Sunday, February 8, 2009

Jemput2 Kelapa

jemput2 kelapa nih dulu masa kecik2 mmg selalu makan...dh jd anak dara pon suka gak makan! tapi pas kawin jarang2 makan! sbb malas btol nk buat! hahahahaaaa... bukan susah pong! tapi lum sampai seru kot! kahkahkahkah! bila tgk matgebu buat aritu baru terasa dseru2! hehehe.. ngengada btol kan! kihkihkih.... nih kitaorang punyer dinner! dinner??? iyerrrr...sbb aku malas tahap gaban nak masak! tnya kat hb, takpe ker yang? takpe...abang tak kisah! ahh...legaaa... hehehehe..... resepi dari dapur matgebu cume aku buat stail mak n arwah nenek aku la...letak gula... so jemput2 nih rasa manis dan lemak2! tambah plak cicah ngan sambal tumis atau sambal kicap atau sambal apa2 la! perghhh! mmg besttttt! hehehe.. sebenarnya klu tak ltk baking powder pon takpe... tp yg nih hana letak ikut mat..sori jemput2nya tak membolat cam bola ping pong sbb tuannyer nk cpt dh lapo cam nak makan orang! hahahahaaaa......

Bahan-bahan

350 g kelapa parut putih (kelapa kulit basah) - gune kelapa kering jer! :D
400 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
3/4 camca teh garam
1 1/2 cawan air
*hana tambah gula - kemanisan mcm wat jemput2 manis/pisang

Cara-cara
  1. Satukan tepung, baking powder dan garam. Kacau rata dan masukkan kelapa, gaul sambil dituang air sedikit demi sedikit hingga air habis. Kacau adunan hingga rata.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam,Sudu atau jemputkan doh dengan tangan dan masukkan perlahan ke dalam minyak yang sederhana panas tadi.
  3. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sambal.

8 comments:

  1. ape tips kalu wat jemput2 nak gebu n bulat2...den punye selalu leper...adehhhh

    ReplyDelete
  2. nak... nak... ina naluri ku kuant menyatakan si faizal tuh x ngko... kehkehkeh...

    ReplyDelete
  3. to aishah..
    sha....aritu akak dh ade bg tips cekodok bolat! p scroll kat bwh k..

    to anawahid..
    hahahahahaaa...takkan la mude belia weiihh! ko tk dpt carik la tuh! kehkehkehkeh!

    ReplyDelete
  4. hana,dedolu kite pun ada makan camni tp mak buat tepek...makan begitu saje tak cicah2 sbb bende ni dah manis2 lemak gitewww

    ReplyDelete
  5. Ehemmm!! ni cita sal jemput2 ka x cita sal boipren?? (ambik sebijik demi sebijik jemput2 kelapa kak hana masuk mulut sambil tengok kak Hana n kak ana bini wahid sok sek sok sek cita hal x boipren) akekekekekeke!

    ReplyDelete
  6. to rafizah..
    tuh lempeng tuh pija..arwah nenek hana pon penah buat gak! mkn cenggitu jerk.. masak ngan dapur arang/kayu api..sedap jugak!

    to jiya..
    oitt! p main jauh2! nyibuk jerk cter org tua2... kahkahkahkah...

    ReplyDelete
  7. Kita baru jer keluarkan kelapa dari esbox, ingat nk buat lempeng,,bahan2nyer sebijuk sebijan mcm Hana ni..panggil tempek..yelah, sebab tempek jer atas kuali tu..cicah ngan gula atau kari..)ni sume resepi orng2 dolu2 kan, sbb nenek kita pun suka buat ni)

    ReplyDelete
  8. yup!btol tuh noorma...mmg kuih org dolu2!yg tuh tak pakai minyak banyak.tk tau pulak namanya tempek..

    ReplyDelete