Wednesday, January 7, 2009

Lemon Cake

my 1st order dr saff n d geng!..... heeeeeee.... ketaq lutuq dbuatnyer nk siapkan kek nih! jd huduh la pulak! huhuhuuu maklum lerr 1st time! ngeh ngeh ngeh.... oppss bukan niat nk bisnes, tp just nk tlg kwn2 jerk..heeeee resepi asal Lemon Roll Cake k.yani.... tapi aku buat mcm kek biasa la... wat 3 lapis.. tp bit sweet la kek ni kat tekak aku... gomen er korang! nrxt time kene kurangkan gule skit la.. stoberi tuh beso gedabak! laki aku yg bli...dh pesan suh carik yg kecik...tp dia balun jugak yg beso nih sbb dia kata xde dh yg kecik2.... xpo la yang! janji leh deco.... puas la diorg mkn kek lemon tp stoberi yg melambak! muahahahahaaaa.... kek dah siap! bleh amik bila2 masa.......

Bahan-bahan
  • 3 biji telur- asingkan kuning dan putih
  • 70g gula halus
  • 1 biji kulit lemon- parut
  • 55g tepung gandum
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1 sudu besar minyak masak
  • Krim:
  • 100g mascarpone/ cream cheese
  • 20g gula halus
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 100ml fresh cream/whipping cream
Cara-cara
  1. Alaskan dulang oven dengan baking paper. Asingkan putih dan kuning telur. Naikkan suhu oven ke 180C.
  2. Pukul telur putih sehingga berbuih. Masukkan gula sikit demi sedikit sambil dipukul. Lepas tu pukul sehingga kelihatan bertanduk atau bila diterbalikkan mangkuk, telur putih tu tak jatuh.
  3. Masukkan pula ke dalam no. 2 tadi, telur kuning sebiji demi sebiji sambil dipukul.
  4. Lepas tu masukkan kulit limau, tepung yg telah diayak, jus lemon dan juga minyak masak. Kacau dengan spatula.
  5. Tuangkan ke dalam dulang oven. Ratakan adunan. Kemudian bakar selama 12-13 minit.
  6. Bila dah siap dibakar, keluarkan dari oven dan sejukkan.
  7. Utk krimnya. Pukul semua bahan-bahan sehingga jadi bentuk krim.
  8. Bila kek dan sejuk. Letakkan krim dan ratakan di atas kek.
  9. Simpan dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong.
*note: hana bahagi 2 adunan dan bakar setiap satu. then dh sejuk potong la sama rata. dan letak cream cheese pd setiap lapisan. hias ikut suka! ;)

9 comments:

  1. humaghai... banyaknya stoberi! brapa akak letak rega kek tu?? kalo kat bakery sure rm40 ada gak tu. kak hana wat deco simple tp menarik. jiya tak reti nak deco deco ni. deco muka org tau ler.. kikikiki...

    ReplyDelete
  2. ish ganas sungguh nampak stoberi tu.merah you...buat i gerem!!!!erghhh

    ReplyDelete
  3. wah..mengancam! terliur nye nak rasa... hehe...
    harus gi japan nnt singgah rumah hana eh.. hehe

    ReplyDelete
  4. nanges!! nanges!! nanges!!
    uwaaaa :(

    ReplyDelete
  5. to jiya..
    kat sini hb ckp, sepotong tuh convert duit mesia around 10-15hinggit! mahal kan!susah plak tuh nak tau halal ke tak! baik wat sendrik... ala deco bodo2 jerk tuh..xde idea.. blk2 stoberi! muak gaknyer korang nengok! muahahahaaaa....

    to kakchik..
    ishh... amatur lagik la kak! heeeee...

    ReplyDelete
  6. to rafizah..
    geram jgn engkau geram! geram geramm! hehehehe

    to Mummy HS..
    singgah hana jgn tak singgah.. satu ladang stoberi hana tadahkan! hehehe

    to syazwani..
    syhhhh...jgn nangis... buyuk muker! hehehee...nah! stoberi sebijik! :)

    ReplyDelete
  7. komen khas dr c tukang makan hehehe

    sedap gile!mule2 makan ingt oren.tp mcm bukan.rupenye lemon...

    punye la cntik pon hodoh lagi?adoi.rase mcm beli kt kedai je td hehe...

    cayalah kak ina!malaysia boleh!

    p/s:kawan jepun saye soh akak bukak kedai aja masak.depa nak join hahaha

    bilik309

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah menepati citarasa saff n kengkawan! kombang montot mokcik ni hah! kihkihkih....

    huduh sbb tk kemas sgt..masa deco tersenggol sana senggol sini..last2 nmpk cacat skit! gomen er...

    bukak kelas?? dalam mimpi jerk la! hihihihi....

    ReplyDelete