Wednesday, March 21, 2012

Roti Coklat Berkismis

salam semua... petang-petang nih kalau dapat roti panas sungguh enak kan kan.. lebih2 lagi skrg nih tgh hujan... seketul dua tentu tak cukup.. (aku la tuh..haha).. menu nih dah lama aku buat ketika minum petang bersama dgn jiran dua tiga depa si ros jintan manis. menggunakan kaedah breadmaker tentulah mudah. campak ajer semua... kan kan... resepi nih dah selalu aku gunakan untuk mana2 jenis roti yg aku buat... samada guna tepung roti atau tepung gandum.. dua2 tidak mengecewakan... kadang tuh tak letak pun bread softener atau apa2 agen pelembut.. dan mak kiter pon guna basic resepi nih utk jualan bisnes kecil2an.. alhamdulillah semua sukakan kelembutan dan kesedapan roti nih.. wpon dbiarkan terbuka ia tidak keras seperti setengah resepi yang lain.. mmg betul la kata mamafami.. THIS RECIPE IS DEFINATELY A KEEPER! haaa tuh dier ckp... hihihi.. tima kasih ye ma sbb promot resepi nih dan terima kasih buat Puan Roshayati Johari yang sudi berkongsi resepi mudah nih.. mintak halal resepinyer sbb dah byk kali makan.. hehehe.. mmg terbaekkkk..


RESEPI ROTI COKLAT BERKISMIS
resepi asal : Puan Roshayati Johari
sumber : mamafami@blogspot.com
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Basic Dough
  • 500g tepung gandum@tepung roti
  • 100g gula
  • 30g susu tepung - abaikan jika menggunakan susu segar
  • 11g yis mauripan@sebungkus
  • 1sk garam
  • 1sk bread improver - optional
  • 1sk bread softener - optional
  • 80g butter@marjerin
  • 250ml air@susu segar
  • 1 biji telur - kacau sedikit
Bahan Tambahan (mengikut citarasa)
  • setengah cawan kismis hitam atau kuning - cincang
  • 1sb serbuk koko
  • 1/2sk coklat emulco - optional
Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
  • Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
  • Bahagikan bulat2 kecil kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
  • Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
  • Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.
Nota : Terpulang kepada anda utk masukkan kismis kemudian atau masukkan sekali ketika menguli. Hana masukkan awal supaya kismis hancur.Untuk kaedah uli tangan sila rujuk resepi asal.

28 comments:

  1. lapar la...tumpang minum ptg kat sini boleh...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Hana,

    hehehe...akak nk rebut dulu roti gebus lembut tu...sebelum dak kuntau kerjakan...akak kerjakan dulu...hehehe...ish dh setahun tk bergurau senda ngan hana...rindu gitu.

    ReplyDelete
  3. Salam kak! alaaaaaa nyampah lahhh ada bread softener ngn improver tu sume, tak leh buat keeper lerrr mcm nii ehehehe.... nak cuba dulu kot2 kalau tak guna menda alah 2 tu leh lembut walau letak kat luar :D

    ReplyDelete
  4. memang resepi ni a keeper! sesuai dibuat apa saja.. mmg best.. akak pun dah gunakan resepi ni sejak belum ada blog lagi.. hehe..

    ReplyDelete
  5. Assalam kak Hana, menarik roti ni kak...nanti nk try buat la. ok angkut bawa blk resepi dulu..hehe

    ReplyDelete
  6. sedapnya roti...nasib baru lepas makan roti beli..hahhaha..kalau dak teringin...kekeke...

    memang Q yg sama ngan myr kak hana..hehehhe...dah ada blog ni boleh le komen2..dulu senyap je kalau masuk blog akak ni..hehehhe

    ReplyDelete
  7. salam Hana... aku pun lama gak tak buat roti... almaklum ler..bai roti kan lalu depan rumah ari2, siap duit jer...hehehe

    ReplyDelete
  8. kak haannnaaaa coming.....mk tumpang minum sekali pon..sedap la plak nmpk roti akak nihh

    ReplyDelete
  9. waahh mama 4D dah start meroti!! hehe

    ReplyDelete
  10. rjin hana wak rti wpun dh kat msia..kmaz jgk la yg dh lama tutup kilang rti...asik mkn rti lori jee..mama ada bgi tpung rti spket tu..dh brminggu kmaz peram...bila nk rajin ni...tgk ika pun tyang rti jgkk...bak la 5 ktoi leh kmaz wak srpan eskk...hana kmaz kat msia dh...insyaallah bln 10 ni p bahrain la plak...klu mai kl roger2 la ye..ajak kak ummi skli...

