Salam sua kembali.... walaupon dah ketinggalan tren tapi nak jugak join wat roti yg tersangat la sedapnyer..... kitaorg mmg peminat cinnamon termasuk la dak darwish tuh.. alhamdulillah semua sukakannya.... akceli dah banyak kali juga membuatnyer dr sblm bersalin lagik... semalam buat lagik... tp yang paling cantik kejadiannya, rasanya yang pertama kali buat kot... yang nih agak huduh sket! lepas tuh kurang garing... tp abes jugak! haha... tima kasih buat semuaaaa penyumbang resepi dan jugak idea.. maap tak sempat nak link satu persatu.. kiter tengok dari umah ijah bangkok. maceh jah... and maceh k.shidah, kak.nor and semua lah! lebiuuuuu..
RESEPI CINNAMON PULL APART BREAD
Resepi: Joy the Baker
Sumber: Ijayuji & Kak Shidah & K.Nor
Bahan-bahan
Untuk Doh
- 2 3/4 cwn campur 2 sb tepung
- 1/4 cwn gula kasar
- 2 1/4 sk yis
- 1/2 sk garam
- 4 sb butter
- 1/3 cwn susu penuh krim@susu segar
- 1/4 cwn air
- 2 biji telur (size A)
- 1 sk vanilla extract
- 1 cwn gula kasar@gula perang
- 2 sk serbuk kayu manis (cinnamon)
- 1/2 sk serbuk buah pala (nutmeg) - tak letak
- 4 sb butter - dicairkan sehingga menjadi brown
- Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cwn tepung, gula, yeast, dan garam. Ketepikan
- Pukul telur, ketepikan
- Dalam kuali kecil, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
- Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi.
- Tambah 3/4 cwn tepung, dan uli sehingga sebati. Doh ini mmg melekit sedikit. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.
*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.
Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan (175c). Bakar sehingga masak (20min atau lebih bergantung dgn oven masing2), jika atas roti sudah kelihatan perang boleh tutupkan dgn alumunium foil dan tunggu sehingga keseluruhan roti masak>>step yg ni kita matikan api atas sbb bhgn atas mmg dah cantik sgt perangnyer, utk minit seterusnyer guna api bwh sehingga masak.
Assalam Dik Hana...wah ada CPAB ....sedap baunya harum sampai Penang! Sihat ke Dik?...Rajin lagi Adik Akak ni memasak ya!!
ReplyDeletewlam kak watie... alhamdulillah sihatt... rajen ikut mood.. hihihi..
ReplyDeleteTing tong ting tong!!!!!!! weeeeiiiiiii! gemuk2 rotimuuuu kak :D mcm orgnyer tak? :P kita dr tadi selongkar dapo akak nak carik resepi kerabu jantung akak tuu tapi kena bersiap sedia dgn sebarang kemungkinan yg jantung kita tu akn keras ahahaha... maklomlah tak tahu guna jantung pisang apa kat sini :D ni mesti minyak wangi pun perasa cinamon akakaka
ReplyDeleteerrmm dapnye pepagi ni nampak roti akak...mood rajin akak datang vavavoom punye...mintak kit :)
ReplyDeletekak hana...
ReplyDeletemorningggggg...
akak sihatttt...
daniaa sihattttt..he3
hmmm...sedappnya tengok cinnamon pull apart bread tu....
Assalamualaikum Hana,
ReplyDeleterajinnya meroti..akak dah lama verangan nak buat roti ni, tapi tak terbuat2..meh buatkan akak sebuku..nnti akak dtng umah ambek/jikuk yooo...he3..
mmg jadik virus roti ni.. tapi aku buat aku sorang jek mkn. yang lain bukn tekak western sangt nk teln.. apa la kan.. tak amerika betul ..akaka.. terpaksa buat yg lain kt diorg.. yg kurg cinemon tu
ReplyDeleteNaaaa,
ReplyDeletekalau akak datang umah nnti jangan buat bingka sikut tuh,tapi buatkan jemput2 jepung..taww...
Umar sihat,acid dah sekolah drj 1,Dania sihat...mesti makin bambam!!
Ntah biler laa nak sampai Kuantan tu,
selalu ajer bercadang ngan abang akak tapi tu laa anak akak tiga org amek exam tahun nih..cuti ajer ada class..payah nak berjalan...
Assallamualaikum Hana..
ReplyDeleteWah dah mula enjin berblogging balik yer.. Tahniah! Tahniah juga atas kehadiran org baru dlm keluarga.. Ada dah anak gurl kan.. Mesti excited..hehehe..
Tabik spring la org yg rajin buat roti ni sbb Naz tak rajin..sbbnya bibik BM ku tu sakit.. Nak uli dgn tangan, mmg malas betul..
Macam bingka je roti Hana ni...kulit kayu manis dlm rumah ni, pantang skit. Kakak akak bg sebotol dulu, dah bertahun dlm almari. Kalau dia tnya, akak kata, org guna la....pdhal langsung tak bercuit...
ReplyDeletemokcik ni ha yang lagilah tertinggei sampan..org mudik ke hulu kita dok kayuh ke belakang...camno...tingin juga mencoba roti ni masa kak nor buat tayangan amal aritu...tp kupendam sebuah duka...ari ni ada pulok kat sini...terus lukaku berdarah kembali...hiihihihi
ReplyDeletealahaiii cantik btul roti tue..syg pulak nk dimakan:)
ReplyDeletekak hana!! mmg terbaeeek roti nih kan
ReplyDeleteHana, sepatutnya ko meroti lebih sikit, boleh tapau kat akak masa datang ruamh ko kelmarin...adeeeii... Lenkali buat 2 adunan yea... Akak tgh malas-malasan nih...hahahhahaha
ReplyDeleteSalam Hana.roti ada lagi tak....kalau ada nak angkut bawa balik minum ptg..hi...hi.bilalah nak cuba roti ni...ramai dah cuba...tentu sedapkan..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAssalamualaikum Hana
ReplyDeleteNi yg tak tahan tengok roti ni...Gebussss betul...rasa mcm Kak lin nak cubit jer..
Assalam kak Hana, wahh dapur akak makin rancak update sekrng ni...bagusx2..:)
ReplyDeleteCPAB ni memang best saya pun suka tapi tgk rupa saya buat hari tu lagi teruk gelap gelita jer nampak rupanya sebab saya memandai bubuh gula perang..haha tapi mkn sodap abis juga:)
assalam..hana akhirnya berjaya gak buat..tq for sharing!
ReplyDeletehttp://pdajawe.blogspot.com