Sunday, March 6, 2011

Umai Ikan

Assalamualaikum semua..... ada berani ker nak makan umai nih? bagi org sarawak dah biasa la kan... bg orang jepun lagi terer la sbb makan mentah2 (sushi@shashimi).. tapi biler ikut cara org sarawak buat nih, ikannya dah dikira `masak` la kan dengan adanya air limau dan juga cuka... lg sedap bila dbuat macam ni..... tp org kata makan ikan mentah, c*cing berlegar2 dalam otak yer? uishh tidak dapat dpastikan sejauh mana kebenarannya itu... sbb kalau tgk org jepun, adakah disebabkan adanya c*cing2 tersebut jangka hayat mereka lebih lama hingga seratus tahun lebih berbanding kite org melayu... benarkah? wallahua`lam.... but honestly, aku suka umai! hihihihi..... resepi nih dari kak.dayangjack.. sblm nih dah penah try umai ikan tenggiri.. tapi utk kali nih aku gune ikan campur2 yang dbuat shashimi.... aduhhh sedap sungguh makan sorang2! hahahaha... resepinyer pula aku ikut resepi umai udang kak.dayang juga... tima kasih lg skali kak...

sape yang tak lalu makan umai, boleh la makan bunga nih.. bunga nih boleh makan taw wat ulam! hihihi

RESEPI UMAI IKAN
resepi asal : Umai Udang k.dayangjack
resepi II : Umai Ikan Merah

Bahan-bahan
  • 5 ekor udang sederhana (dibuang kulit, dicuci dan dipotong kecil2) @ ikan
  • 3 ulas bawang merah*- hana x letak
  • 2 ulas bawang putih*- hana x letak
  • 1 inci halia*- hana hiris alus halia muda
  • 1/2 inci belacan*- juga tak letak
  • 1 biji cili merah*- hiris alus
  • 1 biji bawang besar (dimayang)
  • 3 biji cili api (dihiris) - optional
  • 1 sudu mkn kacang tanah (yg tlh digoreng dan dikisar)
  • 1 sudu makan cuka
  • 5 biji limau kasturi (ambil jusnya) -hana gune jus lemon
  • sedikit garam dan gula
  • utk hiasan(jika suka) : daun kunyit, daun sup, daun ketumbar, hirisan serai.
  • hirisan tomato - hana tambah
Cara-cara
  1. Perapkan udang@ikan bersama perahan limau dan garam di dlm satu bekas/mangkuk dan biarkan seketika.
  2. Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat. (cili merah boleh ditumbuk atau dihiris shj)
  3. Masukkan bahan * dan kesemua bahan yg selebihnya ke dlm bekas/mangkuk perapan udang@ikantd. Gaul sampai sebati.
  4. Perapkan di dlm peti sejuk sekurang2nya 1 jam ( udang@ikan tersebut akan masak sendiri setelah dicampurkan dgn bahan2 td).
  5. Hidangkan dgn nasi panas. Memang sedap.
  6. **ikan segar yg sgt sedap dibuat umai ialah ikan tenggiri (paling popular), terubuk, bawal dan ikan merah. Cara penyediaannya sama seperti di atas.

19 comments:

  1. mokcik..umai ikan x pnh mkn lg..klu sotong biasa..nmpk sgt2 sedap ni..x payah lauk lain dah..klu ada cacing pun dah x perasan lg..syiok mkn nyer pasal..bak skit..:p~

    munge kaler kunin tu hang cilok taman munge mana eyh..:p

    ReplyDelete
  2. salam hana,
    umai ni lebih kurang mcm hinava..makanan orang sabah.. recipe pun lebih kurang tapi takde letak belacan & kacang tanah..

    ReplyDelete
  3. to deliah ....
    eh lupa nk kabo dalam tuh ader jugak en.sutun.. hihihi... haah la del..gasak situ la cacing pong cacing la janji sodappp... wakakakakaakaa..

    munge tuh mmg ade dalam bekas shashimi yang aku beli tuh.... klu org jepun diorg wat jeruk!

