Tuesday, September 9, 2008

Tau Hu Far


alhamdulillah menjadi juga tauhu far aku! gumbiranyer rasa di hati! mekacih byk2 kat Kak Noorma aka Mummy atas sumbangan GDL tuh! mmuuaah! cayang mummy! ehehehe... tp rasanya den punyer nih terlalu lembut! tp menten sedapppppp!! wa ckp lu! ehehehe...

Bahan-bahan
  • 300 gm kacang soya -rendam semalaman
  • 12 gelas air (ini untuk kisar dengan kacang soya tadi untuk dapatkan 12 gelas air soya) * 1 gelas air soya bersamaan 200ml
  • 1 sudu (sudu kecil kentucky) Tau Fu far Curding (istilah lain kat kedai bakery ialah GDL iaitu Glukono Delta Lactone)* benda ni takleh letak banyak, nanti pahit
  • 2 sudu besar potato stratch (tp kalau takde tepung jagung pun boleh)
  • 1/2 gelas air suam
Cara-cara
  1. Kisar kacang soya bersama 250 ml air (12 gelas air ) Tapis 2 kali untuk dapat hasil yang halus dan licin
  2. Sukat perahan air kacang soya sehingga menjadi 12 gelas
  3. Air soya dijerang atas api sederhana hingga mendidih
  4. Sementara itu, larutkan 2 sudu besar potato stratch bersama 1 sudu kecil tau Hu Far Curding di dalam 1/2 gelas air suam
  5. Sediakan bekas kedap udara(tupperware)
  6. Tuang larutan potato stratch tadi ke dalam tupperware
  7. kemudian, ambil air kacang soya dan tuang secara meninggi (ala teh tarik). Tak perlu dikacau lagi
  8. Cepat2 tutup tupperware dan jangan buka. Biar hingga beku/sejuk
  9. Hidangkan bersama gula merah atau gula putih.

No comments:

Post a Comment