Saturday, March 5, 2011

Kek Batik

againnnnn... hihihihi....... projek abeskan stok biskut merie.... dan kali nih aku nak kongsikan sedikit tips bagi mereka2 yang telah mencuba kek nih sebelum nih atau yang akan mencuba.. macam2 komen makcik terima sampai ade yg kene sedekah kat cik tong! alahai kesian makcik mendengonyer.. wokey lah untuk itu aku kongsikan sedikit cara2nya yer.... mintak maap sbb gamba step by step xde sbb masa buat tuh kamera aku kong! ampess tol... tp utk step tuh masih sama macam wendy buat.... rujuk blog wendy yer..... dan resepi nih aku dah ubah sedikit mengikut citarasa sendri yang inginkan biskut/kek yang sedikit moist...... ok jom tengok resepi... ppon tima kasih juga wat penyumbang resepi asal wendyy...

sok sek jap.....: terkejut tiba2 tadi trafic tetiba mendadak... rupa2nya dari blog DTS... tima kasih mat dan tima kasih yang sudi singgah ke blog hanamemories... selamat berhujung minggu buat semua...

RESEPI KEK BATIK LAPIS
resepi asal : wendyy@table2more @ hanamemories
olahan kedua : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
  • 5 biji telur
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1sk nescaffe - optional
  • 2 sudu besar air panas - optional (utk kek yg agak moist)
Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.


Tips Resepi Kek Batik Lapis yang cantik dan tidak melekit-lekit ( untuk resepi yang nih yer):
  • Alas loyang dengan kertas minyak @ plastik wrap supaya senang nak potong dan keluarkan dari loyang.
  • Sebelum matikan api, pastikan tekstur adunan bukan sahaja pekat tapi KASAR berbintil2 seolah menggerutu. Teruskan mengacau adunan sehingga menjadi tekstur yang sebegitu. sesudah itu br boleh matikan api dan angkat.boleh rujuk blog wendy utk teksturnya.
  • Untuk lapisan pertama dan kedua susun biskut berlainan arah.. juga rujuk blog wendy..
  • Selepas siap melapis ratakan permukaan kek dengan plastik wrap atau lebihan kertas minyak supaya licin.. Jangan tekak kuat sangat, nnti lapisan biskut akan pecah dan lari dari kedudukan asal.
  • Seelok2nyer sejukkan dalam peti ais semalaman. (biasa hana buat mlm, so keesokannya dah bleh mkn dan kek nmpk cantik sbb lg padat)
  • Potong menggunakan pisau yang tajam dan di basahkan terlebih dahulu dan lap.. untuk potongan kedua lapkan dulu pisau dengan kain@tisu basah dan ulangi proses memotong seperti tadi.

52 comments:

  1. salam hana,cantik tersusun jer biskut tuh..sy ni dh lama teringin nak mencuba tapi tak berani,takut xjd..dah ada step n tips dr hana ni,insyaAllah nk try gak la..

    ReplyDelete
  2. masih ada belen lagi ke sekut marie tuh kak?bulan ni lom membatik lagi laa..peberet family skrg ni masih tangga teratas kek batik ceklat resepi milla tuh..sbb sdp sgt n bhn2 mdh sgt..muekeke..
    lenkali leh cuba resepi nih lak..lawo habis kek mu ituuu kak..ader lagik ke?ulor2 sket..

    kak,bila torbang msia sbnrnya nih?

    ReplyDelete
  3. aduh sedapnye kak... sy buat kek ni dah 2x x jd2...huhu.

    ReplyDelete
  4. to lina...
    salam lina.... insyaAllah lina juga boleh buat... yg penting adunan tuh kene pastikan kasar br angkat dr api yer..... slamat mencuba na..

    to HaSue..
    abessss....... stok mau clear dah nih... owhhh tau tau kek batik yg tuh... tak leh la akak sue... tak tau silap mana melekit2 gtu... dah stick resepi yg nih... hihihi...

    tunggu kapal tobang landing dpn umah aku..hihihi

    ReplyDelete
  5. to kerudung ungu..
    try ikut tips yg akak bg tuh.... atau try buh satu lg biji telur dlm adunan..insyaAllah akak doakan jadi...gud luck yer...

    ReplyDelete
  6. aku heran cemana lawooo je kek batik kak hana neh.. balik dulu..nk sambung heran...eh bagi skit nak kasi makan alien neh...ngahahhaaaaa..

    akan ku cuba mengikut tips yg amat berguna di masa hadapan ni..walaupun kek ni tak masuk carta lagi dlm family aku..huhuhu..aku buat, aku jugak yg makan..

    ReplyDelete
  7. salam hana..aritu dah try cuma tak secantik hana punya lapisan..mungkin sebab tak guna kertas minyak kot..tapi saya suka sangat try resepi hana..semua sedap2..tima kasih share resepi & klu buat entry masak, saya mesti bg credit kat Hana

    ReplyDelete
  8. tengkiu banyak banyak dengan banyak banyak link yang ada kat sini.
    Nampak memang cantik ler yang Hana buat, kemas je.

    ReplyDelete
  9. nampak menyelerakan betul la kak.... nanti nak cuba buat la..

    ReplyDelete
  10. cantik betul kek batik akak ni..
    kena buat lagi ni..yang ari tu tak puas hati lagi..
    maceh untuk tips2 tu kak..
    nanti mas ikut...minta2 kali ni menjadi kek batik mas...he..he..

    ReplyDelete
  11. wahhhhhhh cantiknya kek batik nie...x penah buat kek batik secantik nie...thank hana bagi tip n nak try jugak lah nanti

    ReplyDelete
  12. kak hanaa.. xkira laa brp kali terliur tgk kek batik yg cantik nih... sy tetap malas nk melapis2.. hahaha.. main hancurkan n gaul2.. hehe.. meh hntr kt sini kek yg cantik tu.

    ReplyDelete
  13. Dik kain balik wiron ke lawo ler kekekeke ko mmg ratu kek batik ler

    ReplyDelete
  14. to izahdaut..
    hingga ke saat ini laki aku jer tak bape minat ngan kek batik.. aku?? tokyah ckp lah..klu kat mesia tuh pntang ader pasar mlm mesti kirim kek batik.. klu tk pesan pon,kompom blk laling aku blikan.. hahahahaha

    to tina othman..
    salam tina... terima kasih..terima kasih dan terima kasih.... takpe tak cantik janji sodap.. lgpon wat mkn sendri jer kan..and thanx to link back..

    to wendyy..
    hahahahaa.. nak kije mudah jerk wendy..org lain yg wat kije aku tinggal link.. hihihihihihi... thanx eh.. ala ko buat pong cantik jugak..

    to zyash..
    buat penggemar kek batik mmg harus cuba sbb mmg sedap.. slamat mencuba zyash..

    to mas..
    sesama..nnti mas try wat lg eh... lg satu klu nk buat setengah adunan gune mangkuk kecik muat biskut merie pong ok juga... lg tinggi lapisan tuh lg cantik.. sbb klu guna loyang besar kurang skit cantiknyer... ganbatte mas..

    ReplyDelete
  15. to haniQaseh..
    sesama.... selamat mencube hani... sebenarnyer klu humban terus biskut tuh [ong boleh... cume biler buat camni terasa lebih sedikit kepuasan sbb nmpk cantik..hihihi

    to tun telani...
    bukan takat ko jerk yg suker humban2 nih..aku pong klu mls humban jerk sumer lam koli! cuma sajer suker tgk dier cantik... nnti boleh aku mkn byk sbb selera nk mkn makin tinggi... boley gtu? wakakakakaa

    to chikmimi..
    hahahahaha.... kejap ratu ciskek, kejap ratu karipap, arini ratu kek batik pulak... gasak la kak! janji ader org nk mkn...hihihihihi

    ReplyDelete
  16. Hana, kita pon baru lepas buat kek batik ni..tapi x de lah sekemas ni..kita campak je semue biskut tu..pastu tekan2..okey pas ni boleh tiru style ni..thx for sharing!!

    ReplyDelete
  17. waaa... sedap kek batik.. k hana abih kalau berketul tue kira cantik la ekk.. nanti bila dh sejuk dia still berketul2 lagi ker?

    ReplyDelete
  18. to zatil...
    aku klu mls aku campak jugak semua tuh.., sajer mood rajen aku tgh baik.. kekekeke.... sesama...

    to fiza...
    yep! wpon nmpk kasar dan mcm ketul2 tp bila dah keras/sejuk coklat tuh akan jd mampat.... sbb masa me'layer' tuh kita dah sudu rata2kan dgn biskut... lg satu lapisan last tuh tekan2 sket slowly biar semua mampat... jgn kuat sgt eh...

    ReplyDelete
  19. soklan x kena mengena ngan entry
    hikhik
    kak hana dah blk mesia for good ker?

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum..
    Cikgu ni nak habaq mai sat. Ari tu saya dah beli semua bahan2. Tapi bila nak buat tengok kertas minyak tak de. Minggu lepas beli le kertas minyak (kebetulan ada kedai bahan kek sebelah spital alif). Balik umah bila buka almari tengok biskut marie ku dah selamat. Huahhhhh..... Kesimpulannya anak murid mu ini rajin tapi byk sgt dugaannya. Hehehe

    ReplyDelete
  21. salam darwis..lamanya opah tak masuk dapur mama Darwis ni.Sibukkkk sangat Opah ni.alamak ada kek batik..kena buat ni..teringin sangat:)

    ReplyDelete
  22. hi hana, akak memang minat tengok resepi2 hana, menarik2 dan ada yg akak dah cuba mcm teriyaki chicken, tq! kek batik resepi hana pasti akak cuba, sebab akak dah banyak kali cuba tapi tak secantik yg dalam gambar blog hana ni, asyik terlebih butter je, telur nya pun 2 biji je & ikut resepi yg suruh kacau je biskut dan adunan + x guna wax paper. baik cikgu, lepas ni pasti cuba resepi hana pulak.

    ReplyDelete
  23. hana...kek batik yang memang cantik...

    ReplyDelete
  24. salam windu kak....hehe terasa mcm lama sgt tak singgah sini...haha sedapnya kek batik...rupa pun lawa jelita mcm sayang lak nk mkn...kalau bg saya sure simpan dlm almari ni...hehe

    ReplyDelete
  25. Eeemmmm...akak pun rasanya ok jek jadi..cuma hari tu guna sekut marie gelap...heheee...perisa coklat abglong cari serata alam masa CNY, rak dah kosong...tibai jek laa..alhamdulillah jadi, wpun x sekemas kooo..hahahaahaa

    ReplyDelete
  26. Huk alaaaahh...oops! sori Hana...apasai lak nama Aiman kuar tuh...adeehh..sah2 dia x sign out, akak publish jek terus kuar...patut la pelik td, x sign in lg tp leh publish..wakkakaa..sowwwwyyy

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum Hana...


    Apa kabar? Cantiknya...nak buat gak...hehehe...bilalah tu agaknya...

    ReplyDelete
  28. hana, lama akak tak menyinggah umah awak atas kesibukan yang melampau heehee....sedapnya dan cantik susunan kek batik ni....nyummmnyummm...

    ReplyDelete
  29. kak..kretip betul la..kalau akak yang buat kek batik ni kan..memang cantik je nampaknye...bile nak balik m'sia ehh??nak berguru..hehehe

    ReplyDelete
  30. hana.....er ....terngangaaaa jap ai tengok kek batik yang tersusun santek ni......pasni nak pingsan lak.....ko sambut k....

