Friday, November 14, 2008

Muffin Coklat

dah bape lama aku try wat muffin tak penah merekah atas...tapi atas tunjuk ajar k.nor alhamdulillah dari ari ke ari makin betmbh puas ati.. aku suka muffin yang merekah atas tuh.. setengah org suker rata jerk... pada aku yg merekah nih nmpk cun kot! muahahaha... muffin k.yani nih mmg paling best muffin yg penah aku cube.. nk buatnyer pon senang.tk caya korang cube la! :D thnx k.yani!

Bahan-bahan

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  8. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

No comments:

Post a Comment