5. hana,

    jom tukar2 swisrol. cam janji lak kte tayang n3 kek rol ari nih...hehe

    welcome back to M'sia!

    ReplyDelete
  6. hana, bila balik tu??? nanti bersiaran dr tanahair la pulak ya..!!:)

    ReplyDelete
  7. kak hana..semoga semua urusan dan perjalanan dipermudahkan..
    welcome backkkk..

    sedih lak entry neh.touching gituuu..sedih sesambil ngunyah kek..

    ReplyDelete
  8. Hana....I am happy u are coming back...but then tumpang sedih gak sbb ada aii pun ada kawan yang tumpang sedih smbil makan....kwang3!!

    I join you izah k...sedih sambil makan...

    P/s: Have a safe journey dear....mmm, Moga Allah swt mudahkan perjalanan Hana sekeluarga...pahni balik mana eik? MM posting kat mana nanti Mr asben.....mmmm erk...byk nanya la pulak......ngeeeeee!

    ReplyDelete
  9. bleh x kalo kite nk wat puding triffle guna kek nie....

    cam sedap jew....

    ReplyDelete
  10. wah..macam sedaplah swissrole ni kak.. Tapi tak de oven plak.. Tak pe3x..simpan untuk cuti sem akan datang nanti~

    ReplyDelete
  11. wahh sempat lagi baking tu kak..tersangatlah rajin...cantik kejadian kek gulung tu...harus dicuba ni. btw semoga akak selamat yer blk nanti..memang biasa kontena akan jln dulu dr kita tapi nanti kita yg sampai dulu dr kontena..haha

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum..nak tanya lepas nie hana memang pindah terus ke Malaysia ke??..dah tak balik Jepun ke??..memang nampak sedap la kek gulung tu..selalu buat tak pernah jadi..Tahniah!!..memang terror le!!

    ReplyDelete
  13. assalam hana...lama akak tak masuk dapur hana nih...dah nak balik malaysia ye..semoga segala2nya dipermudahkan dan hana sekeluarga selamat sampai ke malaysia...

    erm..sempat lagi ekk buat kek gulung...kak ima paling suka kek gini...nak ambiklah resepi ni...hana buat cantik je..klu kak ima wat tak tahulah...jadi ke tak..

    ReplyDelete
  14. tgok gmabr pun sedap... makan apa lagi laa.. lagii sedappp... :)

    ReplyDelete
  15. Assalam Hana,

    cantiknya color dia. Nampak mudah sangat. Teringin akak nak buat. Nnt nak cuba, then bg tau kat Hana..Akak pun boleh buat tau...hee

    ReplyDelete
  16. hahaha baking..jgn x baking... danish! azam punya xda ke??

    ReplyDelete
  17. daling..

    this is lovely.. comel je kalet maler tuh..

    selamat pulang ke tanahair.. selamat mengabiskan masa di bumi jepun.

    btw, seakan terasa sedih nak meninggalkan bumi jepun tu.. hukhukhuk.. makcik pon sedih..

    take care dear!

    ReplyDelete
  18. kak hana, banyaknya kotak.mesti penat packing..welcome back!

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah.. dah nak tamat episod jd perantau ya.. slmt balik ke msia..panjang umur kita jumpa ya. no hp akak masih ada kan.. jgn lupa contact kasi no hp ina bila dah settle semua kat msia ni.... :)

    ReplyDelete
  20. Hana
    Alhamdullilah.. Eventho i didnt get the chance to drop u a liner.. both hb and i were thinking of u guys.. glad that u are safe.. hv a safe journey back home ok.. insyallah..

    ReplyDelete
  21. Assalam kak hana,wah best lah kak yer dah nak blk tanah air tercinta nih,wlpun sedih nak tinggalkan kanazawa..Blk nnti jgn lupa post kan n3 resepi2 yg sempoi2 kak yer..Btw alhamdulilah akak sefamily selamat n kek swiss role akak tuh nmpak enak bangat,da lagi x kak,ngee..

    ReplyDelete
  22. Beb

    selamat kembali..have a safe journey..kim slm makcik pakcik jepon..aku tunggu ko kat epot bawak banner & pompoms :0

    ReplyDelete
  23. salam kak hana,
    do take care kat sana...nak comment hari tu tak menyempat..have a safe journey! insyaALLAH..

    ReplyDelete
  24. salam hana - alhamdulilah semua ahli keluaga hana selama drp bencana di jepun..teringat hana sekeluarga...selamat pulang ...semoga dipemudahkan allah segala urusannya Insya Allah .

    ReplyDelete
  25. akak doakan semoga segala yang dirancang dipermudahkan... amin..
    sedap nampak s.roll tu... akak pun buat s.roll gak mlm td... tp versi lain sikit.. hehe..

    ReplyDelete
  26. eh kak hana dh nk balik mesia ke?wah, akhirnya..hehe
    p/s: sedaaapnya tgk swiss roll tu!

    ReplyDelete
  27. Hana..semoga perjalanan dipermudahkan. insyaallah

    welcome back to Malaysia.

    ReplyDelete
  28. hana, semoga selamat kembali ke Malaysia ya, jgn lupa update blog selalu..hihi

    ReplyDelete
  29. nak balik dah ye...

    welcome back to malaysia!!!

    ReplyDelete
  30. tentu dah sibuk berkemas nih..sibuk2 pun blh bt swiss roll, tu yg aku tabik toing2..aku blom pas lg bt yg nih!

    ReplyDelete
  31. erk..tersa dlm tekak ni ha cream cheese..apa2 pun, kalau wat cream chees topping/filling/froasting, kalau guna whipping cream memang sedap..huhu

    ReplyDelete
  32. Hana bali M'sia terus or smentara & berhijrah ke negara lain pulak? Apapun, selamat pulang..

    ReplyDelete
  33. Loyang sumer dah abis peking ke kak? Boleh laa nak baling jap nih,leh menang tanpa bertanding..heeheee..

    semoga segalanya berjalan lancar eh kak..nanti kite main baling loyang kat msia lak..dekat sikit..hahaa..
    mulus je kek roll tuh..bila laa rajin nak mengeroll lagik nih..

    mcm sayu pun ade bace entri nih td..mesti budak2 tu sedih gak tinggalkn kengkawan..

    ReplyDelete
  34. hana,n3 ni pd hari jd pia
    kira hadiah la ni hihi

    ReplyDelete
  35. selamat kembali ke mesia.. semoga sume urusan berjalan lancar... amin..:)

    ReplyDelete
  36. SELAMAT KEMBAL KE TANAH AIR HANA....RAJIN LAGI NAK MASAK WLAUPUN DAN NAK BERANGKAT KEMBALI KE SINI

    ReplyDelete
  37. salam Hana.. selamat kembali ke Malaysia..semoga Allah permudahkan segala urusan Amin...

    ReplyDelete