    ReplyDelete
  11. salam kenal hana...act akk dah lama jd peminat hana ni, kiranya dh lama lah akk kenal hana, kn..tp hana jer yg xkenal akk...tetiba rasa syahdu pulak...hihihi
    akk pun pernah buat roti guna resepi ni, mmg best kan..

    ReplyDelete
  12. suka makan roti tp xreti n xpenah nak cuba buat..beli sokmo coz xdek BM.. :/

    ReplyDelete
  13. Wah dan lagi kak jemah wei godek roti sambil kelek tuan puteyi tu...tp cik bm bantu tkde ler mokcik nk tulun kesian sbb lenguh sgt ler semua tulang temulang menguli kan??... Lama x brangan ngap ngap depan roti2 kamoo...ri ni rindu ku terubat. ;)

    ReplyDelete
  14. Telan air liur dibuatnya.... =)

    ReplyDelete
  15. Uiikksss jiran 7 depa ni x ingat nak hantar ke Hana...menciii aarr...! Xpa nnt akak datang, ko buat byk2...leh akak jualkan kat kg sawah bendang akak tuh...hahahaha. Ko dgn Ros kalau makan tu, cubalah panggil2 akak ni haa...saja jeerrr taaaauuu...kasi aiii jelesss...huh! ^___^

    ReplyDelete
  16. Assalam Dik Hana...rasa berdosa Akak dengan Adik...sebab dah lama tak bertanya khabar...siap berhutang lagi...kalau hutang dengan Along agaknya dah kena simbah CAT merah agaknya....hrmmm malu pun ada juga dengan kes hutang Akak ni...apa-apa pun kerajinan dik Hana memang tak dinafikan...jadi sumber inspirasi buat ramai bloggers...I still owe you Dik!

    ReplyDelete
  17. salam..cikguuu!!!hamboiihh..nak sket roti itewww..lapor ni coz kije mlm.huhu..na,ni nak spesel tengkiu kat hang coz ngan resepi apam polkadot hang kat blog ni,aku slalu dpt order dri kengkawan..mekasih yoorr...

    ReplyDelete
  18. tengokkk pun dah tahu roti tu lembutttt......
    sedappppnya...
    nanti nak try gak la...

    ReplyDelete
  19. wahhhh dah panaskan enjin ye ina caiyok caiyok

    ReplyDelete
  20. Salam Kak Hana.. sedap ni makan time suam atau cicah ngan air teh/ milo nyum2 sedapnyer.. nak 3 ketui..ppsstt i 1 ketu tak cukup he he he

    ReplyDelete
  21. aku dah keeper dah resepi ni. hikhik..keeper je, buat nyer belum lagi.. aku tengah diet giler2 ni. nak join tak? tak sanggup jalan bergegar2 ... hahaha.. eh ko kak hana, ada anak kecik kan.. tak yah diet2. huhuhu

    amik 5 ketul simpan dalam gobok makan sorok2..

    ReplyDelete
  22. tak aci masa saya datang arituh tak buat..hihihihi..takpe2 kasik can masa tuh dania kecik sangat :P

    ReplyDelete
  23. best ye akak dah aktif semula..mmg terliur, dan buat bun ni td..terima kasih ye akak :)

    ReplyDelete
  24. Salam Hana...

    Lama tak singgah sini sejak hana cuti panjang. Moga sihat hendaknya

    ReplyDelete
  25. Hana, slam perkenalan. Nice blog, worth to read, valued to follow. Tqvm

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Hana

    Sedapnya! Kak Lin pun suka makan roti dgn air kopi O.

    ReplyDelete
  27. Percayalah......
    Kalau boh topping blueberry lawankan dengan cream cheese... lagi perghhh i tell you...

    ReplyDelete