eh! ada lg mak labu ni..... lagi kek gula hangus.... practice makes perpect la kononnya! ececece cakap london la plak... haha....... disebabkan yg tukang mkn cuma aku sorang, jap lg aku akan carik mangsa utk perabihkan. hahaha,,,,, kali nih baru ku tau apa rahsia kuih nih jadi ngan tak jadi..... utk resepi nih aku dah wat 3 kali kalau tak silap... sekali blaja ngan bonda, skali lg wat mkn2 kat skola, dan nih yg ketiga utk org kg sebelah.... hehehe... dannnn... ketiga2nya alhamdulillah menjadi... yg buat ngan bonda tuh mmg menjadi sangat2 maklom la ada sifu.... apesal tak lagi dulu aku blajo mende alah nih kan kan... takpo la pengalaman yang byk itu mendewasakan.... *erkkkk.... hahaha..... ok! klu nak tau rahsia nya ialahh... gula hangus tuh kene betul betul sejuk!! di ulangi s.e.j.u.k! huh! itu ajer rupanya.... selama nih tak amik kesah sgt bab tu... kdg panas, kadang suam, kadang sejuk... itu yang kadang jadi, kadang tak jadi.....tak tau la plak klu ianya bleh ada effect.. perap ke tak perap itu yg kedua... mak kata, kalau perap lagi cantik... tp btol la fakta tu sbb kat kg aritu aku perap 3 jam cantik btol sarangnya.... kali nih cuma perap sejam ajer..... kira boleyyy la kan....tapi kalau tak perap pon boleh juga janji gula hangus tu sejuk masa duk kacau2 campur semua bahan tu! sejuk tuh maksudnya suhu bilik la ye... kang ada plak masuk lam peti beku! hehehe.... ini sekadar perkongsian berdasarkan pengalaman.. kalau fakta tu silap mintak ampunnnnnn... still learning... heeeee..... resepi dibawah nih adalah setengah adunan dr resepi asal. kali ni kek ni agak lembab dr yang sebelum2 ni... maybe penggunaan butter/marjerin yg agak banyak.. kalau tak suka boleh kurangkan. susu pekat juga boleh dikurangkan, tapi sukatan utk gula hangus lebihkan sedikit. pandai2 la ejas yer sendiri punyer citarasa khannn.... ok selamat bercuti! jap lg nak gerak balik kampong.... budak2 ni tak sabo nak jumpa ayam itik......
RESEPI KEK GULA HANGUS
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
- 1 cawan tepung
- 1 cawan susu pekat
- 4 biji telur gred A
- 5 sudu besar butter@marjerin
- 1 sudu kecil soda bicarbonat
- 1/2 sudu kecil baking powder
- sedikit esen vanila
Cara-cara
- Masak gula di dalam periuk dgn api sederhana. Bila sudah keperangan kacau sentiasa guna senduk kayu sehingga berbuih. Kecilkan api, masukkan air (berhati-hati ye) dan kacau sehingga gula larut. Matikan api dan masukkan butter. Ketepikan dan biarkan gula hangus SEJUK.
- Ayak tepung, soda bicarbonat dan baking powder. Ketepikan.
- Pukul telur menggunakan hand whisk.(hana blend 2 minit). Masukkan susu pekat dan esen vanila.
- Masukkan pula tepung dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan gula hangus yang sudah sejuk tadi. Kacau. Tapis jika ada yg berketul.
- Lengserkan loyang dengan butter@marjerin dan alaskan dengan baking paper.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan biarkan sebentar. Untuk mendapatkan sarang yang cantik seeloknya perap 3-4jam dan semasa perap, loyang seeloknya ditutup.
- Bakar 1 jam suhu 170C. Uji kek, jika kek masih goyang2, tambahkan sedikit masa lagi.
- Biarkan sejuk dahulu baru potong.
Selamat pagi Kak Hana...
ReplyDeleteWaaa banyak rajin u buat kek gula hangus...kita pun nak gak makan..hehe...cantek kejadiannya...
selamat pagi rahel..
