Monday, August 25, 2008

Mexican Bun lagi!


tgk la anak bujangku ini! 1st...sukat menyukat!


pastuh gaul2 kan mama?


mama..dh jd la bun nih!

wat lagik request anak bujangku itu.....mama dia tgh sibuk brekpes dia plak tk sabo2 nk mkn bun arituh...so mama ckp,p la wat sendri....dengan baik ati n relanyer dia amik semua bhn2 tuh.. ingredients mmg mama dia dh tulih so dia ikut jek la...tp tk smpai bpe saat..mama ni apa? mama nih bpe? mama camni ker? adehhh sayang oii...mama nk makan pon tersedak2! bila bab menguli tuh dia dh surrender! tp bab masukkan inti dia mai lagik...kali nih butter xde so inti cekelat jek...lg la dia suka......pastu p tabur2 plak ngan kacang...keje dia la tuh...tp topping tk bpe menjadi sgt...nape ntah...bila dh siap...bukan main sonot sbb bun dia dh jadik!...alhamdulillah pandai anak mama! :D

yg nih resepi k.lily MYR

Bahan-bahan
  • Filling
  • -200 gm mentega
  • -1/2 teaspoon vanilla essence
  • -70 gm brown sugar
  • Topping
  • -200 gm mentega
  • -160 gm gula icing
  • -3 biji telur grade A- pukul sedikit
  • -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  • -200 gm tepung gandum
  • Doh Roti
  • -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  • -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
  • -20 gm susu tepung
  • -75 gm gula castor
  • -3 sudu kecil dry yeast
  • -1 sudu kecil garam
  • -1 biji telur- dipukul
  • -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
  • -60 gm mentega
Cara-cara
  1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
  3. Doh Roti
  4. Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  5. Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  6. Masukkan telur dan air/susu segar.
  7. Uli adunan sehingga menjadi adunan lembut selama 10-15 minit.
  8. Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  9. Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  10. Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  11. Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  12. Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  13. Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.

No comments:

Post a Comment