Monday, February 16, 2009

Takoyaki

nih sebenonyer bukan aku yg ngidam! tapi hb aku! ngidam yg aku buat sendrik la... kat kedai mmg la banyak! tapi lebih puas makan kat umah.. sebenonyer mmg dh lama tak buat! sejak kami duk dlanda ke'konpius'an.... hahahahahaaaa.... thnx to aishah kerna mengilangkan kekonpiusan aku! heeeeeeeee.... layan la dulu menu ni yerk! arini tak tau nk masak apa! tgk klu mood baik, bleh la masak... kalau mood mcm nk muntah masuk dapur xde la n3 lagik! hehehehe
nih antara bahan-bahan yg perlu ada la bila wat takoyaki.... tako(sotong) kene ada la..kalau tak, tak mana takoyaki.. nama jemput2 la kot! hehehe... tp bleh jerk nk ganti lain cam crab stick or etc. kalau kat mesia ada bhn yg susah nak dpt kot..lebih2 lagik tepung or sos tuh! tapi bleh tiru zaliana n fizanordin buat! canggih otak diorg tuh! kehkehkehkeh... jgn mare yer za n pija! hihihihi......
atas permintaan hana bagi resepi takoyaki yg made from japan la yer.. resepi nih dr peket bungkusan tepung takoyaki.

Bahan-bahan
  • *250g tepung takoyaki - bleh ddapati d jusco section japanese food
  • *2 biji telur
  • *750ml air
Bahan Isi
  • tako@sotong - bleh juga crab stick - potong kecil2
  • kubis - cincang halus
  • keropok - mcm dlm gambar.kat mesia tak tau ade ke tak
Bahan Topping
  • mayonis
  • sos okonomiyaki - klu tk jumpa leh gune kicap manis+sos tiram
  • fish flakes @ ikan parut
  • nori halus
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan2 *. kacau supaya tdk berketul2.
  • panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit. kalau xde bleh gune acuan kuih cara.
  • tuang adunan tepung ke dalam acuan.
  • cepat2 masukkan bahan2 isi ke dalam tepung.
  • tuang lagi adunan tepung menutupi semua kuih takoyaki tuh.
  • balik2kan menggunakan chopstick/lidi sehingga jadi bulat dan cantik.
  • dah masak angkat.
  • tuang sos okonomiyaki dan juga mayonis. taburkan nori dan juga fish flakes.
  • siap utk dmakan! sedap makan panas2!
note: kalau tak jumpa gak tepung takoyaki atau bhn2 yg lain, leh cube resepi nih... homemade takoyaki by azwalissa myresipi.

10 comments:

  1. uhhh rase cam nak buat lagik la...tp acuan caraku melekat le...2 malam rendam tak lekang wahaha!!!mungkin sbb acuan tu dah lame tak pakai tu yg jadi camtu padahal sebelum ni buat kueh cara elok jek...

    ReplyDelete
  2. sbb dah lama tak gune kot! or lum panas hang dh tuang tepung! xpe sabo sabo skit.. jap lagik dpt buat yg btol2 ori! ekekekekee...

    ReplyDelete
  3. macang2 ar nama kat jepong ni..kang nak buat sorg pong x nak makang..cmana tu..hana bak pos ler kat umah akak sikit hik3

    ReplyDelete
  4. akak tak penah makan kat restoran jepun yer? kat mesia ader jual la kak.. rasanya ade kot kat mana2.. lebih2 lagik KL tuh.. ala cam jemput2 jerk rasanya.. hehehehe

    ReplyDelete
  5. nih mmg mengoda nih...kena pi carik tako ler pah nih...

    ReplyDelete
  6. buat sha jangan tak buat! hehehe...

    ReplyDelete
  7. kalo jiya wat takoyaki ni sure jd jemput2.. kihkihkih! masakan jopun suma failed

    ReplyDelete
  8. tuh la tak nak blaja sungguh2 kat kakakmu ini! meh akak kasi power skit jari jemari hang tuH! muahahaha

    ReplyDelete
  9. uso janai...! buat sendirii....!

    wahh... respect betullah!

    saya pi beli kat Ueno je kalau mengidam nak makan takoyaki.

    ala.. rindu dah takoyaki. kat msia punya cam tak menarik je..

    pasni bleh buat sendiri. ^-^
    arigatou ne!

    ReplyDelete
  10. salam niealex..
    kat kanazawa nih susah skit la nk bli yg btol2 ada sos yg bleh makan! cam jusco kat dpn umh nih, tak leh makan sosnyer.. tuh yg rela wat sendrik! makan pon puas! hehehehe..

    ReplyDelete