Deletejom jom kita sarapan kek gula angus... ada byk lg tuh.. klu tak sedekah mmg tak leh nak abes.. hihi
Assalamualaikum....sedapnyer Hana...cantik sungguh sarang semut tu....he he he....nasib baik x de semut....ni kalau buat teh o panaih2....sedapnya ya ampun....rajin Hana....=)
ReplyDeletewaalaikumussalam..... nih tgh tunggu semut datang la ni.. agak2 dier sudi tak nak bersarang? hehehehe.. jom jemput makan... :)
Deletemak labu balik kgggg... akk dah nak kuar kg pulak ni.. rasa nak bercuti lama2.. rasa pagi2 nak meeting kt skool tu baru sampai dengan baju lusuh2 tak yah gosok... pas tu masa meeting nak curik2 tido.. cete kuih ni pulak..ni lah mak akk yg paling hebat.. raya, kenduri kecik beso, nak blik U pun mak buatkan kek ini.. skrg mak tgok jer anak dia buat try n error.. lum menjadi mcm kek mak.. huwaaaa... nnti akk try tips ina ye.. ni kira brwnis jugak tau.. namanya brownis mak kita.. kihkihkhih.. bayangkan dania kejo ayam itik dgn mak labu cekak pinggang..
ReplyDeletenih kira adik beradik ngan bronis tradisional akak tuh la kan! kikikikiki.... adehhhh nak pecah perot dbuatnya. butter apa jd kak? tak nak wat 'bronis mak kita' ni ke? ada butter tuh.. kekekekeke..... wahh wahhh kita blk nak tumpang 'bas' dia, dia g bwk tmpt lain plak... tak aci tol! kekekeke...... ati2 di jalan raya bwk 'bas' tuh... ihihihi
Deletesalam kak, lama tak jengok sini. sihat? mesti sihat ni, klu tak takkan dapat buat kek kan, hehehehe. kita pernah buat sekali jer kek ni tp x dapat sambutan, dah la separa menjadi, huhuhu. lepas tu terus simpan jer la resepi buat azimat, keh keh keh.
ReplyDeleteeh, balik kg ekk? kita pun balik kg jgk tp kg laki la....hehehe. balik kg...hohoho...balik kg...hehehehe
wlam ina.... alhamdulillah sihat walafiat mcm labu.. hahaha... eh! ina dah blk mesia eh? ker akak yg terlupa hihihi.... duk mana skrg? jom balik kg! anak2 akak sblm nih klu sebut blk kampung, diorg cakap 'yeaaaaaa...blk jepun!' ampehhhhh.. haha....
Deletehahaha....kak, dh lama la balik malaya. skrg kita org duk kt kulai. tp setahun dua pindah lg kot, tgh mencari rumah, tp area2 tu jgk la kot. hehehe...sama la anak kita masa awal2 dulu, klu tanya rumah kt mana mesti jawab oklen. ceh!. paling lawak naik flight klu jengok ke tingkap mesti cakap kt luar tu oklen, ckp kuat2 pulak tu. Hahaha...nak kena kasi sedar diri skit ni...muahahaha...
Deleteehh ye ke hana kena tunggu sejuk? akak ada gak wat aritu.. tp tak pasti lak air gula tu dah sejuk ke tak main tuang jek.. hehe.. tp masa buat tu mmg ikut arahan resepi soh buat air gula hangus tu dulu.. pastu terusla bancuh keknya & last sekali tuang air gula tu akak lupa lak nak test dah betul2 sejuk ke idak.. tp alhamdulillah elok kejadian & byk lubang2 semut yg terjadi.. kekeke... kek ni mmg sedap kan? feberet en. suami ni..
ReplyDeletehahaha... adoii la akak nih... kita pon sama cam akak la... mungkin tak sengaja sejuk or tak perasan dah sejuk.. kalau jadik tuh maknanya gula tuh dah sejuk la gamaknya kot.. kalau tak jd tu agaknya gulanya masih suam2.. hahaha.... tuh pengalaman lepas so skrg dah take a note! hehehehe
Deletecantik betul kek gula hangus dia..gebu plak tu...sedapnya..rasa hangus gula tu memang sedap dh tu wangi...sedap3x
ReplyDeletepenah jugak buh daun pandan ms wat gula hangus tuh.. extra wangi u! hihihi
Deletesalam kak hana,
ReplyDeleteklu dah ada lubang2 tue mmg kompom jadi kan..dulu kita buat kelaut jadinya..he hehe x berlubang lgsung..pastu x nk cuba lg..pasnie kna try lg la..mintak2 jadi:)
wlam zila....
