RESEPI SWISSROLL WITH CREAMCHEESE FILLING
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan (loyang 27 x 27cm)
Bahan Kek
- 3 biji telur (size M)
- 50g gula
- 60g tepung gandum - ayak
- 1sk esen vanila (optional)
- 150g cream cheese
- 150g whipping cream
- 30g gula
- 1sk lemon jus
Cara-cara
- Panaskan oven suhu 180.
- Pukul telur dan juga esen vanilla hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu.
- Masukkan tepung. Kaup balikkan hingga sebati.
- Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian letak perisa strawbery@strawbery emulco. dan satu bahagian biarkan plain.
- Alas loyang dengan baking sheet@kertas minyak. Masukkan adunan ke dalam piping bag, dan picitkan secara berselang seli di atas loyang. (buat secara melintang)
- Bakar selama 10-15min. Sejukkan.
- Untuk membuat filling - Satukan semua bahan dan putar hingga jadi bentuk krim. Sapukan filling ke atas kek, kemudian gulung dengan kemas. Hiaskan ikut suka.
- Sejukkan dahulu kemudian potong dan hidangkan.
nih projek malam tadi utk kengkawan dan sensei Danish.
sila abaikan kotak2 yang byk dibelakang itu..hihi
sila abaikan kotak2 yang byk dibelakang itu..hihi
Salam hana mmg npk sedp le..lembut je rasa nak jilat scren ni....selamat bekemas brg2 tu... cantik pakeging gift tu bunga rose lagi
ReplyDeletekak hana nak balik malaysia dah ey?
ReplyDeleteto kak.sheila..
ReplyDeletesalam kak..tima kasih... mak dier sebenonyer yg suker roses..hihihihi
to dd..
haah nak balik dah..tunggu akak kat epot eh..hihihi
akak..yang sepotong tu untuk mad yer..he..he..
ReplyDeleteakak pun dah buat kek gulung ni....
nanti2 mas pun nak buat gak...
esok nak balik kg la..he..he...
mesti sedih kan nak tinggalkan jepun walaupun sangat gembira pulang ke malaysia...
hana,
ReplyDeletejom tukar2 swisrol. cam janji lak kte tayang n3 kek rol ari nih...hehe
welcome back to M'sia!
hana, bila balik tu??? nanti bersiaran dr tanahair la pulak ya..!!:)
ReplyDeletekak hana..semoga semua urusan dan perjalanan dipermudahkan..
ReplyDeletewelcome backkkk..
sedih lak entry neh.touching gituuu..sedih sesambil ngunyah kek..
Hana....I am happy u are coming back...but then tumpang sedih gak sbb ada aii pun ada kawan yang tumpang sedih smbil makan....kwang3!!
ReplyDeleteI join you izah k...sedih sambil makan...
P/s: Have a safe journey dear....mmm, Moga Allah swt mudahkan perjalanan Hana sekeluarga...pahni balik mana eik? MM posting kat mana nanti Mr asben.....mmmm erk...byk nanya la pulak......ngeeeeee!
bleh x kalo kite nk wat puding triffle guna kek nie....
ReplyDeletecam sedap jew....
wah..macam sedaplah swissrole ni kak.. Tapi tak de oven plak.. Tak pe3x..simpan untuk cuti sem akan datang nanti~
ReplyDeletewahh sempat lagi baking tu kak..tersangatlah rajin...cantik kejadian kek gulung tu...harus dicuba ni. btw semoga akak selamat yer blk nanti..memang biasa kontena akan jln dulu dr kita tapi nanti kita yg sampai dulu dr kontena..haha
ReplyDeleteAssalamualaikum..nak tanya lepas nie hana memang pindah terus ke Malaysia ke??..dah tak balik Jepun ke??..memang nampak sedap la kek gulung tu..selalu buat tak pernah jadi..Tahniah!!..memang terror le!!
ReplyDeleteassalam hana...lama akak tak masuk dapur hana nih...dah nak balik malaysia ye..semoga segala2nya dipermudahkan dan hana sekeluarga selamat sampai ke malaysia...
