Monday, January 24, 2011

Batik Cake @ Hedgehog Slice



malam tadi merajenkan diri melapis kek batik nieh...... selalu wat main lebur jerk... bila di lapis2 nampak kemas la gtu kan.... akceli lama dah bookmark resepi wendyy nih... dan dah lama jugak tak berkain batik dan berduri landak... *erkkk.....hihihi... kek peberet ibu dan anak2... bapa tidak berapa suker.. baguslah! bahagian dier aku yg makan.. haha... ppon thanx wendy... akceli kat dalam blog nih, banyak resepi kek batik, sampaikan ade org tuh fening paler nak buat pilihan mana satu yang ok dan sedap! hihi... klu ikut pendapat aku, aku suker kek batik yg ade telur, insyaAllah tak melekit2 bila makan... cuma pastikan adunan sblm matikan api btol2 pekat... klu cair alamat mmg sememeh la kek batik tuh nanti... lg satu aku suker kek batik yg moist biskutnyer dan tak rangup seperti yg asal.. oh ya... utk resepi yg nih aku buh 2 sudu besar air panas... dan boleh tambahkan nescaffe@serbuk koko jika suka.. ppon ikut selera masing2 la yer.. jom semak resepi, method aku ubah sedikit mengikut pahaman sendri..



RESEPI KEK BATIK @ HEDGEHOG SLICE
resepi asal : wendyy@table2more
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 250g@satu peket biskut merie
  • 200g@satu peket milo
  • 397g @ 1 tin susu pekat - hana buh 3/4tin
  • 4 biji telur A
  • 1sk esen vanilla
  • 150g butter @ 2/3 cawan
Cara-cara
  • Sediakan loyang 7 inci yang di alas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan.*boleh rujuk step by step di SINI.
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan agak kasar. Matikan api.
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis.
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais.
  • Keluarkan dan potong. Hidangkan.

35 comments:

  1. salam hana...siap alas kain batik tu yg mahal tuh!ni bwkan hana kuih koo...tukar ngan kek batik hana yg cun tuh :)

    ReplyDelete
  2. salam hana..cantik tersusn je kek batik ini...sedapnya

    ReplyDelete
  3. salam kak hana..mak ui menyelerakan hubby kite suka kek nih..kemas je lapisannyer...cantik3..tol tue Del siap alas kain batik lg..hu3 kreatif tol akak ku ini ;D

    ReplyDelete
  4. waa.. cantiknya kek batik bila lapis selapis selapis mcm tu.

    ReplyDelete
  5. Salam Hana,
    Cantiknya kek batik lapis ni....sukanya akak tngk...kemas tersusun...leh cuba ni..

    ReplyDelete
  6. Cantiknye.
    Tambah air memang patut, sebab Wendy memang rasa kurang cukup lembap adunannya.

    ReplyDelete
  7. lawa sehhh...kemas dan teratur gitu...auww..i like... nanti jgn lupa buat 1 adunan camni lagi ye, post sini... nak frame ,pastu telan....ngapppp

    ReplyDelete
  8. Waaaaaa..mokcik jepun ada kain batik eks..igt alas dgn kimono jek..hahahaha, ni mesti kain batik dlm pantang kat Darwish dulu...pastu habis pantang mokcik guna kimono jek duk dlm rumah...xpun batik ni wat kemban mandi eh..hahahhahaha

    ReplyDelete
  9. cantiknya kek batik tu...mas gak tak buat2 lagi....
    ngendeng kek kak hana laaa....

    ReplyDelete
  10. baru semalam anak2 gadis akak minta akak buatkan kek batik..akak kata bagi modal akak buat.hihihihi mak yg tersangat kudukut..nanti nak gak buat cara camgini..bg jeles sikit!!!!

    ReplyDelete
  11. nak trylah nanti resepinie..selalu buat keras kejung ajer..sb xletak telurkot

    ReplyDelete
  12. Hana,

    Waahhh cantik menawan lah kek ni tersusun rapi btol....I like ;)

    ReplyDelete
  13. cantik la lapisan tu hana.... mesti ada tahap kerajinan tu nak nyusun...he..he..

    ReplyDelete
  14. Kemasnyer susunan biskut marie tu :-)

    ReplyDelete
  15. salam hana...uikk macam kain batik mak aku jeee....hahaha, pstt tu ke kain yg ko pakai masa mandi ala2 "isabella" tuu..erkk, tak relaaa...hahaha...

