Bahan-bahan
Cara-cara - 3 cawan beras (bukan beras jepun)- beras thailand
- 8 cawan air
- sehelas daun pandan - optional
- sehelai plastik ziplock berukuran 18x20 cm@ loyang pon bleh
- basuh beras seperti biasa
- tanak beras dengan 8 cawan air dan daun pandan. guna rice cooker je, x plu kacau2.
- setelah nasi masak, kaup dan masukkan dalam plastik ziplock sementara masih panas. Menggunakan pencungkil gigi atau objek tajam yang bersesuaian, lubang-lubangkan plastik tersebut sambil di tekan untuk memampatkan nasi.
- sejukkan dan bolehlah dipotong.
bak ler cikit...teringat2lagi masa mkn kat umah akak tu...
ReplyDeletewakahkahkah... x per la hana oiii.... ilang kempunan... seblum tuh... ader mimpi2 x mkn lontong... x pe pasnih bb x ngencesss... tp yg lain2 x tau laaa
ReplyDeleteto aishah..
ReplyDeletemeh datang kanazawa lagik! hehehe
to anawahid..
aku duk terbayang2 jerk mangkuk ko penuh ngan isi lontong selagi tk dpt makan! hahahahahaaaa....
(bawak mangkuk kosong) sikiiittttttttt!! kuah pon tak pe..b tu ponn kalo akak sekejam itu la... akekekeke
ReplyDeletekuah pon dah habisssssssssss! p buat sendrik! kahkahkahkah
ReplyDelete