Saturday, December 13, 2008

Kek Coklat

projek malam tadi... buat utk kawan2 danish arini... disebabkan dh malam, so malas nak deco lebey2.. just tabur2 jerk ngan colour rice! huhuuuuu... resepi fendi@k.yani myr.. sedap kek nih tapi merekah la pullokk! sib baik ade ganache ceklat tuh so dpt cover line! hahahaa...

Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
  • Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
  • Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
  • ==============================
  • ** Topping **
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
Cara-cara
  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, deng an api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk

6 comments:

  1. sedapnya kek coklat tuu. jiya pon dah sampai 2 kali wat kek ni tapi apsal akak cakap akak nyer kek ni merekah? jiya tak pernah sampai merekah lagik masak kek ni. mungkin oven akak panas sgt kut... yela, akak duk tempat sejuk, oven bagik kaw kaw panasnya.. abis gempa bumi kek org.. kikiki

    ReplyDelete
  2. tuh la jiya..rasa dia dh sedap dah.. tapi tang 'gempa bumi' tuh yg mengkongpiuskan akak..sbb suhu pon 170, rendah tu tau...sbb biasa akak gune 180 for baking mana2 kek.. kek lain tkde plak merekah ngan suhu 180 tu... yg nih suhu rendah leh merekah pulak! huhuuuuu... ishh tk paham.. tak paham... pahtu skit punyer lama daaa nak masak, sampai satu jam! padahal wat setengah adunan jerk! hmmmm....ntah ler..

    ReplyDelete
  3. smalam pun kite wat kek coklat tp pakai tepung readymade.umah penuh ngan anak buah & 2 kakak.sebelum g spital td tepek topping fresh krim & lapis bluberi.tpkan hana...tak sempat kite nak tangkap gambo dah abih kene ngap.
    uishhhhh syedap sgt la tu ek...(masuk bakul haku wakaka)

    ReplyDelete
  4. tepung readymade? ye la nk cepat punyer pasal kan! awat la hang tk sempat snap! bleh la gak den tumpang kenyang air liur! ekekekeke

    ReplyDelete
  5. Salam Sis Hana, nak tanya kalau buat setengah adunan tu apa maksudnya ye? Saya tak pernah buat kek sepanjang umur hidup saya, Hehe ingat nak try-try buat. Thanks ;D

    Heee...Budak Baru Belajar
    -iMa-

    ReplyDelete
  6. wlam ima..
    klu setengah adunan tuh maksudnyer bhn2 atau sukatan yg ader tuh di bahagi dua. maknanya nanti hasilnyer kecil sedikit lah! slamat mencube! :)

    ReplyDelete