Monday, November 24, 2008

Kuih Bom @ Onde-onde

dah lama tak makan kuih nih... terhingat2 dulu kecik2 suka beli ngan wak aji jual kuih.. dh arwah wak aji tuh.. kuih peberet arwah atuk.. suka betul dia makan kuih nih.. maklum ler xde gigi.. hehehe.. alfatihah utk arwah atuk ngan wak aji.. resepi amik kat dapur noreen... thnx noreen. x meletup pon! dan alhamdulillah tak merekah.... tapi hana gune bijan dh sangrai tuh pasal kaler terlebey brown..better gune bijan putih..:)

Bahan-bahan
Bahan2 untuk doh:
200gm tepung pulut
1 camb tepung gandum
1 camt air kapur
200ml air
secubit garam
bijan secukupnya
minyak untuk menggoreng
Bahan2 inti:
1/2 biji kelapa parut
60gm gula melaka/gula merah
20gm gula pasir
50ml air

Cara-cara

  1. cara membuat inti: jerang gula melaka, gula pasir dan air sehingga larut
  2. kemudian tapiskan ke dalam kuali dan masukkan kelapa parut
  3. kacau di atas api sederhana panas sehingga inti agak kering
  4. angkat dan biarkan sejuk sementara membuat doh
  5. cara membuat doh: masukkan kedua2 tepung dan garam ke dalam mangkuk adunan, kacau rata
  6. kemudian masukkan air kapur dan air sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh dan tidak melekat ditangan
  7. bahagikan doh kepada 15 biji dengan setiap satu seberat 30gm (saiz bergantung pada masing2) dan bentukkan menjadi bulat
  8. setelah itu ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan dan isikan 1 camt inti kelapa, tutupkan semula doh tadi supaya menjadi bulat
  9. lakukan proses ini sehingga habis doh tadi digunakan
  10. ambil satu doh golekkan ke atas bijan supaya elok melekat menutupi keseluruhan
  11. lakukan sehingga habis
  12. panaskan kuali dengan minyak yang banyak dan gorengkan sehingga masak dan keperangan
  13. angkat dan hidangkan
  14. jika tidak mau digoreng kesemuanya bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara tanpa digolekkan dengan bijan
note: petua untuk kuih bom tidak meletup dan merekah - minyak mesti banyak dan biar digoreng terendam, minyak jangan terlalu panas, jangan digoreng terlalu lama, terus menggoreng selepas siap dibuat dan jangan dibiarkan pada suhu bilik.

9 comments:

  1. wah kueh nih ler idaman ku...balik sure pi carik kuah nih...ari tu try pi cari tepung mochi kot2 leh ganti ngan tepung pulut...cari tak bersungguh,tak jumpe ler...
    huhuhuhuuu...sekali nampak kat sini,adui teringat balik...sejuk2 mengidam tah ape2...wakakakaka...

    ReplyDelete
  2. aik...ngidam ke?? jeng jeng jeng... hihihi.... tepung mochi byk la aishah. tp stkt nih akak tak penah lagik gune tpg mochi utk wat kuih coz stok tpg mesia ada lagi.. :)

    ReplyDelete
  3. ina, kalau kuih bom tu mmg betul dah.. tp onde2?.. bukan ke onde2 tu nama lain bg kuih buah melaka, yg warna hijau, ada gula melaka dan ada cover dgn kelapa parut? tu baru onde2 kan...

    k.nor

    ReplyDelete
  4. k.nor..kalau kluarga kita aka org kg (hehehe) panggil kuih nih 'kuih onde-onde'.. kalau yg buah melaka tuh kuih buah melaka la.. lain tempat lain loghat kot... dr kecik kita mmg sebut kuih nih 'onde-onde'... :)

    ReplyDelete
  5. pastu kan.. bila org sebut kuih ni'kuih bom' pon mmula kita konpius..sbb kat kg kita (kg lg :D)klu kuih bom tuh kuih yg betul2 mcm bom,bulat(lebih kurang cam burger mesia tp rasanya manis) n kadang cicah ngan sambal. kat kantin sekolah dulu2 suke beli kuih bom nih.. hehehe tapi bila org kata kuih onde-onde nih kuih bom, so kita ikut jerk la org gelar gtu... heeeeee...

    ReplyDelete
  6. huaaa nak jugak kuih niii
    sini pakai tepung pulut apa?
    tepung mochi? bagi nama tepung spesifik sket! akakak macam bersemangat nak buat!

    ReplyDelete
  7. kak hana..
    kita tak pasti tpg mochi yg mana satu leh gune utk kuih nih.. sbb kita pon tk penah gune lagik tpg sini. nnti kita try tnya sape2 yg penah buat... xde stok tpg mesia ye? alahai ciannya..meh dtg kanazawa.. :)

    ReplyDelete
  8. mengidam nak mkn je...takde jeng..jeng..pon...
    biase ahh sejuk2 semua bend anak ngap...

    ReplyDelete
  9. ooo tepung mesia mali kaa.. ekekek tak pe la kalo gitu.. nanti akak try and error.. tapi bila menery, banyak errornye dari tak error!

    ReplyDelete