Friday, August 15, 2008

Hepi Belated Besday to Me!


Hepi besday to Mama! Hepi besday to Mama! Hepi besday to Mama! Hepi besday to Mama!!.. nih ler lagu yg arituh my hb n anak2 nyanyikan masa kat Sapporo 6hb Ogos yg lps! masa tuh kek tkde coz nk bli tau2 jek la ketidakhalalan nyer....ari nih br dpt buat! tp tk sempat nk potong lagik! coz aku pose! mlm kang br nk potong...tp nk post dulu kat sini! hehehehe...nih resepi by k.nor yg tercayang! hihihi...tQ yer kak! br siap buat dh rasa best! klu mkn mlm nnti mesti lagik best! hehehe...sory k.nor! mmg suka kopipes jek! klu taip sendri tkt lari dr cikgu ajar! hihihi... ada jek alasan dak Ina nih yek! :D

Bahan-bahan ( loyang 9 in (tinggi 3in) )

  • 250gm butter
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan gula perang
  • 4 biji telur (A)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cawan susu segar suam
  • 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • Utk choc ganache:
  • 150gm coklat masakan
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan air panas
  • 1 sudu besar butter

Cara-cara

  1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
  4. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
  5. Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
  6. Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
  7. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment