Saturday, February 14, 2009

Lontong

nih anawahid punyer pasal la nih, aku duk tingat2 sampai la dapat buat arini! alhamdulillah! dapat jugak makan mek lontong nih! muahahahahaa..... nih pon pas order beras sekilo dr baticrom! sekilo jerk?? apa nak buat! semata2 nak buat lontong jerk! hahahahaa... sebenonyer nk order beras thailand tapi xde la pulak! yg ade beras jasmeen... so bantai jerk la! sbb sebelum ni penah buat gune beras jasmeen cume kali nih aku kurangkan skit sukatan air tuh sbb yg arituh agak lembik.... makan lontong ngan sambal kacang kesukaan en.hbku! hana bg resepi nasi impit jerk la yer... sonang baitu sbb gune rice cooker jerk! thnx to ct okayama! kalau nk resepi sayur lodeh p tgk kat sini.... jom makan!

Bahan-bahan
  • 3 cawan beras (bukan beras jepun)- beras thailand
  • 8 cawan air
  • sehelas daun pandan - optional
  • sehelai plastik ziplock berukuran 18x20 cm@ loyang pon bleh
Cara-cara
  1. basuh beras seperti biasa
  2. tanak beras dengan 8 cawan air dan daun pandan. guna rice cooker je, x plu kacau2.
  3. setelah nasi masak, kaup dan masukkan dalam plastik ziplock sementara masih panas. Menggunakan pencungkil gigi atau objek tajam yang bersesuaian, lubang-lubangkan plastik tersebut sambil di tekan untuk memampatkan nasi.
  4. sejukkan dan bolehlah dipotong.

5 comments:

  1. bak ler cikit...teringat2lagi masa mkn kat umah akak tu...

    ReplyDelete
  2. wakahkahkah... x per la hana oiii.... ilang kempunan... seblum tuh... ader mimpi2 x mkn lontong... x pe pasnih bb x ngencesss... tp yg lain2 x tau laaa

    ReplyDelete
  3. to aishah..
    meh datang kanazawa lagik! hehehe

    to anawahid..
    aku duk terbayang2 jerk mangkuk ko penuh ngan isi lontong selagi tk dpt makan! hahahahahaaaa....

    ReplyDelete
  4. (bawak mangkuk kosong) sikiiittttttttt!! kuah pon tak pe..b tu ponn kalo akak sekejam itu la... akekekeke

    ReplyDelete
  5. kuah pon dah habisssssssssss! p buat sendrik! kahkahkahkah

    ReplyDelete