Friday, August 29, 2008

Kuih Bakar Pandan - Resepi I


kuih peberet zaman berzaman....hahaha....konon2 wat nih nk wat sarapan esok...tp telah dihadap oleh anak2ku sampai tinggal separuh jek nih! sedap sgt la tuhh....resepi nih dh berkali2 buat.. kononnya arinih nk wat kat muffin tray...konon2 nk hangus2 gitu la...tp tk muat pullok tray tuh nk masuk oven! hahahaha...sblm nih gune oven lain...so muat la...kali nih try oven baru.. laa tk muat! simpan jek la wat blk mesia nnti! kahkahkah.......bijan haku gune bijan yg dh disangrai so jd terlebih brown la kaler bijan tuh bila msk...nk tau tuan empunyer resepi? sapa lagik klu bukan kak zana! hehehehe..... mekasih byk2 yer kak zanaku! dh terer la kononnyer wat kuih nih! kahkahkahkah....masuk bakul hangkat sendri! :P


ampun k.na nk kopipes! :D

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair (sejat)
  • 3 biji telur
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
  2. Blender hingga sebati
  3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
  4. Taburkan bijan (jika suka)
  5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.
  6. Potong bila dh btol2 sejuk yer! klu tk nnti potongan tk cantik dan nmpk cam lembik! sabo sabo k! hehehehe

2 comments:

  1. Akak pun buat gak smlm coz nak bwa ke sek..biasa le last day b4 pose tekak ni rasa nak mkn mcm2..klau gi skodeng kat blog2..lgi jdi tak tentu arah..nak2 klau gi umh ina..smgt nak mcuba tu terus memuncak..w/pun kudrat dah tinggal 15%...

    ReplyDelete
  2. hihihihi....penat erk keje? ina blk mesia nnti tk tau la camne gaya.. sama cam akak la jwbnyer..nih sbb teringin nk mkn lagik...dak2 nih pon suka...kejap jek dh separuh! hehe...

    ReplyDelete