    ReplyDelete
  31. klu hana wat kek batik ni mmg ramai telopong tgk..cek dok pk camner leh susun n potong sampai kemas camtu...nanti nak try..next n3 leh tgk..*entah bila..huhu :))

    ReplyDelete
  32. dengki..dengki..dengki akk ngan hana nih huhu..semua benda yg hana buat semuaaaa cantik2 comel2 tersusun indah...best kalo akk jd hana kn hehehe

    ReplyDelete
  33. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah...cantik nyer susunan kek lapis hana

    ReplyDelete
  34. Hi Hana,

    Kek batik paling cantik pernah saya jumpa. Too neat and too nice to eat :)

    ReplyDelete
  35. wah kak hana!
    canteknya kek batik yang berlapis2 itu!heehe..next resipi yang wajib di try nih!

    ReplyDelete
  36. salam hana...
    br buat kek batik nie smlm.. lembik. terlebih coklat la berbanding biskut.. tp guna recipe tmpt lain.. tiba2 arini search jmpa lak step by step yg comey nie... huhu... kena habiskan stok yg ada dulu nmpknya.. tk sabar nk ikut tips nie... thanks to Hana and wendy..

    ReplyDelete
  37. masa nak kacau sume bahan tu,pakai hand mixer ke kacau biasa ja..

    ReplyDelete
  38. kek batek tercantik di abad ini..=) suke tengok..

    ReplyDelete
  39. salam nak tanya...yg telur tu terus pecahkan dlm adunan @ nak kna kembangkan telur dlu bru masuk dlm adunan?? dan telur tu amik putih & kuning skali ke??

    ReplyDelete
  40. assalammuaikum..nampak cantik n sedap la kek ni...
    kak nak tanya biskut marie tu xyah pecah2kan eh?terus susun dlm loyang tu eh?
    lagisatu nak tanya kita masukkan biskut tu terus lepas tutup api ker? or nak kena tunggu biar bahan dalam periuk tu sejukkan dulu atau x?

    ReplyDelete
  41. wahh . kemas ! na buat tapi dah nak SPM . kena study , pas abes exam baru bole buat . wuu~ nyway , suke blog nipp ^_<

    ReplyDelete
  42. Saya Ingin BerTanya:
    AduNan CokLat Yang Masih Panas Tidak PerLu Di BiarKan SeJuk SekeTika Ke??
    SeTahu Saya, Jika AduNan CokLat Yang Masih Panas Di SaTuKan DenGan BisKut,Ia Akan MemBuatKan BisKut Jadi LeMau... HapaR DaPat MeneRangKan..

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum Hana,

    cak!cak!lamanya menghilang...windu2 ooi...wah seronok erk dpt baby girl...tahniah Hana...kak Nur dtg pun dh terlambat nie...hehe..Darwish bukan main lagi la tu...dh dpt adik...tk ingat ngan auntie Nur lagi...hahah...apa cerita Darwish skrg??

    Kek batik sepiring hantor sini...hehe.

    ReplyDelete
  44. ni mmg xleh bleh.. mmg plg sdap... i like it.. http://familydrjism.blogspot.com/

    ReplyDelete
  45. cantiknya susunan kek :)
    nampak sedap :)

    ReplyDelete
  46. kretifnya akak..first time tgk org wat cmni

    ReplyDelete
  47. wahhh kemasnyer lapisan kek ni..hahah saya punyer berterabur.. hehehe

    ReplyDelete
  48. Malam nie gak buat...spesel menu utk eidul adha thn nie...
    Thanks cik hana n windy oso

    ReplyDelete
  49. kalau gune susu cair boleh x...??

    ReplyDelete
  50. Sebelum ni pejabat buat, tp pernah dpt cantik camni. Nk cuba resepi ni lak mlm ni. =)

    ReplyDelete