    ReplyDelete
  4. to blu4sky..
    owhhh kat sabah lain eh namanya... sedap pulak bunyik nyer hinava! nanti klu ader resepi share eh.. kite pong tk letak belacan tuh... letak kacang tanah sedap lah! hihi

    ReplyDelete
  5. akak..
    klau sy kena makan umai ni mcmana agaknya ye??
    tak reti kot..nangis agaknya..
    tapi asben giler mkn ikn mcm ni..keli mentah dia kata sedappp..huhu
    tp berkhasiat! elok kan utk otak

    ReplyDelete
  6. Hana..mkn umai berulam bunga ok juga tu...akk suka rasa msm2 tu, tapi xleh nak telan, masa tu akk guna udang rasa kenyal2 je.

    Menci tapi sayang banget hehe

    ReplyDelete
  7. xpernah makan.. n rasanya xkan makan kot

    http://miszalina.blogspot.com/2011/03/apa-pendapat-anda-ttg-minuman-ringan.html
    tlg cik na dalam survey erk kak hana.. thanks

    ReplyDelete
  8. terliur pula bila nampak umai kat blog hana....biasa kat sarawak umai nie makanan ruji bila bulan puasa, maksudnya kat mana2 bazar Ramadhan mesti ada org jual Umai...makin lama makin sebati rasanya....mcm kimci agaknya kot.

    ReplyDelete
  9. salam mama..dah habis kemas ker? kalu sempat kak jihah habis bulan mei nanti.. kalu dan kita jumpa dikuatan yer..hehehe...masa mamatok p amek brg2 kak jihah..
    bab ikan tu kak ilah pun lom p[ernah makan tapi tau ada umai ni sejak dok sarawak..tapi tak pernah rasa..
    aik munge tuneng tu leh mamam ker hehe sedap ker?? kak ilah ni kaki ulam tau ..munge jenis apa tuu kekwa ker

    ReplyDelete
  10. Hana...bunga kekwa sapa ko curi tuh...abislah tuan dia igt kamben Jiya yg makan..hehehehe....dah siap2 packing dah ke....kalau ada piyuk2 buruk tu ko bawak balik je laa...lelong kat sini...hehehe

    ReplyDelete
  11. akak..mas tak reti la makan umai....
    tapi umai tu berposing tersangat la menggoda...
    cantik bangat...

    ReplyDelete
  12. Salam Makcik Hana. Amboi memang padan ler kita berbesan, senang datang Sarawak nanti makan umai. Lepas ni cuba makan linut pulak sambil2 training darwish...hehe.

    ReplyDelete
  13. khana,btoi2 boleh mkn ke bunga tuh..?? heheheh =p

    ReplyDelete
  14. umai ni mcm kerabu ke kak?..ala jakun la pulak x pernah mkn lagi ikan apa akak guna ni? salmon leh buat umai juga ke?...org sini pun mkn ikan salmon x msk...cuma di frozenkan ajer.

    ReplyDelete
  15. hi hana,
    cuba cari in my blog under label fish.. :D

    ReplyDelete
  16. kak hana..
    cam nak try, tapi sah2 lela sorang jerk yg makan :(
    pakcik kat rumah tu menda pelik2 sikit tak makan..daging pun lela tak boleh masak selalu..tension makcik, ggrrrrrrrr...

    ReplyDelete
  17. kak hana.. xleh telan umah, sy amik bunga wat air la.. agak2 rasa dia mcm teh crysantimun x? hehe..
    gi laa gi ngan kak haSue, aritu baru dia tayang umai gak.

    ReplyDelete
  18. Hana.....woitttt!!! Aii dtg nak makan bunge jer la.......mueheehheeeeeeeee.....

    ReplyDelete
  19. tak termasuk dek tekak nie kalu nak nelan ikan mentah macam tue....

    ReplyDelete