Sunday, September 7, 2008

Kerepek Kentang Pedas


terasa nk mengunyah plak dh mlm cenggini.....per lagik! projek kentang goreng kat dapur! masak 10minit. tk sampai 5 minit dah abih!! hahahahaa....hb haku tuh la! pekena plak ngan nes panas sambil tgk tv...mmg tk sedor dh abih! aikss dh abih! kahkahkah...nk lagik wat sendrik la yang yer! :P resepi oleh k.zana! mmg best la kak! krap krup krap krupp! ina tmbh belacan skit! ehehehe....mekacih kak! kopipes yerk! ampunnnnnn....:D

Bahan-bahan ( 4 org )

  • 5 biji kentang
  • 2-3 sb lada kisar
  • 4 biji bawang kecil
  • 3 biji bawang putih
  • sedikit ikan bilis
  • 2 sb sos tomato
  • 1 sb gula
  • belacan skit
  • sedikit garam
  • 2 genggam ikan bilis goreng
  • 2 genggam kacang tanah goreng
  • minyak utk mengoreng dan menumis

Cara-cara

  1. Kupas kentang, hiris nipis dan goreng hingga kekuningan
  2. Kisar bawang kecil,bawang putih dan ikan bilis
  3. Tumis bahan kisar dan lada kisar + belacan hingga naik bau
  4. Masukkan sos tomato, gula dan garam, gaul sebati.
  5. Masukan chips kentang, ikan bilis,kacang dan kacau hingga rata.

7 comments:

  1. akak tgok pic tu rasa nak buat pulak..klau akak buat kkdg lum buat smblnya chips nya dah kena ambush dulu..

    ReplyDelete
  2. nih td wat pon bg dua...satu tk pedas tuk anak2.. yg pedas tuh la kami berdua yg perabihkan! laju jek tgn smbil tgk tv.. tk tgk pinggan! kejap jek licin! pas nih leh wat lagik! mekacih k.na! :D

    ReplyDelete
  3. hi.. salam singgah.. sy nak mintak resepi nie ya.. nk cuba buat..

    klu rajin singgah la blog sy...tq

    ReplyDelete
  4. amik la p'na... slamat menjamu selera yer! n slamat ari rayaaa! :)

    ReplyDelete
  5. nak tnya..macam mana ya nak pastikan kentang yg digoreng tu tak melekat ?? kena rendam air garam dulu ke?
    -fana

    ReplyDelete
  6. Salam..biasa sya buat mest ubi lemau, xrangup. Mcmn nk kekal rangup?

    ReplyDelete