Bahan-bahan
Udang - gaul dengan garam n serbuk kunyit sedikit.
3 sudu besar cili kisar
8 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu kecil serbuk kari daging
1/4 cawan gula melaka
2 sudu besar air asam jawa pekat
4 sudu besar gula pasir/ secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit air
1 labu bawang besar - potong bulat
Cara-cara
Udang goreng separuh masak. *hana tk wat pon! heeeee... Kuali lain,panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan masukkan serbuk kari. *bleh tambah daun kari jika suka. Perlahankan api dan masak hingga naik minyak. Masukkan air, gula, air asam jawa dan garam. Biarkan mereneh lagi dan kuah agak kering. Masukkan udang. Biarkan masak sebentar.Masukkan pula bawang yang dipotong bulat. Balik-balikkan hingga rata dan tutup api.
sedap nye sambal udang.. klau ade petai lagi lah menjilat jari...
ReplyDeletemu tak usah la sebut petai2 nih! kang tak pasal2 kak.hanamu mengidam petai! muahahahahaa..
ReplyDeletewahhh... menyelerakan nampak... stok udang bnyak lg dlm esbokkk... tgk la blk keje nanti kalo rajin.. hehe
ReplyDeleteala ko mmg rajin memanjang! aku kalau kije nnti silap aribulan dapur aku cume sempat berasap seminggu sekali jerk kot! hahahahaaa
ReplyDeleteowhhhh.. gara-gara makan udang la aku menderita skang ni waaaa.. :(
ReplyDeleteakibatnya brapa ari dah dapur tak berapa sebab mc pegi dapur.
laaaaa dah kenapa tuh?? tuh la tak nak hulur2 udang byk2 tuh kat jepong! ekekekekeke.... moga cepat sembuh!
ReplyDelete