![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhku3-yJ4z3TWsDyrqyxAd2tf6T6_r744muOv7yTOHcYOF9oh95-jVu9f1M7R5rfv-NRr43tKermwopy1VLF3NaidLm23a7DMR7cpavaInwe7o4xHT18tgQWSNMQ3POEQ1fXVUigWWerFQ/s400/nasiminyak.jpg)
Bahan-bahan
- 4 cawan beras basmati
- 5 cawan air
- 2 kiub ayam
- 2 helai daun pandan
- pewarna merah, kuning dan hijau
- [bahan tumis]
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- [bahan hias]
- bawang goreng
- kismis
- Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
- Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
- Masukkan beras dan gaul rata.
- Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
- Masaklah nasi sehingga masak
- Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
- Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka
No comments:
Post a Comment