RESEPI ASAM PEDAS KETAM
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- * 15 tangkai lada kering- rebus dan toskan
- * 3 biji bawang merah
- * 2 bawang putih
- * 1 inci kunyit hidup - bahan * kisar
- 2 ekor ketam - di bersihkan dan belah dua
- 1 cawan air asam jawa dan air secukupnya (bergantung kepekatan masing2)
- 1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk kasar
- 1 batang serai - diketuk
- 1 inci halia - ketuk
- daun kesum secukupnya
- garam, gula@perisa secukup rasa
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak, masukkan bahan kisar, halia, lada hitam dan juga serai titik. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar kemudian masukkan air lagi secukupnya, Didihkan.
- Masukkan ketam, daun kesum dan teruskan masak. Sesekali balik2kan ketam agar masak rata. Akhir sekali masukkan garam dan gula@perisa secukup rasa . *Jika suka boleh masukkan tomato/bendi.
- Siap untuk dihidang.
waaa... sedapnyer kak hana. dulu masa cikna muda remaja time sko0l xleh makan ketam. xtau kenapa.. tp bila dah umur lebih 20 ni leh plak makan ketam.... hihihi...
ReplyDeleteoishi!!first time jumpe ni :)
ReplyDeleteank2 mkn ubt ke kena alahan
woh..
ReplyDeletesedap nih!!
terliur~~
nampak sedappp.. sya mmg peminat asam pedas.. johorean lah katekan.. :P
ReplyDeleteKak Hanaaa..sedapnya...Hantaq skit kat sue ya..heee
ReplyDeleteAssalamualaikum Hana,
ReplyDeletesedapnya tngk ketam asam pedas tu..akak mmng peminat setia asam pedas...pantang dengar je dah lapor terusss....yummy..
salam nduk hana, baru stat panaskan dapo ya..x pe pelan2... jgn terus sunyi sepi gitu!
ReplyDeleteuitttssss....sedapnya ketam...lari dr kelainan ni buat asam pedas.. selalu tgk ketam msk lemak kan... errkk...ke saya yg x penah mkn asam pedas ketam....hihihi... apa2 la...tp klu dh ada ketam tu, mesti la sedap ajerrr...
ReplyDeletek.hana, background sudah tukar aaaa....hihihi...tp gambar tetap cun oooo...
tp miss zalina..
ReplyDeletemaybe sbb ketam tuh dah ada perasaan kat cikna.. ker cikna berperasaan kat dier.. kekekekeke
to peri pia..
waalaikumussalam pia..depa dibagi ubat sapu ngan antibiotik jerk pia.. alhamdulillah ok dah sekarang nih.. cuma kadang2 tak leh silap makan gak..kang gatal balik..
to violet blue..
meh jemput makan tengahri sesama! :)
to mamadhea..
yep! gimme five! kita sesama johorean yang tak lekang dek asam pedas.. hihi
to ibh..
eh td aku da try anto... tiba tgh jalan ketam tuh tak nak ikut dah.. ko rasa pesal eh?? kekekeke
to kakyatie..
waalaikumussalam kak.yatie.. org johor macam kiter2 nih mmg pantang kan kak dengor asam pedas! hihihi..
psttt..comey gambo profile.. hihi
to kakrose..
wlam kakrose.. insyaAllah kak.. wiken2 camni insyaAllah akan cuba masukkan n3... maceh mbak yuuu..
to ina..
ReplyDeletesebenonyer aku try n error jerk nih.. sblm2 ni tak penah pong buat gini.. hahahaha.... haah la na.. iklim photography dah berubah.. tp kan mmg tak sama la macam dulu..jenuh juga nak meng`anggle`kannya.. haha....
Assallamualaikum Hana..
ReplyDeleteWah dah mula panaskan enjin yer..
Ok ker anak2 mkn ketam tu? Tak gatal2 lg dah?
cecedapnya asam pedas ketam tu hana, sian ank2 hana, agaknya byk klorin kut air tu
ReplyDeleteto naz..
ReplyDeletewaalaikumussalam naz... slow2 ajer deh...hihi... diorg tak makan pong ketam tuh sbb masak pedas... mak bapak jerk yg melantak.. diorg wat lauk lain..hihi..
to kakrosaliza..
haah la tuh kot... mmg sian kat depa.. garu sana garu sini.. darwish lak allergic ngan gigitan nyamuk! sabo jer la..
uwaaa.. sedapnyer ketam.. tun mmg allergic teruk ketam nih.. silap2 buleh sesak napas kene amik sepapan antihistamin. kalu x pun gi inject kt spital.. uu uu.. tergoda! tergoda!
ReplyDeletewahhh dapur dah berasap! 1st n3 pulak yg duk hamzah duk idam2... asam pedas!! hihihi....
