Friday, December 26, 2008

Brownies Kukus Lapis Cheese

sebenonyer nak n3 mlm tadi...tapi mataku sudah stim yg teramat mau titun! pagi nih baru leh n3.. yg nih aku buat utk kawan hubby sempena cristmas... dia duk berjiran ngan kami nih... laki bini sama satu lab ngan hb... tuh sambut berdua jek la tuh! coz anak dia dtinggalkan d vietnam.. syian kan... tp nk wat camne erk sbb dua2 study... huh! aku bila nk sambung lagik nih?? arghhhh! malesnyerr... heeeeee.......

resepi nih ilham dari dua insan... cewwahhh! mcm nk berkarya pulak! hahahaha... iaitu mrsdayat@nanee and kakfida myr yg paling ngetop d myr tuH! hehehe.... kalau ikutkan nanee kene gune brownies kukus yg ade jual dpasaran...tp sbb aku takde, so aku gune resepi kakfida brownies kukusnya tuh... tapi brownies ni agak padat...ke aku yg tersalah adun? tak tau la.. tapi rasanya mmg sedap! mewah ngan rasa coklat! hana bagi dua2 la ye resepinyer.. sape yg ade ready made tepung tuh leh cube..yg xde leh pilih mana2 brownies yg ade... selamat mencube! ;)

Bahan-bahan
  • *500g campuran brownies kukus (premix)
  • *4 biji telur gred B
  • *75ml minyak masak
  • *200ml air
  • *5g baking powder
  • *5g soda bikarbonat
  • **inti cream cheese**
  • 250g cream cheese
  • 60g gula castor
  • 1 biji telur gred A
  • 25ml air
  • nota:premix brownies tu bule cari kat kdai baking supply.kalo tak jumpe,bule gune resepi brownies yg ade....jadik jugee....=)
Cara-cara
  1. campurkan semua bahan bertanda * dalam mixer.pukul dgn kelajuan sederhana lebih kurang 3 minit
  2. utk inti - campur semua bahan bagi inti,kecuali telur.pukul sampai kembang
  3. kemudian,masukkan telur..pukul lagi.(skejap aje..bg rata jek)
  4. cara melapis - masukkan separuh adunan brownies kukus dalam loyang yg dah di alas dgn kertas minyak.kukus selama 15 minit
  5. masukkan pula inti..dan kukus selama 15 minit lg
  6. masukkan baki brownies kukus,kukus selama 20 minit..
  7. edit: balut tutup kukus ngan kain/tutup loyang ngan aluminium foil,pastu kukus dgn api besar
Brownies Kukus KakFida
Bahan-bahan
  • 200 g mentega/majerin
  • 200g dark choc.
  • 170 g tepung gandum
  • 30 g serbuk koko
  • 4 biji telur
  • 170 g gula halus
Cara-cara
  1. Cairkan mentega dan choc. secara double boil, kacau rata dan biarkan suam. Ketepikan.
  2. Tepung dan koko diayak bersama.
  3. Di dlm mixer, pukul telur dan gula hingga kembang.
  4. Masukkan campuran tepung dan gaul rata dgn spatula.
  5. Masukkan pula campuran choc. dan gaul lagi hingga rata.
  6. Tuang adunan ke dlm loyang bergris dan kukus hingga masak selama 15 min.
  7. Sejukkan brownies dan potong 2 inc. persegi.
  8. Hias brownies ikut selera. Disini saya bubuh topping dgn choc. cair dan juga badam hiris. yg dipanggang. *hana hias dgn choc.ganache n stoberi.

10 comments:

  1. wah2 kak hana.. demam strawbeery nampak...

    ReplyDelete
  2. maklum ler musim buah pisang kaki dh abih! skrg musim stoberi plak sha..mcm jugak musim durian rambutan la kan! ngeh ngeh ngeh....

    ReplyDelete
  3. rajin beno akak wat kek. ni ni sapa perabih kan suma kek² tu. kasik la ka sini skitttt

    ReplyDelete
  4. nih baca khatam ke tak nih? ke tgk gamba jerk? bagi kat jiran la dik... kami mkn cume dpt sepotong dua jerk sbb buat pon cume setengah adunan......

    ReplyDelete
  5. hehehe... takkan setiap kali akak wat kek bg jiran kottt... bagik la kat sini.. hihihi

    ReplyDelete
  6. dari awal lagik tak khatam baca.. hehehehe! ni ngah nak siapkan keja skola mak. khatam tgk gambar jek... sambil wat keje sambil tengok resipi.. buley gitu? kikiki

    ReplyDelete
  7. a'ah...mmg tuh ler klu tkt tk perabih mkn mmg jiran ler mangsanya! muahahahaa...

    ReplyDelete
  8. tak prasan ada brownies ni.. ada strwbery lagik.. menjadi betul ldg strwbery kat belakng umh tuh yek ..hikhikhik

    ReplyDelete
  9. a'ah k.na! berbakul2 kita petik! nak?? hihihihi....

    ReplyDelete
  10. nak try laaa~~~
    mcm sedap jew..

    macih kak hana...

    ReplyDelete