Deletekalau kira darab tolak bahgi akak pon lebih kurang ko jugak la zila... yg ke laut, yg ke gurun, yg ke alps pon ada.. hahahahaha
Salam Hana wah cantiknya kek gula hangus tu, sejujurnya akak belum pernah buat cuma pernah makan,boleh lah akak ambik resepi Hana ni ya isnyaalla akan buat suatu hari yg rajin hee
ReplyDeletewlam kaknoor... selamat mencuba kak... arap2 berjaya dgn jayanya.. kalau tak berjaya, jgn putus asa ye.. macam kita.. hikhikhik
DeleteSalam kak hana. cantik betul menjadi sarang dia. tq for the tips. tun pun kalau buat main hentam je selama ni. tu yg kdg2 jd 2layer. bwh ada sarang2, atas xnmpk rupa apa. haha..
ReplyDeletewahh.. bestnyer blk kampungg!! jeles!
wlam adik tun yg manis... benonyer macam2 kaedah dan petua juga nak buat mende alah nih... cuma kita ni sedor ngan tak sedor je... apesal la misteri sgt kuih ni erk tun? padahal klu tgk bukan susah mana pon.. kan kan kan...
DeleteAssalamualaikum hana...
ReplyDeletelama tak jengah sini... nampak kek sarang semut ni, terus singgah..
menjadi tul sarang dia..
waalaikumussalam hakakkk....
Deleteakak sihat ke tak sihat? anak2 sihat? laki akak sihat? kucin? lembu? kebau? kekekekeke.... *ada nak kene lepuk dak hana ni... hihihihi.... hentah yg berapa puluh kali ni kak oiii kejap jd kejap tak jadi.. hahahahaa
salam Hana...Nekcik pun smenjak dua menjak ni tngah menggila menghanguskan gula...seronok tengok lobang lobangnyer tu..dan enak bangat...sblum perap nekcik putar pkai mixer sekejap..nak bagi berlobang lah tu!!!
ReplyDeletewlm nekcik... wooo telur kembang ngan tak kembang pon main peranan juga ye? tp btol juga la ye sbb kita pon kdg tak konpiden kita blend seminit dua.... mungkin tu juga antara faktornya... maceh nekcik
DeleteAssalmualaikum hana...wahhh kek yg dah lama akk x makn dan buat suka pada kejadian kek ni besarang2....negok nnt ada bhn nak juga buat
ReplyDeletewaalaikumussalam kak.sheila... akak buat tentu lg cantik! leh juling bijik mata kiter taw! hihihi
Deletekira tangan pakarlah tu..3 x buat semua mnjadi..!
ReplyDeleteuishhh mana der kak.. terkebetulan je kot.. akak lg terer tuuuu... sogan kiter taw!
DeleteSalam Hana, kalau butter ikut gram, brpe bnyk? Saya tak pandai pakai sukatan mcm ni. Trimakasih..
ReplyDeletewlam tina.... lebih kurang 90g. sesama.... :)
Deletesalam k.hana..sy bab kek ni mmg fail..hehe..tumpang terliur kt sini.. =)
ReplyDeletewlam..... insyaallah boleh.. teruskan usha jgn putus asa. *mcm ckp ngan bdk skola je kan.. kekekekeke
DeleteAssalamualaikum.. ibu berpantang boleh maakn kek ni Kan..boleh? Boleh? Kikikikiki
ReplyDeletewaalaikumussalam org pantang... woiiii jgn ngada2.. sila tgk ajer sambey ngences! hahahaha
Deletemmg suka sgt mkn kek ni.
ReplyDeletemantab, isinya gak bosenkan...
ReplyDeletekalu sarang besar macam nie maunya ratu semut pun berkampung kat situ...hehehe
ReplyDeleteBlh kukus ke
ReplyDeleteSalam...sy nak tanya. Bakar guna api atas bawah ke?
ReplyDelete