    ReplyDelete
  16. to deliah..
    salam del..hahaha... bertaun aku tak pakai kain batik tuh ko.. klu boleh reput, dah reput kot! hahaha

    to kak rosaliza..
    salam kak..kene rajen melapis la kak klu nak gini.. carik semangat dulu.. hihi

    to aqil..
    salam dik.. haha... kretip pemendenyer.. aku tiru wendyy la tuh tayang kain batik yg dah ampir reput kot! haha

    to sizuka..
    nak cantik kene carik semangat dulu tuh kak.. klu tak main lebur semua cam yg sblm2 nih.. hihi

    to kak.yatie..
    salam kak.. lepas potong tuh cam sayang nak makan gtu kak! try la kak.. mmg best resepi nih...

    to wendyy..
    aku kan memandai jerk buh air panas tuh sbb aku dah kurangkan susu pekat. logik ker tidak sub tuh aku main tibai jerk! tp mujur jadik taw.. klu tak, diri sendrik mmg haros dipersalahkan.. haha.. eh! maceh er resepi nih.. best ar.. aku suker.. nnti leh try wat lagik...

    to mimiey..
    taun depan aku buatkan! hahahahahaa... wehhh try la.. best taw.. ko kan rajen... kekekeke

    ReplyDelete
  17. to kak.ummi...
    hahahaha... kimono dah masuk kotak la kak... kang kalau tayang kain pelekat hamzah, org kata tak cukop malam ker sampai tertuko2.. muahahahaha.. kakk.. kemban lain! wakakakakakaka

    to mas..
    meh la mas ader lagik... akak klu wat kek nih makannyer sikit2... kdg sampai seminnggu baru abes.. bukan apa. sayang nak abiskan.. hahahaa

    to kakasma..
    haha... boley kak boley... kasi kiter jeles abis2an sampai juling bijik mata eh... kang blk mesia, kita suh akak btolkan balik mata kita.. kekekeke

    to shafida..
    keras kejung biskut er shafida? rasanya kurang cecair tuh kot... ataupon biskut terlebey banyak... try resepi nih yer.. kek nih moist dan sedap!

    to iryd..
    klu dekat dah uluq setengah loyang.. kang loyang tuh isi penuh balik taw.. muekekekekke

    to anie..
    maceh macehh... idea dr wendyy aku tiru ajer.. lawo kan kan... macam aku! kikikiki

    to qistina..
    haah btol tuh.. kene ade lebey sket semangat kerajenan..klu tak herot berot dbuatnyer.. hihi..

    to eynda..
    leh try eynda... eynda pong boleh buat tuh... janji lapis lek lok er..

    to matgebu..
    salam mat.. hahaha... keji taw tau ko nih! kim salam makjah.. besok2 masa rewang ko kawin, nak pakai sama cam boria.. hahahahaha... wehh aku lg cun dr isabella la... kahkahkahkahkah

    ReplyDelete
  18. Dikkkkk lawonya batik jowomu itewwww

    ReplyDelete
  19. Cantiknye kek batik tu kak!!! So neat ;)

    ReplyDelete
  20. cun cun ah..nak makan pon sayang..huhu

    ReplyDelete
  21. comelnya nampak..sgt kemas..rajinnye mlapis kak..wuhuhuh...
    kak, lau xnk gn susu pekat xpe ke kak?gn susu tpung ke, susu cair ke? leh ke?hehehehe =p

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum...
    Waa cantiknya kain batik. Oooopppppssss kek batik. Nak sikit.

    ReplyDelete
  23. bertambah fenin pale tengok kek batik susun cam niiiiii..weh kak hana..teeettt sama lagi weh..laki aku pun tak suke kek ni...aku jugaaakkk yang kena makan bahgian dia..waduhh

    ReplyDelete
  24. wah cantik la kek tu, selalunya kalau akak buat akak main lebur je biskut tu.

    ReplyDelete
  25. Kite selalu bace blog Hana tp tak komen. Tp kali ni, wajib komen rasenyer sbb lawa tul susunan batik tuu!!

    ReplyDelete
  26. yg nih camn e ina,,,lembut ke dok sekuk dia?? mokwo pun lebih sukakan sekuk yg lembut ala2 kek gitew..maklum lerr gigi dah tak brapa nak ade!!

    ReplyDelete
  27. salam kak hana,
    Aduhai, terliurrr lah tgk kek tu

    ReplyDelete
  28. sangat santek......terpikat laaaa.....nk try laaa..

    ReplyDelete
  29. salam puan,

    wah, cantik tersusun je kek batik ni, mesti nk try buat nnti,lgpun dah lama xbuat..hihi

    ReplyDelete
  30. Salam kak! rajinnya melapis biskut tu! first time nampak kek batik secantik ni. Bravolah!

    Ni yang buat nak rasa ni.

    Macam-macam :)

    ReplyDelete
  31. salam.. nice nyerrr.. share resepi ya.. tq.. ;)

    ReplyDelete
  32. mak aiii!!!kemas giler!nak tiru2..:)

    ReplyDelete
  33. tu la pasal,kemasnye keje tangan..

    ReplyDelete