Bahan-bahan |
1 kg daging [potong sebesar 3 inci] 2 cawan santan pekat [1 biji kelapa] 1/2 cawan kerisik 1/2 biji kelapa [dipotong nipis] >>x masukkan 3 s/b gula merah 3 keping asam keping Daun kunyit [koyakkan] garam Bahan mesin 2 s/b ketumbar 1 s/b jintan manis 1 s/b jintan putih 1 s/b lada hitam 3 kuntum bunga lawang 5 kuntum bunga cengkih 25 biji cili kering 20 biji bawang merah 5 cm halia 5 batang serai 3 cm lengkuas |
Cara Memasak |
1. Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali. 2. Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak. 3. Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata. 4. Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. [sebaiknya keringkan sikit rendang ni] 5. Hidangkan. |
|
Sunday, September 21, 2008
Rendang Tok
sebenonyer tk penah msk sblm nih rendang tok! nih hasil skodeng resepi k.liza tp k.liza suh wat kering tp kita tk wat kering sgt.. sajer nk berkuah skit...:) jom layan resepi k.liza nih...mekacih yer k.liza! :)
Labels:
daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment