daging samudera cik lela
Bahan-bahan
- Daging batang pinang-lela buat utk 2 orang makan
- @ Kicap
- @ Cuka
- @ Sedikit gula
- Perap daging bersama bahan yg bertanda @ selama setengah jam
- Kemudian goreng daging yg diperap sehingga kering, guna api sederhana besar
nasi minyak cik tulip
ari yg tk berapa nk masak..........daging samudera tuh mmg simple sgt! sedap plak tuh.. tq la cik lela yerk! n makan plak ngan nasi minyak cik tulip! mmg ngam la tuh....mula2 cam tk selera nk mkn pon, akhirnya 2 pinggan gak! hihihihihi...alhamdulillah arinih leh wat kije cam biasa.. :D
Bahan-bahan Cara-cara
Bahan-bahan
- 1/4 cawan minyak sapi
- 2 biji bwg putih,dicincang
- 2 biji bwg besar,dihiris
- 4 kuntum bunga cengkih
- 2 inci kulit kayu manis
- 6 biji buah pelaga
- 6 biji lada putih,ditumbuk
- 2 cawan beras
- 2 cawan air
- 1 cawan susu cair/fresh milk
- 2-3 titik pewarna kuning
- 1/2 cawan kismis
- 3 helai daun pandan
- untuk menghidang, bawang goreng dan buah badam
- Pijarkan minyak sapi dalam periuk.Goreng bwg besar dan bwg putih hingga kekuningan.
- Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga dan lada putih.Goreng selama 5minit.
- Masukkan beras,air,susu cair,daun pandan yg disimpulkan serta pewarna kuning.Kacau supaya semua bahan serata.Tutup periuk dan tunggu hingga air kering.
- Masukkan kismis dan kacau rata.Setelah itu tanak nasi hingga betul2 masak.Ketika menghidang boleh letakkan bawang goreng serta buah badam.
No comments:
Post a Comment