ReplyDeleteerm..sempat lagi ekk buat kek gulung...kak ima paling suka kek gini...nak ambiklah resepi ni...hana buat cantik je..klu kak ima wat tak tahulah...jadi ke tak..
tgok gmabr pun sedap... makan apa lagi laa.. lagii sedappp... :)
ReplyDeleteAssalam Hana,
ReplyDeletecantiknya color dia. Nampak mudah sangat. Teringin akak nak buat. Nnt nak cuba, then bg tau kat Hana..Akak pun boleh buat tau...hee
hahaha baking..jgn x baking... danish! azam punya xda ke??
ReplyDeletedaling..
ReplyDeletethis is lovely.. comel je kalet maler tuh..
selamat pulang ke tanahair.. selamat mengabiskan masa di bumi jepun.
btw, seakan terasa sedih nak meninggalkan bumi jepun tu.. hukhukhuk.. makcik pon sedih..
take care dear!
kak hana, banyaknya kotak.mesti penat packing..welcome back!
ReplyDeletealhamdulillah.. dah nak tamat episod jd perantau ya.. slmt balik ke msia..panjang umur kita jumpa ya. no hp akak masih ada kan.. jgn lupa contact kasi no hp ina bila dah settle semua kat msia ni.... :)
ReplyDeleteHana
ReplyDeleteAlhamdullilah.. Eventho i didnt get the chance to drop u a liner.. both hb and i were thinking of u guys.. glad that u are safe.. hv a safe journey back home ok.. insyallah..
Assalam kak hana,wah best lah kak yer dah nak blk tanah air tercinta nih,wlpun sedih nak tinggalkan kanazawa..Blk nnti jgn lupa post kan n3 resepi2 yg sempoi2 kak yer..Btw alhamdulilah akak sefamily selamat n kek swiss role akak tuh nmpak enak bangat,da lagi x kak,ngee..
ReplyDeleteBeb
ReplyDeleteselamat kembali..have a safe journey..kim slm makcik pakcik jepon..aku tunggu ko kat epot bawak banner & pompoms :0
salam kak hana,
ReplyDeletedo take care kat sana...nak comment hari tu tak menyempat..have a safe journey! insyaALLAH..
salam hana - alhamdulilah semua ahli keluaga hana selama drp bencana di jepun..teringat hana sekeluarga...selamat pulang ...semoga dipemudahkan allah segala urusannya Insya Allah .
ReplyDeleteakak doakan semoga segala yang dirancang dipermudahkan... amin..
ReplyDeletesedap nampak s.roll tu... akak pun buat s.roll gak mlm td... tp versi lain sikit.. hehe..
eh kak hana dh nk balik mesia ke?wah, akhirnya..hehe
ReplyDeletep/s: sedaaapnya tgk swiss roll tu!
Hana..semoga perjalanan dipermudahkan. insyaallah
ReplyDeletewelcome back to Malaysia.
hana, semoga selamat kembali ke Malaysia ya, jgn lupa update blog selalu..hihi
ReplyDeletenak balik dah ye...
ReplyDeletewelcome back to malaysia!!!
tentu dah sibuk berkemas nih..sibuk2 pun blh bt swiss roll, tu yg aku tabik toing2..aku blom pas lg bt yg nih!
ReplyDeleteerk..tersa dlm tekak ni ha cream cheese..apa2 pun, kalau wat cream chees topping/filling/froasting, kalau guna whipping cream memang sedap..huhu
ReplyDeleteHana bali M'sia terus or smentara & berhijrah ke negara lain pulak? Apapun, selamat pulang..
ReplyDeleteLoyang sumer dah abis peking ke kak? Boleh laa nak baling jap nih,leh menang tanpa bertanding..heeheee..
ReplyDeletesemoga segalanya berjalan lancar eh kak..nanti kite main baling loyang kat msia lak..dekat sikit..hahaa..
mulus je kek roll tuh..bila laa rajin nak mengeroll lagik nih..
mcm sayu pun ade bace entri nih td..mesti budak2 tu sedih gak tinggalkn kengkawan..
hana,n3 ni pd hari jd pia
ReplyDeletekira hadiah la ni hihi
selamat kembali ke mesia.. semoga sume urusan berjalan lancar... amin..:)
ReplyDeleteSELAMAT KEMBAL KE TANAH AIR HANA....RAJIN LAGI NAK MASAK WLAUPUN DAN NAK BERANGKAT KEMBALI KE SINI
ReplyDeletesalam Hana.. selamat kembali ke Malaysia..semoga Allah permudahkan segala urusan Amin...
ReplyDelete