resepi kek pertama sejak mai jepun nih...pandai2 reka resepi sendri...hehehe....idea dr kengkawan kat myr...last2 jd resepi sendri sbb dh tk tau mana satu yang nak d try....jd juga akhirnya...alhamdulillah...
Bahan-bahan ( size loyang 18cm )
- 11/4 cawan tepung gandum
- 1/2 cwn serbuk koko van houten
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 kotak susu coklat (250ml)
- 2 biji telur (size M)
- 1 cawan gula halus
- 1/2 cawan butter
- 3 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan minyak masak@butter cair
- esen vanila
- TOPPING
- 3-5 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan serbuk koko van houten
- 2 sudu besar butter
- 2 sudu besar susu segar
Cara-cara
- Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila.pukul sebati.
- Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
- Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.
- Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.
- Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
- Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan....
- SeLaMat MeNcUbe....
ini hana nyer first posting ke pada 28julai 08?..tarikh ni adalah yg teristimewa bagi ku..ahaks...cuba teka..bagi seribu......
ReplyDeletea'ah first posting kat blogspot.. tp kat multiply dh lama la.. hehehe tarikh apa yerk? tarikh nikah ye?? or annivesary.. agak jerk la! :D
ReplyDeletefav sgt kek ni..,
ReplyDeletesedap...
ade msa nnt nk try gak wt
hehe~~
oo ni blog akk ek...slalu tu jmpa rsepi akk kt myr jee...akk sya dh prnh try wat kek nii..mmng d bommmmmm...sdap sgt..tiap kali wat kek ni mesti de org mintak resepi...tq ye kak
ReplyDelete