Wednesday, March 27, 2013

KeK Kukus Tembikai


Assalamualaikum dan bertemu kembali.... kek lagi utk makan2 keluarga... semalam adik2 dan emak ayah dtg dari kampung... sambil minum petang dapat la menjamah kek yang sedap neh.... emak pon sgt teruja dgn kek neh... hihi... tak rajen nak bakar selapis-selapis... maka aku kukus ajer menggunakan resepi kek kukus yang biasa aku buat.... ilham resepi kek nih dr kek lumut sblm2 nih tp aku dah olah mengikut citarasa sendiri...try n error jer... silap pulak kulit tebal sama dgn isi... hihihihi.. ppon sedap dan moist! ok la selamat bercuti buat semua.. lepas nih tuan umah nak berehat dan bercuti ke pantai timur...(bkn dah mmg kat pantai timur ke nih? hahaa) .... k daaa jumpa lagii...


RESEPI KEK KUKUS TEMBIKAI
loyang 8inci

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung superfine @ tepung gandum
  • 1 buku butter (250g)
  • 1/2 cawan horlick
  • 1/2 cawan nestum kisar
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1/4 cawan susu pekat
  • 1/4 cawan serikaya
  • 4 biji telur
  • 1sk esen vanila
  • Pewarna/perisa : hijau pandan, merah dan kuning 
  • Segenggam kismis hitam - belah dua

Cara-cara
  • Pukul butter dan gula hingga kembang dan halus. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang. 
  • Masukkan esen vanila, susu pekat dan serikaya. Pukul lagi sebati.
  • Ayak tepung, horlick dan juga nestum. Kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan pukul sebati dgn speed paling perlahan.
  • Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dengan nisbah 3:1:2 (merah:kuning:hijau). Warnakan, Masukkan kismis hitam separuh ke dalam adunan merah dan separuh lagi untuk tabur.
  • Panaskan kukusan. Oles loyang dengan butter. Tuang dan ratakan adunan berwarna hijau. Kukus 15minit atau sehingga masak.Pastikan loyang ditutup dgn aluminium foil supaya air kukusan tidak menitis atas kek.
  • Kemudian masukkan adunan berwarna kuning dan ratakan. Kukus lagi 15minit.
  • Akhir sekali tuang adunan berwarna merah dan taburkan baki kismis hitam. Kukus lagi selama setengah jam. Sejukkan dahulu kemudian baru potong.


41 comments:

  1. cantiknya, rasa nak buat lah nanti, menarik betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq tina.... try la insyaallah sedap.... :)

      Delete
  2. cantik menarik la kek tebikai hana ni...cam tingin nak terai ni hihi..
    Hmm kek lapis coklat cis dah try wat dah..gara2 tergoda tgk kek hana hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kasih na sudi try kek cekelat tuh.... ada belen lg tak? hehehehe... meh kita goda yg neh plak.... jom buat! hehehe

      Delete
  3. cantik la kak hana.. hmm teringin jugak.nak kena beli serikaya dulu nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tima kasih atie... atie buat tentu lg cantik nanti... akak nyer bhgn jgn lupa yer... hehehehe

      Delete
  4. as-salam
    cantiknye kek Kukus Tembikai..menarik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikussalam ady... tima kasih... ^_^

      Delete
  5. best..best..best..<<<baca gaya cm upin ipin

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol... btol..btol... mcm upin ipin gak! hihihi

      Delete
  6. olololooo.. comeynyerrr...
    hana.. akak nak yg isinya tebal takmau yg kulitnya tebal... hehehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi.... semalam awal2 lg dah kene perli ngan hubby nape kulit dier tebal... hahahaha... tak lulus nisbah la kak... kekeke

      Delete
  7. cantekkkkknyeeeee... hana mmg tangan berseni.. dah tu rajin pula... cayalahhh... nak buat gak.. sbb suka tiru org wat.. tapi sob sob sob.. bila kah ada time..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maceh kak nani yg baik ati.... hihihi..... meh kita fuhh fuhhh manyak sket bior akak jd rajen.. kekekeke

      Delete
  8. Cantek..n terbaek...macam puding tembikai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq rahel.... aah la yer... br teringat puding tembikai... tobat sekali jer buat aritu... hahaha

