nih lauk kegemaran en.hb.... mmg pedas tp pandai2 la seimbangkan kepedasannyer tuh! tp mmg sedap! tk caya cubelah! ngeh ngeh ngeh.......
Bahan-bahan
- 500g sotong - potong bulat2
- * 20-25 biji cili padi - leh campur ngan lada merah jika tk thn pedas
- * 5 biji bwg merah
- * 2 ulas bwg putih
- * 2 sudu mkn ikan bilis
- 1 biji bwg besar - dihiris
- minyak utk menumis - lebihkan skit dr tumis biasa
- air - jika perlu
- garam
- gula
- cuci sotong n toskan.
- tumbuk bhn yg bertanda *. panaskan minyak. tumis hingga lada betul2 msk n naik minyak.
- masukkan sotong n bwg hiris. gaul rata. klu kering leh tmbh air skit. tp biasanya sotong akan kuarkan air.so tk yah letak pon tkpe...nnti banjir kang ngan air lada!
- perasakan ngan garam n gula.jgn msk lama2 nnti sotong liat!
- angkat dah hidangkan.
No comments:
Post a Comment