Bahan-bahan
Cara-cara - 2 tin kacang kuda (chickpeas - 400g setin)
- 1 sudu besar tahina (sesame seed paste)
- jus dari 1/2 biji lemon
- sedikit minyak zaitun
- serbuk paprika untuk hiasan- xde
- seulas kecil bawang putih disagat halus
- Buangkan air kacang kuda, cuma simpan sedikit sahaja untuk memudahkan kacang di blend. Simpan juga sedikit kacang kuda untuk hiasan.
- Masukkan kacang kuda, tahina, jus lemon, bawang putih, dan air dari kacang kuda tadi kedalam bekas. Gunakan hand blender untuk kisar kacang sehingga halus.
- Untuk menghidang, masukkan hummus kedalam mangkuk. Letakkan sedikit kacang kuda yang tidak dikisar ditengahnya. Tuangkan sedikit minyak zaitun keatasnya. Taburkan serbuk paprika sekeliling mangkuk sebagai hiasan.
- Boleh dimakan dengan roti pita. Selalunya jeruk buah zaitun, hirisan sweet onion, hirisan tomato, dan hirisan cili hijau (memang pedas cili ni) akan dihidangkan sebagai sampingan untuk hummus.
- NOTA: Untuk yang tak jumpa tahina/tahini tu, saya pun tak sure apa substitute dia. Saya pernah buat tak letak tahina, ok jugak rasa dia cuma texture hummus tu tak begitu smooth.
ya habibi ya maulana... shedap lah... shedap lahhhh... an suka lah.. ana suka lahhh.. hehehe
ReplyDeletekalau ente suka ente pigi buat lah! ana nak kasi jauh sangat lah! hehehee......
ReplyDeleteakekeke... sengah jek kak ana bini wahid ni. ntah sejak bila dah jd minah arab plak ni. jowo bertukar ke arab jadik jarab! kakakakaka!
ReplyDeletesedap ker hummus ni kak?? ada tak rasa cam kual dal. akekeke!
kuah dal gune kacang dal! hummus gune kacang kuda! sama ker? tak la kan.... kehkehkehkeh!
ReplyDelete