      Delete
  9. Uiiikss dah nak lalu ke pantai2 tu, singgah2 la ke sungai2...hehee...x acii ko tau... Kita duk pantai timur eks? Hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... akak nampak tak kita malam tadi.... dah lalu dahh... terjun dlm sungai awana yg lagi satu tuh.... tenggelam tak timbul2.. kekekeke.. eh bkn sepupu sepapat pantai timur ke? ker bukan? wakakakakaa

      Delete
  10. mintak akk sepotong.. akk tak gerak ke mana2 lagi.. huuu .. ulang alik sekolah jer.. selamat bercuti ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita pon br nak gerak kak.... dah nak abes cuti br terkeseng2 nak kuor jln.. hihi

      Delete
  11. kak hana napa cantik sgt kek tu..nampak moist gebu plak tuh..geram dan cemburu...argghhhhh...ni xleh jadi nie!!!!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ati2 tu siti turun tangga kang tergolek... tepung x dpt, tembikai lg laa tak jamah kang.. kekekeke

      Delete
  12. Salam Hana...sedapnyer kek tu buat minum petang...makan plak dgn ibu ngan ayah...lagi bertambah2 bila makan...he he he...tgk kek tu teringat plak nak makan tembikai....sedapnyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam fiza.... kita pon mcm dah lama tak makan tembikai. nak carik jugak lah! hihihi

      Delete
  13. eiyy! suke2! comelllnyee kiut miut hehehe :) Terima kasih kak hana for this recipe :)

    ReplyDelete
  14. sedapnya kek kukus mcm ni, lawooooo pulak tu..tq berkongsi resepi, leh cuba nnti..

    ReplyDelete
  15. kreatif; adanya kek kukus tembikai ni..

    ReplyDelete
  16. Salam....kak hana apa khabar skrg.. Dah balik malaysia kan. Mesti rindu suasana masih di jepun. Saya pun hrtu teringat sangat sehinggakan mencari2 resipi tempura...walaupun buat tak brapa nak menjadi. Kak hana tau ke cara nak jadikan udang tu betul2 straight.....hehe. Ohye...mohon copy resipi kek tembikai ni k

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam zam.... kabar baik dik... zam camne sekarang? akak tgk makin hebat... (firasat dr jauh...hihihi) mau nyer tak rindu... budak2 nih asyik la tanya bila nak 'balik kampung'....

      Delete
    2. akak pon dah lama tak wat masakan jepun... bukan dah tak minat tapi malas kemain nak memasaknya... hahaaa.... psl udang tempura tak bengkok tuh, akak belah bhgn bawah buang urat itam tuh... kalau tak belah nanti dia bengkok. lagi satu tips, cucuk dgn lidi satey kat tengah2... mcm sula gitu la... hihihi... then goreng dgn lidi tuh skali... dah masak tanggalkan la lidi tu

      Delete
    3. adehhhhh bengong btol la aiped akak nih... kene shout satu satu..

      Delete
  17. Saya dah try kak buang semua urat atas dan bawah udang tu mcm nihinsei ajar....tapi die bengok juga lagi......geram tul.... Jepun buat kat sana smart je jadi... Hairan tul. Ohye...akak ngajar sekolah mana.....? InsyaAllah andai berminat utk kongsi ilmiah dan bkeseempatan...

    ReplyDelete
  18. woww..cantik banget kek tembikai hana nih..maleh nk minta sbb sure conpemm dh abiss kan..kan..kan!!

    ReplyDelete
  19. Wehh ada kek.. sila insaff..hahaha

    ReplyDelete
  20. sedapp.. menarikk.. menyelerakan.. kaler cantik.. bestttt.. errr.. nak sikikkkkkk... hu3..

    ReplyDelete
  21. done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  22. comelnya kek ini...mini tembikai

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum hanna....
    Cantiknya kek nie... Tertarik tgknya... Pasti buat dlm masa terdekat nie.... Suka sesgt

    ReplyDelete
  24. As Salam , cantiknya kek ni mcm terasa nak buat malamx2 ni hehehhehe anyway tq 4 sharing resepi ni :)

    ReplyDelete
  25. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  26. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete