Thursday, September 18, 2008

Sambal Sotong Cili Padi


nih lauk kegemaran en.hb.... mmg pedas tp pandai2 la seimbangkan kepedasannyer tuh! tp mmg sedap! tk caya cubelah! ngeh ngeh ngeh.......

Bahan-bahan
  • 500g sotong - potong bulat2
  • * 20-25 biji cili padi - leh campur ngan lada merah jika tk thn pedas
  • * 5 biji bwg merah
  • * 2 ulas bwg putih
  • * 2 sudu mkn ikan bilis
  • 1 biji bwg besar - dihiris
  • minyak utk menumis - lebihkan skit dr tumis biasa
  • air - jika perlu
  • garam
  • gula
Cara-cara
  • cuci sotong n toskan.
  • tumbuk bhn yg bertanda *. panaskan minyak. tumis hingga lada betul2 msk n naik minyak.
  • masukkan sotong n bwg hiris. gaul rata. klu kering leh tmbh air skit. tp biasanya sotong akan kuarkan air.so tk yah letak pon tkpe...nnti banjir kang ngan air lada!
  • perasakan ngan garam n gula.jgn msk lama2 nnti sotong liat!
  • angkat dah hidangkan.

No comments:

Post a Comment