perghhhhh! mmg kaww wat sambal belacan ngan belacan papar cik jiya! hihihihi.... cume kali nih wat stail org kelate kot! gomen klu silap! sbb resepi nih dulu membe duk kelate yg bagi... sedap gloss! tapi agak manis yer sambal nih... mmg gtu cara penyediaanya... mkn nih masa g umah dier.. dier idangkan sambal nih ngan jantung pisang celur! ya rabbi.... mmg mkn sambil pejam2 mata dbuatnyer! hehehehe..... pakkal jerk xde jantung pisang! klu tk mmg aku dh bedal abih satu bijik tuh! heeeeeeee....
Bahan-bahan- 5-10btg lada merah
- 1/2 biji bwg besar @ 3 biji bawang merah
- 1-2 inci belacan - bakar dulu
- 2-3 sudu mkn gula pasir
- 1 biji tomato - cincang
- 1 biji tomato - hiris halus/dadu (optional)
- garam sedikit
- bhn perasa - jika suka
- limau nipis/limau kasturi
Cara-cara- tumbuk/blend lada,belacan,gula,tomato cincang,bwg,garam.
- perahkan air limau. gaul rata. tmbhkan perisa jika suka.
- masukkan tomato hiris dan gaul lagik.
- sedia dhidang dengan ulam2an.
*lagi best tumbuk! klu blend takyah masukkan air. sbb dh ade tomato yg berair.klu blend tk gerak tmbhkan sedikit sahaja air masak.sbb hana gune blend kering coz xde lesung batu! huhuuu
notes: sape ade jantung pisang, leh celur/rebus sebijik ngan sedikit garam.jangan belah! nnti itam! dah empuk..angkat...sejukkan dulu baru belah dua or empat. kompem putih melepak tak itam lebam! hehehehe..tips dr membe! ;)
fuyoohhh...ni lunch ke bekpes hana?
ReplyDeletehana,ni makan biler?takkan makan pagi kot...kejo jamban kang...muahaha!!!
ReplyDeletekalo kat kedah, diorang makan nasi pulut tanak, sambal belacan dan ikan kering masa sarapan pagi. Tu sebab nk g sawah/kebun. Takkan Hana berkebun kot kat jepon nun
ReplyDeleteto cikmin dan fiza..
ReplyDeleteadoiiii susyah btol la nk terangkan! kita pg2 lagik dh masak la yang! en.hb bekpes nasik! ada pahammm! ngeh ngeh ngeh!
sambal nih tk pedas la fiza..manis2 gtu! bukan gune cili tapi lada merah yg beso2 tuh ler!
nih lagik sorang cik noorma.. malas dh nak jwb.. scroll atas tuh yer! :P
ReplyDeletemasuk je umah kak hana mesti jelousss sesangat dengan kerajinan kak hana...dekat mr pon kak hana paling famousss...bilerla nak serajin kak hana..bagi tips skit kak...
ReplyDeleteishhh takde la rajin mana mariam.. awak tuh pon tak kurang hebatnya bab memasak! xde tips apa2 la yam...sbb minat memasak jerk! tmbh lagik satu, minat memakan! hihihi... tuh psl copat kombang! heeeeeeee....
ReplyDelete