ReplyDeleteWahhh..ketam tuu. manyak sodap. suka meratah jer ketam ni Hana. Tambah2 che mat suka makan ketam lomak cili api dgn kari.
ReplyDeleteBiasa lah tempat baru alahan nya mesti ada..hrp makan ubat dan cepatlah hilang alahan tu ya :)
salam singgah hana..sukanya nampak masak ketam tu..sodap nampak..
ReplyDeleteSalam kak Hana,
ReplyDeletesedap nampaknya asam pedas ketam ni...dah lama tak makan ketam..teringin plak...hihi
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteyeayyy..akhirnya dapur k.hana dah mula mengeluarkan asap...kikikiki...x penah try ketam masak asam pedas...blh dicuba nih...:D
ReplyDeleteSalam hana... dah 3 kali mma email kat hana.. tersangkut kat mana pun tak tau...harap hana email mma ya.
ReplyDeletemamasyipah@yahoo.com.
singgah dapur Hana tgk asam pedas ketam..besttt!
ReplyDeletewah wah menariknya. tak pernah lagi ketam masak asam pedas. memang bernas idea nih
ReplyDeleteWaaaaaaaaaaahhh kalau tau ada asam pedas, balik dr kg semalam akak singgah makan rumah ko laaa..hahahhaha...pastu tolong kemas dan cari2 permasuri noritake kuuu...hehehhee...Hana, nnt akak calling2 eh...kita gader2..hehehe
ReplyDeleteassalam hana...
ReplyDeletewahhh resepi baru dah bermula kat dapur hana ni...mesti best ada kelainan ni...
perggh sedap ni.
ReplyDeleteWah..sedapnya Hana...InsyaAllah nanti nak try gak la...anak2 mmg penggemar ketam...he he he
ReplyDeleteperhhhh...sedapnya asam pedas ketam...
ReplyDeleteterliur mas tengok...
Assalam Cikgu Hana,
ReplyDeletewah dah warm up dapur msia ya..
seronok tengok budak tembam tu kat bawah ni..harap semuanya dah well adjusted dengan keadaan, suasana, cuaca dan sekitaran di malaysia ya..
mesti sibuk bila dah start bekerja balik kan hana..habis, anak2 siapa jaga bila hana & cik abe pergi bekerja?..
Assalamualaikumwbh cikgu hanaaaaaaaaaaaa.....Ayu baru dot bw. Mcm mana life? Ok? AYu busy sket and tak dan la nak consistent post entry....
ReplyDeleteBest of luck hana......windu kat ko tauuuu!!!
as-salam
ReplyDeletesungguh menyelerakan asam pedas ketam tu...blh cuba satu hari nanti ni..
kak hana..jaja mengajar kat smk lepar hilir..tapi umah jaja kat batu 11..dekat ngan kem askar jaya gading.ada sorang member jaja ngajar sama ngan sek akak...nama dia zahidah..dia pun baru jek tukar ke sekolah tu..x-skulmate jaja tu..akak dok kat IM ke?
ReplyDeletesdp.tp syg sya pun alahan gak nk mkn seafood ni. tp utk ank buat juga.sabtu hari tu bru buat sup ketam.selalunya asam pedas pkai ikan dn daging.emmm,lps ni leh try cam gini.
ReplyDeleteSalam Kak Hana,
ReplyDeleteDah mula beroperasi ye dapurnye.. bestnye makan ketam. Sian diorang allergic pulak ye..amik masa gak tu baru boleh adapt balik kan...
Ijan
kalau ikan dah biasa.
ReplyDeleteayam jarang - jarang
ketam langsung tak penah..
JAKUN tul akak ni..
wah..syedaap hingga menggigi jari! ;) mmg terbaek la kak hana ;)
ReplyDeleteJakunnya Ate. Selama ni makan Asam Pedas Ikan dan Ayam aja. Tak pernah lak tahu ketam boleh dibuat asam pedas. Kalo sotong sdap tak masak asam pedas?
ReplyDeleteate.. sotong juga boleh buat asam pedas.. sedap taw.. nnti try eh
ReplyDeleteckp pasal asam pedas ni la kan...saya nih org JB tapi bila gi melaka paling best saya suka kat sebelah hotel straits meridian. Ada 2 gerai..bukan yg ngadap bangunan tapi sebelah dia slurppp hehehe. Dari anak sorang baby sampai dah 4 orang besor panjang masih gi sana. Kat kota laksamana pun ada jugak yg femes hajjah mona. kalu senang2 jenguk la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik makan jerrrr hehehe...dan register la yer sebagai follower maklum la blog baru nih sunyiii jerrr TQ TQ TQ
ReplyDelete