Tuesday, January 27, 2009

Donut

semalam tengok lela@lelayong wat donut ngan asam pedas.... ngan tak semena2 teringin jugak nk wat menu yg sama... pagi td masakkan hb lauk asam pedas ikan n ptg nih wat donut plak! hehehehehee...... arini acara memecahkan dara doughnut cutterku iteww pemberian dr pn.ros@onigiri! hihihihi... mekacih ros! resepi nih dari HaSue...sedap n lembut! frozen skali esok leh wat bekal danish! hehehe...maleh punyer psl nk wat bento! heeeeee.... thnx HaSue....C&P yaa...ampunn! :D

Bahan-bahan
  • 500g Tepung Gandum Berprotein Tinggi (guna tpg biasa pun ok)
  • 1 Peket Yis Segera(jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)-11g
  • 50g Marjerin
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
  • 2 Sudu mkn Tepung Susu(kalo xde,boleh gantikn dgn 2 sudu susu pekat)
  • 1 Bji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)
Cara-cara
  1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..
  6. Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan..
  7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
  8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda.
yang nih lebihan gune donut cutter yg tgh tuh! sbb mls nk uli smula goreng jerk terus then cucuk2 ngan lidi satay!

7 comments:

  1. terliur lak den nengok...frozen byk2 bile lapo goreng je...

    ReplyDelete
  2. Takyah g dunkin donut, big apple, j.co donut, buat sendiri lagi best kan,kan,kan..!!

    ReplyDelete
  3. Kak..walllaaaaa..
    mana gambar assam pedasnyer?
    nak nengok gakkkkk, huhuhu

    ReplyDelete
  4. kt pun slalu goreng gtu jugak yg bah tengah tu...pastu cucuk dgn lidi mcm hana buat tu...budak2 mmg suka gtu kann!!!!

    ReplyDelete
  5. amboii.. laju nya hana, ingat baru nk salin resipi... alih2 dia dh jln dulu... nk 10 batang dunut kecik2 tuh...

    ReplyDelete
  6. hari tu wat racun orang ikut resipi hasue gak.. akekeke.. tak leh ingat kuih tu tauuu!! mesti nak gelak!

    ReplyDelete
  7. to aishah..
    btol la sha....sonang kejo! hehehe

    to noorma..
    ya betollll! tapi kat sini byk donut tak leh makan...mmg kene wat sendrik la noorma..

    to lelayong..
    alamak lela...ya ampunnn! asam pedas dh tinggal kuah jerk! tuh pon akak tgh hirup nih! hehehehe...

    to are..
    senang kan! pas ni nk buat lagik cenggitu! hehehe

    to anawahid..
    aku skrg tk leh tgk mende gebu2! mmg mcm nk ngap terus jerk! hehehe

    to jiya..
    tapi yg nih xde racun tau jiya! selamat tk masuk jamban! ekekekeke

    ReplyDelete