Sunday, November 16, 2008

Ikan Pais

masak ni pon senang.. tapi xde daun pisang..aku selimut ngan daun kunyit n alum.foil jerk.. huhuuu... sedap juga... resepi cik iza... thnx iza.

Bahan-bahan

  • 1/2 kg ikan kembung
  • * 4 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • 5 sb lada boh
  • 3 sb air asam jawa
  • 2 sb santan pekat
  • sedikit garam, gula n perasa
  • daun pisang n lidi utk bungkus

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
  3. Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
  4. Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
  5. Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan. Sedap mkn panas2 ngan nasi putih.

2 comments:

  1. ikan pais...cam sedap je...ala2 ikan bakar ekk?

    ReplyDelete
  2. haah..lebih kurang..cume nih ade letak santan so rasa lemak2 gtu la.. sedap try la.. gune daun pisang lagi best..kat sana kan byk daun pisang..

    ReplyDelete